Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Ασκληπιείο Βούλας: Αγώνας για να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος-επικουρικός εργαζόμενος

Του Αντώνη Καραβά
 

Σ ε συγκρότηση επιτροπής αγώνα μαζί με το σωματείο εργαζομένων προχώρησαν οι εργαζόμενοι του Ασκληπιείου Βούλας στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν την Τρίτη 13/3/2018  από μόνιμους και συμβασιούχους, που θα οργανώνει και θα συντονίζει τη δράση τους το επόμενο διάστημα.
35 Επικουρικοί Γιατροί, 15 από Επικουρικό Προσωπικό, 30 «ωφελούμενοι» ΟΑΕΔ και 19 Συμβασιούχοι του ΚΕΕΛΠΝΟ που για χρόνια εργάζονται στο Ασκληπιείο σε κατάσταση εργασιακής ομηρείας και ανασφάλειας, θα απολυθούν τους επόμενους μήνες και ως το τέλος του 2018. Όπως εύστοχα γράφει η ανακοίνωση των εργαζομένων: «Χωρίς αυτούς δεν βγαίνουν τα προγράμματα εφημέρευσης. Χωρίς αυτούς δεν βγαίνουν οι βάρδιες στις Κλινικές και στα Εργαστήρια. Χωρίς αυτούς, το Ασκληπιείο Βούλας καταρρέει!».
Μόνη εκκωφαντική παραφωνία σ’ αυτή τη διεκδίκηση είναι η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα μέλη της, αφού φρόντισαν να αποχωρήσουν σύντομα από τη συνεδρίαση του ΔΣ, προέβησαν σε μία απαράδεκτη προβοκάτσια σε βάρος του Σωματείου, βάζοντας κολλητά σε κάθε αφισάκι του Σωματείου, που καλούσε στη Γενική Συνέλευση, το δελτίο τύπου του Υπ. Υγείας (!) που «ενημέρωνε» ότι δεν θα απολυθεί κανένας συμβασιούχος και επικουρικός!
Η δύναμή των εργαζομένων είναι μεγάλη, γιατί χιλιάδες κόσμου περνάει από το κάθε νοσοκομείο, η πίεση πάνω σε κάθε διοίκηση και το υπουργείο θα είναι τεράστια, αν το παραδειγμα του αγώνα του  Ασκληπιείου και άλλων μαχητικών σωματείων απλωθεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας
Η ΟΕΝΓΕ μαζί με την ΕΙΝΑΠ, σωματεία και επιτροπές, αλλά και η ΠΟΕΔΗΝ έχουν βάλει κεντρικό το ζήτημα των συμβασιούχων και των επικουρικών. 
Η πρόσφατη συναυλία της ΟΕΝΓΕ έξω από το Υπ. Υγείας δίνει συνέχεια στις κινητοποιήσεις.
Στόχος μας είναι να συνενωθούν και να διεκδικηθούν συνολικά τα αιτήματα μόνιμων, επικουρικών, αλλά και όλων των διαφορετικών τύπων συμβασιούχων που έχουν κατακλύσει τη δημόσια υγεία τελευταία, να ενωθούν οι δυνάμεις και να καταλάβουν μόνιμοι και ελαστικά εργαζόμενοι ότι μαζί μπορούν να παλέψουν και να νικήσουν. Τα σωματεία και οι επιτροπές αγώνα είναι τόπος συνάντησης όλων, για την οργάνωση των κοινών αντιστάσεων.
Οι μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις των αναπληρωτών κι αναπληρωτριών στην εκπαίδευση το τελευταίο διάστημα δείχνουν τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες να ξαναβγούμε δυναμικά στο δρόμο. 
Ο συντονισμός και η οργάνωση κοινής δράσης και πρωτοβουλιών μεταξύ των κάθε μορφής συμβασιούχων όλων των κλάδων, εν προκειμένω μεταξύ επικουρικών της υγείας και αναπληρωτών της εκπαίδευσης, είναι μια πολύτιμη διέξοδος για την απόκτηση ακόμα μεγαλύτερης μαζικότητας, αυτοπεποίθησης του κινήματος και εξάπλωσης του αγώνα. Οι ομοσπονδίες των χώρων πρέπει να πιεστούν για κοινές κινητοποιήσεις.
Μόνο ο δρόμος του αγώνα μπορεί να φέρει νίκες. Αυτό έκαναν οι καθαρίστριες του υπ. οικονομικών με την κατάληψη διαρκείας και το κέντρο αγώνα στο Σύνταγμα. Αυτό έκαναν οι συμβασιούχοι των ΟΤΑ με τις καταλήψεις των δημαρχείων μαζί με τους μόνιμους. Αυτό συμβαίνει με τους εργολαβικούς που υποχρέωσαν το κράτος να τους κάνει απευθείας συμβάσεις. Αυτό συμβαίνει και με τους επικουρικούς γιατρούς και εργαζόμενους και τους συμβασιούχους του ΟΑΕΔ: Αν δεν υπήρχαν οι κινητοποιήσεις τον περασμένο Νοέμβρη για τα δεδουλευμένα, αν δεν καλούσαν οι ομοσπονδίες, τα σωματεία και οι επιτροπές συγκεντρώσεις και δυναμικές παρεμβάσεις στο υπ. υγείας, αυτοί θα είχαν απολυθεί.
Τα βήματα που αποφασίστηκαν είναι η τοποθέτηση δύο πανό σε κεντρικά σημεία από όπου περνάει ο κόσμος κυρίως στα ιατρεία και τις πύλες του νοσοκομείου, έκδοση ανακοίνωσης και αφίσα που θα κολληθεί σε όλα τα τμήματα. Επίσης θα κυκλοφορήσουν δύο κείμενα υπογραφών ένα για τους εργαζόμενους και ένα για τους επισκέπτες του νοσοκομείου και θα γίνονται ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα για συμπαράσταση.
Έχουμε να πείσουμε τους συμβασιούχους για εγγραφή όλων τους στο σωματείο. Παράλληλα θα προχωρήσουμε σε ανοιχτές εκδηλώσεις αγώνα και αλληλεγγύης με σωματεία, φορείς, δημοτικά σχήματα και άλλες συλλογικότητες της περιοχής, σε εκδηλώσεις στις γειτονιές μαζί με άλλους συμβασιούχους και επικουρικό προσωπικό σε εκπαίδευση και δήμους.

 

Εργαζόμενοι «Βοήθεια στο Σπίτι»:
Πανελλαδική απεργία στις 29 Μάρτη 

Της Μανταλένας Λυμπέρη
 

Με βασικά αιτήματα «Εδώ και τώρα θεσμοθέτηση του “Βοήθεια στο Σπίτι”,
 Εδώ και τώρα μόνιμη διασφάλιση όλων των εργαζομένων» και σύνθημα
«Δύναμή μας ο αγώνας και η ενότητα», οι εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι» πραγματοποιούν 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 29/3, με συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 10πμ και στάση εργασίας (από τις 11πμ έως τη λήξη του ωραρίου) στις 21/3, με κατά νομό κινητοποιήσεις που θα περιλαμβάνουν ενημέρωση των πολιτών, συλλογή υπογραφών υπέρ της θεσμοθέτησης του «Βοήθεια στο Σπίτι» και της επίλυσης του εργασιακού προβλήματος των εργαζομένων.
Καταγγέλλουν την αδιαφορία και τον εμπαιγμό από όλες τις κυβερνήσεις, που έχουν αφήσει ακάλυπτο το προσωπικό μιας τόσο χρήσιμης κοινωνικά δομής, που διαρκώς  εξυπηρετεί δωρεάν 100.000 ηλικιωμένους και ΑΜεΑ σε όλη τη χώρα και στηρίζει  ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες στις καθημερινές τους ανάγκες.
Διεκδικούν:
1. Οριστική και μόνιμη λύση που θα διασφαλίζει ως θεσμό το «Βοήθεια στο Σπίτι».
2. Οριστική και μόνιμη λύση που θα κατοχυρώνει το υπάρχον προσωπικό, καταργώντας την 15ετή ομηρία και θα αναγνωρίζει την πραγματική σχέση εργασίας.
3. Καταβολή των αποδοχών-δεδουλευμένων που οφείλονται, καθώς η χρηματοδότηση της νέας παράτασης ξεπέρασε κάθε προηγούμενη καθυστέρηση.
4. Αναγνώριση και καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος στους Οικογενειακούς Βοηθούς.
5. Την πλήρωση όλων των κενών θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια εξαιτίας των πολλαπλών προβλημάτων και που οδηγεί στη συρρίκνωση και αποδόμηση του «Βοήθεια Στο Σπίτι».
6. Την αντικατάσταση όλου του στόλου των αυτοκινήτων, καθώς αυτά είναι πλέον 15ετίας με πάρα πολλά προβλήματα που τα καταστούν επικίνδυνα προς χρήση.

 

Για τις επερχόμενες εκλογές στο ΕΛΚΕΘΕ

Του Δημήτρη Κάσση,
απερχόμενου προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΕΛΚΕΘΕ

Τ ο κυριότερο μέτωπο που άνοιξε ο Σύλλογος τα προηγούμενα χρόνια ήταν αυτό της μάχης ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Αυτή η μάχη δόθηκε συλλογικά και απέφερε καρπούς, καθώς σήμερα στο ΕΛΚΕΘΕ η μεγάλη πλειοψηφία (80% περίπου) των συμβασιούχων έχουν σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου. Η νίκη αυτή αποτελεί μια μεγάλη παρακαταθήκη για τις εργασιακές σχέσεις σε ένα περιβάλλον όπως η έρευνα, όπου η πολυδιάσπαση και ελαστικοποίηση (μπλοκάκια, τίτλοι κτήσης κ.λπ.) αποτελεί τον κανόνα. 
Από το καλοκαίρι του 2015 ο Σύλλογος συμμετείχε ενεργά στις κινητοποιήσεις ενάντια στην επερχόμενη συμφωνία με τους δανειστές και με αποφάσεις και φυσική παρουσία σε συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις ένωσε τη φωνή του στη μάχη για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Αυτή η στάση του Συλλόγου κράτησε μέχρι και σήμερα με διαρκή παρουσία και ανταπόκριση σε όλες σχεδόν τις απεργίες και κινητοποιήσεις. Επιπλέον ο Σύλλογος ανέλαβε πρωτοβουλία συντονισμού των ελαστικά εργαζόμενων στην έρευνα, αλλά και για κοινές δράσεις πρωτοβάθμιων συλλόγων εργαζομένων σε ερευνητικά κέντρα. 
Επίσης δεν έλειψαν οι δράσεις του Συλλόγου με κοινωνικό χαρακτήρα και η αλληλεγγύη σε ανθρωπιστικά  ζητήματα με μια σειρά από πρωτοβουλίες που στηρίχθηκαν στη μεγάλη ανταπόκριση των εργαζόμενων του ΕΛΚΕΘΕ. Τέτοιες δράσεις ήταν η συνεχόμενη παροχή υλικοτεχνικής βοήθειας, τροφίμων και χρημάτων σε πρόσφυγες, μετανάστες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. 
Τέλος, ο Σύλλογος πήρε θέση σε σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η πρόσφατη ρύπανση του Σαρωνικού από πετρελαιοειδή, αλλά και η συμφωνία για το ξεπούλημα του Ελληνικού η οποία μάλιστα προβλέπει και την κατεδάφιση των εκεί εγκαταστάσεων του ΕΛΚΕΘΕ στις οποίες εργάζονται περίπου 90 τεχνικοί και επιστήμονες.
Την Τρίτη 27 Μαρτίου ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΕΛΚΕΘΕ έχει εκλογές και καλεί όλους τους εργαζόμενους του Κέντρου να δώσουν μαζική παρουσία δυναμώνοντας τον αγώνα για:
•Tην ενδυνάμωση του Συλλόγου και των συλλογικών διαδικασιών κόντρα στη λογική της ανάθεσης.
•Tην συμπόρευση με άλλα σωματεία και τη μάχη για μόνιμη και σταθερή εργασία.  
•Για την κοινωνική αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση αξιοπρεπούς εργασίας και διαβίωσης.

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία