Φύλλο Νο 253 (12 Οκτώβρη 2011)

Στα σύντομα...

Εντυπωσιακά τα στοιχεία για το «χάρτινο πύργο» του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, που σήμερα κατρακυλά στην κρίση: Η αξία των παραγώγων και δομημένων χρηματοπιστωτικών «προϊόντων» παγκόσμια εκατονταπλασιάστηκε μεταξύ 1990 και 2010, από τα 5,7 τρισ. δολάρια στα 570 τρισ.! Η αξία των CDS (ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας) από περίπου 6 τρισ. δολάρια το 2004 εκτοξεύθηκε το 2010 στα 54 τρισ. δολάρια! Παρεμπιπτόντως το παγκόσμιο ετήσιο ΑΕΠ υπολογίζεται –με το ζόρι– κοντά στα 70 τρισ. δολάρια…

Ανεξέλεγκτη η κρίση χρέους στην ΕΕ

Η πρόσφατη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί στο Βερολίνο ήταν άλλος ένας κρίκος στις συναντήσεις εκτάκτου ανάγκης και επαναβεβαίωσε τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι εκπρόσωποι των καπιταλιστών στην Ευρώπη. Οι σημαντικότερες συμφωνίες του παρελθόντος (όπως π.χ. αυτή της 21/7) δεν ισχύουν πια, καθώς οι δύο ηγέτες δήλωσαν εμφατικά πως η Γαλλία και η Γερμανία πιέζουν για αλλαγές των συνθηκών.

Χρεοκόπησαν Και τώρα; Ποιος, πόσο, πώς θα πληρώσει το «μάρμαρο»;

Στο προηγούμενο φύλλο της «Ε.Α.» γράφαμε ότι η συμφωνία της 21ης Ιούλη ήταν ήδη νεκρή, πριν καν τα εθνικά κοινοβούλια την επικυρώσουν. Σήμερα είναι ολοφάνερο ότι τα ευρωπαϊκά και τα παγκόσμια επιτελεία κορυφής αναζητούν μια νέα γραμμή για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους, αλλά και της κρίσης του συστήματος γενικότερα.

Γενική Απεργία - ξεσηκωμός στις 19/10

Οι συνεχόμενες κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών, καθώς και όσες έχουν αναγγελθεί, μπορούν να οδηγήσουν στην κλιμάκωση των αγώνων με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης.

Συντονισμός Πρωτοβάθμιων

Παναθηναϊκή συνέλευση συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Οκτώβρη, με μαζική συμμετοχή περισσότερων από 100 συνδικαλιστών από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε αγωνιστικό κλίμα.

Συντονιστικό Ομοσπονδιών και Σωματείων ενάντια στην εφεδρεία

Διευρύνεται και συνεχίζει τη δραστηριότητα του το Συντονιστικό Ομοσπονδιών και Σωματείων ενάντια στην εφεδρεία. Μετά την πετυχημένη κινητοποίηση στα τέλη Σεπτέμβρη και τη συναυλία στο Σύνταγμα, ακολούθησε η συμμετοχή στην απεργία των εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στην οποία υπήρξε συμφωνία για κοινό χώρο προσυγκέντρωσης.

Η επίθεση στα ΜΜΕ

Συνεχίζεται με αμείωτη προκλητικότητα η επίθεση κατά των εργαζομένων και στα ιδιωτικά ΜΜΕ –μη έχοντας τίποτα να ζηλέψει από τις επιθέσεις της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ στα δημόσια ΜΜΕ. Απολύσεις, μειώσεις μισθών, μη καταβολή δεδουλευμένων, εκφοβισμός.

Προϋπολογισμός-εφιάλτης

Την ολοκληρωτική εξαθλίωση του κόσμου της εργασίας επιχειρούν κυβέρνηση και τρόικα, όπως φανερώνει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2012. Τα συνολικά μέτρα για τη διετία 2011-12 υπερβαίνουν τα 20 δισ. ευρώ και στηρίζονται στο κλασικό νεοφιλελεύθερο δίπολο: πρωτοφανής σε μέγεθος φοροεπιδρομή στα λαϊκά στρώματα (θα αγγίξει τα 14 δισ. ευρώ) και δραματικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες (6,2 δισ.) από τη μια, φοροαπαλλαγές και δώρα στο μεγάλο κεφάλαιο από την άλλη.

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ειδήσεις από το μέτωπο της εργασίας.

1η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Στις 29-30 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί η 1η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε την Τρίτη 4 Οκτώβρη, το Κεντρικό Συντονιστικό της. Οι εκπρόσωποι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ παρουσίασαν δύο κείμενα: Το πρώτο ήταν οι θέσεις για τις πολιτικές εξελίξεις και το δεύτερο η πρόταση του Συντονιστικού για το οργανωτικό.

Η Αριστερά, το ευρώ και ο σοσιαλισμός-Μια απάντηση σε άρθρο του Αλ. Αλαβάνου

«Στο έργο του Ken Loach “O άνεμος σείει τη σίκαλη», για την ιρλανδική επανάσταση του 1920 ενάντια στην αγγλική κατοχή, ο ηγέτης της O’Connoly λέει: “Αν φύγουν οι Εγγλέζοι και δεν έρθει σοσιαλισμός, οι Εγγλέζοι θα επιστρέψουν αμέσως”».

Όλος ο κόσμος μια πλατεία

Γ ια το παγκόσμιο ραντεβού στις 15 Οκτώβρη ετοιμάζονται οι «αγανακτισμένοι» σε όλο τον πλανήτη. Με την κρίση του καπιταλισμού να οξύνεται, όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι για τη φτώχεια και την ανεργία τους δε φταίει «το κακό το ριζικό τους», αλλά ο παράλογος τρόπος οργάνωσης της οικονομίας, που βάζει τα κέρδη των τραπεζών και των πολυεθνικών πάνω από τις ζωές τους. Η οργή της πλειοψηφίας της κοινωνίας γι’ αυτή την αδικία πλημμυρίζει δρόμους και πλατείες σε όλη τη γη. Από την Αυστραλία έως την Ν. Αμερική, πάνω από 500 πόλεις έχουν ανταποκριθεί στο διεθνές κάλεσμα που διακινείται μέσα από τον διαδικτυακό κόμβο «15οctober.net»

Συντονισμός σωματείων και συλλογικοτήτων στους Αμπελόκηπους: Τοπική διαδήλωση στις 15 Οκτώβρη

Την Παρασκευή 7 Οκτώβρη, μετά από κάλεσμα του Α΄ Συλλόγου Δασκάλων, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή σύσκεψη σωματείων, συλλόγων και φορέων της περιοχής των Αμπελοκήπων, με στόχο το συντονισμό της πάλης ενάντια σε κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ, ενάντια στην πολιτική των μνημονίων, των χαρατσιών, των απολύσεων, της εξαθλίωσης του λαού, του ξεπουλήματος των πάντων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης η Β΄ ΕΛΜΕ, σύλλογοι γονέων, η Ανοιχτή Συνέλευση κατοίκων, η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού, η Ανοιχτή Πόλη κ.ά.

Παύση πληρωμών σε κυβέρνηση και τρόικα

Φουντώνει καθημερινά το κίνημα ανυπακοής απέναντι στα αβάσταχτα χαράτσια. Σωματεία και συλλογικότητες, επιτροπές «Δεν πληρώνω», συνελεύσεις γειτονιάς, έχουν πραγματοποιήσει ή προγραμματίσει δεκάδες δράσεις με κεντρικό σύνθημα: «Δεν έχουμε! Δεν θέλουμε να πληρώσουμε»!

Μεγαλειώδες συλλαλητήριο στις 5/10

Ηχηρό μήνυμα ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής έδωσαν δεκάδες χιλιάδες απεργοί του δημόσιου τομέα, οι οποίοι πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας, την Τετάρτη 5/10.

Νίκη στους εργαζόμενους των ΟΤΑ

Παρά την εντεινόμενη πίεση από την κυβέρνηση και την προπαγάνδα των ΜΜΕ υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής, οι εργαζόμενοι στους δήμους συνεχίζουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις τους. Με διαδηλώσεις, δράσεις ενάντια στα χαράτσια, απεργίες και κυρίως καταλήψεις (ΧΥΤΑ και δημαρχείων) εκφράζουν την αντίστασή τους στην πολιτική της κυβέρνησης. Το ότι οι εργαζόμενοι στους δήμους δίνουν ένα δείγμα για το πώς οι κινητοποιήσεις διαρκείας αυτή την περίοδο μπορούν να στριμώξουν την κυβέρνηση είναι αυτό που ενοχλεί πραγματικά τους από πάνω.

Κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ βλάπτουν σοβαρά την υγεία!

Σε ανθρωπιστική κρίση βαδίζουμε με ταχύτητα, αν συνεχίσει να υφίσταται η δημόσια υγεία τις συνέπειες των περικοπών, εξαιτίας του εγκλωβισμού στη δανειοδότηση του χρέους και των τραπεζών. Σύμφωνα πλέον και με επίσημες έρευνες που δημοσιεύονται στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό Lancet, συγκρίνοντας επιδημιολογικά δεδομένα πριν (2007) και μετά την κρίση (2009 και 2010), προκύπτουν ξεκάθαρα συμπεράσματα για την αρχή της κατάρρευσης της υγειονομικής φροντίδας στη χώρα μας.

Θέλουμε δημόσιο για τις ανάγκες μας!

Τώρα που η επίθεση της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους κορυφώνεται, χτυπώντας αλύπητα προς όλες της κατευθύνσεις (δημόσιο, ιδιωτικό τομέα, ειδικά μισθολόγια, μεσαία κατηγορία, ελεύθερους επαγγελματίες), υπάρχει ίσως μεγαλύτερη ψυχραιμία να εξετάσουμε όλοι αν πραγματικά είναι υπεύθυνοι οι δημόσιοι υπάλληλοι (ΔΥ) για τη μεγάλη κρίση που ζούμε. Αυτή η μαύρη προπαγάνδα τα τελευταία χρόνια μεταδίδεται με τέτοια μανία και τόση επιμονή, που κάποιοι συνάδελφοί μας την πίστεψαν.

Εμπειρίες μαθητών από τον αγώνα τους

Μαθητές μιλούν για τον αγώνα τους απέναντι στο νομοσχέδιου του Υπουργείου Παιδείας

Το ΚΚΕ, ο Άρης και ο Ζαχαριάδης

Εξήντα έξι χρόνια μετά τον τραγικό θάνατο του Άρη Βελουχιώτη, η ηγεσία του ΚΚΕ συνεχίζει να τον τιμωρεί. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, η αποκατάσταση του αρχικαπετάνιου του ΕΛΑΣ είναι μερική –πολιτική τάχα– αλλά όχι κομματική. Αντίθετα πλήρης και με όλες τις τιμές έγινε η αποκατάσταση του Νίκου Ζαχαριάδη, γενικού γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ στην «ανώμαλη» περίοδο από το 1931ως το 1956.

ΗΠΑ: Η οργή ενάντια στο «1%»

Το κίνημα των «πλατειών» έχει φτάσει και στις ΗΠΑ. Με αφετηρία το «Occupy Wall Street» στη Νέα Υόρκη, έχουν στηθεί καταλήψεις πλατειών ή δρόμων, κυρίως έξω από τράπεζες, σε 70 πόλεις. Το νέο κίνημα, με κεντρικό του σύνθημα «Είμαστε το 99%», έχει βάλει στο στόχαστρό του τους τραπεζίτες και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Σε πείσμα του κυρίαρχου πολιτικού λόγου που «αγνοεί» την ύπαρξη τάξεων, το κίνημα εκφράζει ένα βαθύ ταξικό μίσος που έβραζε εδώ και χρόνια στην αμερικανική κοινωνία.

Η Ευρώπη διαδηλώνει ενάντια στη λιτότητα

Πάνω από 35 χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από το σύνεδριο των Συντηρητικών στο Μάντσεστερ, μετά από κάλεσμα της εργατικής συνομοσπονδίας TUC. Στο πλευρό των συνδικάτων διαδήλωσαν και συνταξιούχοι, μαθητές, φοιτητές, ΑΜΕΑ, όλοι όσοι πλήττονται από τις πολιτικές λιτότητας που ασκεί από την εκλογή του ο δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός Συντηρητικών-Φιλελεύθερων.

Να αποτρέψουμε την εφαρμογή του νόμου!

Οι πανεπιστημιακοί συνεχίζουν το συντονισμό μέσω των συλλόγων, ενώ η συζήτηση στην Γ΄ Πανελλαδική Συνάντησή τους (8/10) κινήθηκε προς την αποτροπή οποιασδήποτε εφαρμογής το νόμου πλαισίου.

Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας: Να μην κλείσει η σχολή!

Στη γενική συνέλευση στις 28/9 μας ανακοινώθηκε ότι από τους 29 καθηγητές, που χρειάζεται η σχολή για την κανονική λειτουργία της, μονιμοποιήθηκαν τρεις και δεν ανανεώθηκε καμιά σύμβαση!

ΛΑΟΣ : Το ακροδεξιό δεκανίκι της κυβέρνησης

Τι μας αναγκάζει να κοιτάξουμε προς το ΛΑΟΣ αυτή τη στιγμή; Προφανώς δεν είναι, επειδή κοίταξε πριν λίγους μήνες το ΛΑΟΣ προς την «Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό». Τότε, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης υπέβαλε μια οργισμένη επερώτηση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για το πανό της ΚΑΡ στην πλατεία Συντάγματος και το «αντιρατσιστικό δηλητήριο που διαχέει».Για τη σημερινή ενασχόληση υπάρχουν πιο σοβαροί λόγοι. Το ΛΑΟΣ έχει κλείσει 11 χρόνια ζωής και έχει καταγραφεί με συνέπεια, όλα αυτά τα χρόνια, στο άκρο δεξιό του πολιτικού φάσματος. Σε όλες τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις, που χτυπούν δυνατά την καμπάνα της πολιτικής κρίσης, ο κ. Καρατζαφέρης είναι πρώτος σε δημοφιλία. Και αυτό σημαίνει μια μεγάλη, εν δυνάμει, δεξαμενή ψήφων.

Συμπαράσταση στις μαθητικές καταλήψεις

Έ να μεγάλο κύμα καταλήψεων εξαπλώνεται στα σχολεία ολόκληρης της χώρας. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές οι μαθητικές καταλήψεις ξεπερνούν τις 800. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, πανικόβλητη, προσπαθεί από τη μια να καταστείλει  τις κινητοποιήσεις και από την άλλη να στρέψει την κοινωνία εναντίον των μαθητών.

Μέτωπο φοιτητών-εργαζομένων

Μετά από 5 βδομάδες το κίνημα των καταλήψεων έχει αρχίσει να βρίσκει δυσκολίες. Πολλές καταλήψεις ανοίγουν και ταυτόχρονα γεννιούνται ερωτήματα: Τι κέρδισαν οι καταλήψεις; Η αντίσταση σταματά; Το κίνημα μπορεί να συνεχιστεί, και πώς;