Φύλλο Νο 253 (12 Οκτώβρη 2011)

Εντυπωσιακά τα στοιχεία για το «χάρτινο πύργο» του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, που σήμερα κατρακυλά στην κρίση: Η αξία των παραγώγων και δομημένων χρηματοπιστωτικών «προϊόντων» παγκόσμια εκατονταπλασιάστηκε μεταξύ 1990 και 2010, από τα 5,7 τρισ. δολάρια στα 570 τρισ.! Η αξία των CDS (ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας) από περίπου 6 τρισ. δολάρια το 2004 εκτοξεύθηκε το 2010 στα 54 τρισ. δολάρια! Παρεμπιπτόντως το παγκόσμιο ετήσιο ΑΕΠ υπολογίζεται –με το ζόρι– κοντά στα 70 τρισ. δολάρια…

Η πρόσφατη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί στο Βερολίνο ήταν άλλος ένας κρίκος στις συναντήσεις εκτάκτου ανάγκης και επαναβεβαίωσε τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι εκπρόσωποι των καπιταλιστών στην Ευρώπη. Οι σημαντικότερες συμφωνίες του παρελθόντος (όπως π.χ. αυτή της 21/7) δεν ισχύουν πια, καθώς οι δύο ηγέτες δήλωσαν εμφατικά πως η Γαλλία και η Γερμανία πιέζουν για αλλαγές των συνθηκών.

Στο προηγούμενο φύλλο της «Ε.Α.» γράφαμε ότι η συμφωνία της 21ης Ιούλη ήταν ήδη νεκρή, πριν καν τα εθνικά κοινοβούλια την επικυρώσουν. Σήμερα είναι ολοφάνερο ότι τα ευρωπαϊκά και τα παγκόσμια επιτελεία κορυφής αναζητούν μια νέα γραμμή για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους, αλλά και της κρίσης του συστήματος γενικότερα.

Οι συνεχόμενες κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών, καθώς και όσες έχουν αναγγελθεί, μπορούν να οδηγήσουν στην κλιμάκωση των αγώνων με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης.

Παναθηναϊκή συνέλευση συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Οκτώβρη, με μαζική συμμετοχή περισσότερων από 100 συνδικαλιστών από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε αγωνιστικό κλίμα.

Διευρύνεται και συνεχίζει τη δραστηριότητα του το Συντονιστικό Ομοσπονδιών και Σωματείων ενάντια στην εφεδρεία. Μετά την πετυχημένη κινητοποίηση στα τέλη Σεπτέμβρη και τη συναυλία στο Σύνταγμα, ακολούθησε η συμμετοχή στην απεργία των εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στην οποία υπήρξε συμφωνία για κοινό χώρο προσυγκέντρωσης.

Συνεχίζεται με αμείωτη προκλητικότητα η επίθεση κατά των εργαζομένων και στα ιδιωτικά ΜΜΕ –μη έχοντας τίποτα να ζηλέψει από τις επιθέσεις της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ στα δημόσια ΜΜΕ. Απολύσεις, μειώσεις μισθών, μη καταβολή δεδουλευμένων, εκφοβισμός.

Την ολοκληρωτική εξαθλίωση του κόσμου της εργασίας επιχειρούν κυβέρνηση και τρόικα, όπως φανερώνει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2012. Τα συνολικά μέτρα για τη διετία 2011-12 υπερβαίνουν τα 20 δισ. ευρώ και στηρίζονται στο κλασικό νεοφιλελεύθερο δίπολο: πρωτοφανής σε μέγεθος φοροεπιδρομή στα λαϊκά στρώματα (θα αγγίξει τα 14 δισ. ευρώ) και δραματικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες (6,2 δισ.) από τη μια, φοροαπαλλαγές και δώρα στο μεγάλο κεφάλαιο από την άλλη.

Στις 29-30 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί η 1η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε την Τρίτη 4 Οκτώβρη, το Κεντρικό Συντονιστικό της. Οι εκπρόσωποι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ παρουσίασαν δύο κείμενα: Το πρώτο ήταν οι θέσεις για τις πολιτικές εξελίξεις και το δεύτερο η πρόταση του Συντονιστικού για το οργανωτικό.

«Στο έργο του Ken Loach “O άνεμος σείει τη σίκαλη», για την ιρλανδική επανάσταση του 1920 ενάντια στην αγγλική κατοχή, ο ηγέτης της O’Connoly λέει: “Αν φύγουν οι Εγγλέζοι και δεν έρθει σοσιαλισμός, οι Εγγλέζοι θα επιστρέψουν αμέσως”».

Γ ια το παγκόσμιο ραντεβού στις 15 Οκτώβρη ετοιμάζονται οι «αγανακτισμένοι» σε όλο τον πλανήτη. Με την κρίση του καπιταλισμού να οξύνεται, όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι για τη φτώχεια και την ανεργία τους δε φταίει «το κακό το ριζικό τους», αλλά ο παράλογος τρόπος οργάνωσης της οικονομίας, που βάζει τα κέρδη των τραπεζών και των πολυεθνικών πάνω από τις ζωές τους. Η οργή της πλειοψηφίας της κοινωνίας γι’ αυτή την αδικία πλημμυρίζει δρόμους και πλατείες σε όλη τη γη.
Από την Αυστραλία έως την Ν. Αμερική, πάνω από 500 πόλεις έχουν ανταποκριθεί στο διεθνές κάλεσμα που διακινείται μέσα από τον διαδικτυακό κόμβο «15οctober.net»

Την Παρασκευή 7 Οκτώβρη, μετά από κάλεσμα του Α΄ Συλλόγου Δασκάλων, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή σύσκεψη σωματείων, συλλόγων και φορέων της περιοχής των Αμπελοκήπων, με στόχο το συντονισμό της πάλης ενάντια σε κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ, ενάντια στην πολιτική των μνημονίων, των χαρατσιών, των απολύσεων, της εξαθλίωσης του λαού, του ξεπουλήματος των πάντων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης η Β΄ ΕΛΜΕ, σύλλογοι γονέων, η Ανοιχτή Συνέλευση κατοίκων, η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού, η Ανοιχτή Πόλη κ.ά.

Φουντώνει καθημερινά το κίνημα ανυπακοής απέναντι στα αβάσταχτα χαράτσια. Σωματεία και συλλογικότητες, επιτροπές «Δεν πληρώνω», συνελεύσεις γειτονιάς, έχουν πραγματοποιήσει ή προγραμματίσει δεκάδες δράσεις με κεντρικό σύνθημα: «Δεν έχουμε! Δεν θέλουμε να πληρώσουμε»!

Ηχηρό μήνυμα ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής έδωσαν δεκάδες χιλιάδες απεργοί του δημόσιου τομέα, οι οποίοι πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας, την Τετάρτη 5/10.

Παρά την εντεινόμενη πίεση από την κυβέρνηση και την προπαγάνδα των ΜΜΕ υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής, οι εργαζόμενοι στους δήμους συνεχίζουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις τους. Με διαδηλώσεις, δράσεις ενάντια στα χαράτσια, απεργίες και κυρίως καταλήψεις (ΧΥΤΑ και δημαρχείων) εκφράζουν την αντίστασή τους στην πολιτική της κυβέρνησης. Το ότι οι εργαζόμενοι στους δήμους δίνουν ένα δείγμα για το πώς οι κινητοποιήσεις διαρκείας αυτή την περίοδο μπορούν να στριμώξουν την κυβέρνηση είναι αυτό που ενοχλεί πραγματικά τους από πάνω.

Σε ανθρωπιστική κρίση βαδίζουμε με ταχύτητα, αν συνεχίσει να υφίσταται η δημόσια υγεία τις συνέπειες των περικοπών, εξαιτίας του εγκλωβισμού στη δανειοδότηση του χρέους και των τραπεζών. Σύμφωνα πλέον και με επίσημες έρευνες που δημοσιεύονται στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό Lancet, συγκρίνοντας επιδημιολογικά δεδομένα πριν (2007) και μετά την κρίση (2009 και 2010), προκύπτουν ξεκάθαρα συμπεράσματα για την αρχή της κατάρρευσης της υγειονομικής φροντίδας στη χώρα μας.

Τώρα που η επίθεση της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους κορυφώνεται, χτυπώντας αλύπητα προς όλες της κατευθύνσεις (δημόσιο, ιδιωτικό τομέα, ειδικά μισθολόγια, μεσαία κατηγορία, ελεύθερους επαγγελματίες), υπάρχει ίσως μεγαλύτερη ψυχραιμία να εξετάσουμε όλοι αν πραγματικά είναι υπεύθυνοι οι δημόσιοι υπάλληλοι (ΔΥ) για τη μεγάλη κρίση που ζούμε. Αυτή η μαύρη προπαγάνδα τα τελευταία χρόνια μεταδίδεται με τέτοια μανία και τόση επιμονή, που κάποιοι συνάδελφοί μας την πίστεψαν.

Εξήντα έξι χρόνια μετά τον τραγικό θάνατο του Άρη Βελουχιώτη, η ηγεσία του ΚΚΕ συνεχίζει να τον τιμωρεί. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, η αποκατάσταση του αρχικαπετάνιου του ΕΛΑΣ είναι μερική –πολιτική τάχα– αλλά όχι κομματική. Αντίθετα πλήρης και με όλες τις τιμές έγινε η αποκατάσταση του Νίκου Ζαχαριάδη, γενικού γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ στην «ανώμαλη» περίοδο από το 1931ως το 1956.

Το κίνημα των «πλατειών» έχει φτάσει και στις ΗΠΑ. Με αφετηρία το «Occupy Wall Street» στη Νέα Υόρκη, έχουν στηθεί καταλήψεις πλατειών ή δρόμων, κυρίως έξω από τράπεζες, σε 70 πόλεις. Το νέο κίνημα, με κεντρικό του σύνθημα «Είμαστε το 99%», έχει βάλει στο στόχαστρό του τους τραπεζίτες και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Σε πείσμα του κυρίαρχου πολιτικού λόγου που «αγνοεί» την ύπαρξη τάξεων, το κίνημα εκφράζει ένα βαθύ ταξικό μίσος που έβραζε εδώ και χρόνια στην αμερικανική κοινωνία.

Πάνω από 35 χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από το σύνεδριο των Συντηρητικών στο Μάντσεστερ, μετά από κάλεσμα της εργατικής συνομοσπονδίας TUC. Στο πλευρό των συνδικάτων διαδήλωσαν και συνταξιούχοι, μαθητές, φοιτητές, ΑΜΕΑ, όλοι όσοι πλήττονται από τις πολιτικές λιτότητας που ασκεί από την εκλογή του ο δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός Συντηρητικών-Φιλελεύθερων.

Οι πανεπιστημιακοί συνεχίζουν το συντονισμό μέσω των συλλόγων, ενώ η συζήτηση στην Γ΄ Πανελλαδική Συνάντησή τους (8/10) κινήθηκε προς την αποτροπή οποιασδήποτε εφαρμογής το νόμου πλαισίου.

Τι μας αναγκάζει να κοιτάξουμε προς το ΛΑΟΣ αυτή τη στιγμή; Προφανώς δεν είναι, επειδή κοίταξε πριν λίγους μήνες το ΛΑΟΣ προς την «Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό». Τότε, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης υπέβαλε μια οργισμένη επερώτηση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για το πανό της ΚΑΡ στην πλατεία Συντάγματος και το «αντιρατσιστικό δηλητήριο που διαχέει».Για τη σημερινή ενασχόληση υπάρχουν πιο σοβαροί λόγοι. Το ΛΑΟΣ έχει κλείσει 11 χρόνια ζωής και έχει καταγραφεί με συνέπεια, όλα αυτά τα χρόνια, στο άκρο δεξιό του πολιτικού φάσματος. Σε όλες τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις, που χτυπούν δυνατά την καμπάνα της πολιτικής κρίσης, ο κ. Καρατζαφέρης είναι πρώτος σε δημοφιλία. Και αυτό σημαίνει μια μεγάλη, εν δυνάμει, δεξαμενή ψήφων.

Έ να μεγάλο κύμα καταλήψεων εξαπλώνεται στα σχολεία ολόκληρης της χώρας. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές οι μαθητικές καταλήψεις ξεπερνούν τις 800. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, πανικόβλητη, προσπαθεί από τη μια να καταστείλει  τις κινητοποιήσεις και από την άλλη να στρέψει την κοινωνία εναντίον των μαθητών.

Μετά από 5 βδομάδες το κίνημα των καταλήψεων έχει αρχίσει να βρίσκει δυσκολίες. Πολλές καταλήψεις ανοίγουν και ταυτόχρονα γεννιούνται ερωτήματα: Τι κέρδισαν οι καταλήψεις; Η αντίσταση σταματά; Το κίνημα μπορεί να συνεχιστεί, και πώς;