Γενική Απεργία - ξεσηκωμός στις 19/10

Φωτογραφία

Οι συνεχόμενες κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών, καθώς και όσες έχουν αναγγελθεί, μπορούν να οδηγήσουν στην κλιμάκωση των αγώνων με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Καθοριστικές θα είναι οι πιέσεις που θα δεχθούν οι γραφειοκρατικές ηγεσίες των δύο συνομοσπονδιών. Σταθμός των μέχρι σήμερα κινητοποιήσεων ήταν η μαζική απεργία του Δημοσίου στις 5 του Οκτώβρη, με την πιο μεγάλη συμμετοχή που έχει υπάρξει ποτέ σε αντίστοιχη κινητοποίηση.

Για να υπάρξει αυτή η μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων κρίσιμος ήταν ο ρόλος μιας σειράς κινητοποιήσεων που προηγήθηκαν. Από τις μεγάλες πανεργατικές απεργίες του Ιούνη, την κατάληψη του δήμου Αθήνας από συμβασιούχους και του Υπουργείου Υγείας από τους γιατρούς πέρσι, φτάσαμε φέτος στις καταλήψεις σχολών και σχολείων, υπουργείων και υπηρεσιών. Από τις κλαδικές απεργίες φτάσαμε στις κινητοποιήσεις διαρκείας της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Πριν την απεργία στις 5 του μήνα είχαν καταλειφθεί το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Υγείας, ο ΧΥΤΑ Φυλής, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κ.ά. Ακόμη και τη μέρα της απεργίας είχαμε φρουρές σε χώρους όπου δεν έχουν ξαναγίνει ή που έχουν να γίνουν πολλά χρόνια, όπως στο Υπουργείο Γεωργίας. Όλες αυτές οι κινητοποιήσεις έβαλαν το λιθαράκι τους για να προκύψει το ξέσπασμα στις 5 Οκτώβρη και πιθανά ακόμη μεγαλύτερο στις 19 του Οκτώβρη.

Ήδη ξεσπάνε συνεχώς νέες καταλήψεις. Οι εργαζόμενοι έχουν καταλάβει το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθήνας, αλλά και το Σωτηρία. Υπό κατάληψη παραμένουν οι ΧΥΤΑ και πολλά δημαρχεία, ξανάρχισε στο Γενικό Λογιστήριο, ενώ ξεκίνησαν και οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ και στην ΕΥΑΘ. Αποκλεισμένα από τους εργαζόμενους είναι κτίρια του Υπουργείου Εσωτερικών. Κατειλημμένο είναι το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου. Οι εργαζόμενοι στο ΗΔΙΚΑ ξεκίνησαν απεργία διαρκείας με κατάληψη στα κτίρια της υπηρεσίας.

Εκτός από τις καταλήψεις έρχεται και ένα τσουνάμι απεργιακών κινητοποιήσεων. Στις 13 Οκτώβρη οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία θα διαδηλώσουν μαζί με καθηγητές και φοιτητές, μαζί με τα σωματεία των οργανισμών που μπαίνουν άμεσα σε καθεστώς εφεδρείας. Η ΟΤΟΕ (τραπεζοϋπάλληλοι) έχει ήδη κηρύξει 48ωρη απεργία στις 18-19 του Οκτώβρη και οι εργαζόμενοι στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δεκαήμερη απεργία. Οι εφοριακοί και οι τελωνιακοί πραγματοποιούν 4ήμερες και 5νθήμερες απεργίες αντίστοιχα. Και άλλες μεγάλες Ομοσπονδίες κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Η ΔΟΕ έχει προτείνει 48ωρη τις ίδιες μέρες και η ΟΛΜΕ προτείνει στις τοπικές ΕΛΜΕ 3ήμερη απεργία. Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και οι λιμενεργάτες αποφασίζουν αυτές τις ώρες για το μέγεθος των κινητοποιήσεών τους.

Ο συντονισμός των κινητοποιήσεων μπορεί να δώσει την απαραίτητη ώθηση για κλιμάκωση, αφήνοντας πίσω προβλήματα του παρελθόντος. Η ενιαία δράση των συντονιστικών, η εμπιστοσύνη στη δύναμη του κόσμου που κινητοποιείται, κάνει απεργίες, διαδηλώνει μαζικά και καταλαμβάνει κτίρια, μπορούν να βοηθήσουν, ώστε αυτό το δυναμικό αντίστασης να γίνει το κίνημα που θα προωθήσει το απαραίτητο αίτημα για γενική πολιτική απεργία διαρκείας, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία