Προϋπολογισμός-εφιάλτης

Φωτογραφία

Την ολοκληρωτική εξαθλίωση του κόσμου της εργασίας επιχειρούν κυβέρνηση και τρόικα, όπως φανερώνει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2012. Τα συνολικά μέτρα για τη διετία 2011-12 υπερβαίνουν τα 20 δισ. ευρώ και στηρίζονται στο κλασικό νεοφιλελεύθερο δίπολο: πρωτοφανής σε μέγεθος φοροεπιδρομή στα λαϊκά στρώματα (θα αγγίξει τα 14 δισ. ευρώ) και δραματικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες (6,2 δισ.) από τη μια, φοροαπαλλαγές και δώρα στο μεγάλο κεφάλαιο από την άλλη.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Σπύρος Αντωνίου

Φοροκαταιγίδα
Το πόσο ληστρικός και ταξικός είναι ο νέος προϋπολογισμός φαίνεται από το ζήτημα της άμεσης φορολογίας. Μέσω αυτής προσδοκούν να εισπράξουν από τα φυσικά πρόσωπα ποσά αυξημένα κατά 30,8% σε σχέση με φέτος. Αντίθετα, από φόρους στις επιχειρήσεις (νομικά πρόσωπα) προσδοκούν έσοδα μειωμένα κατά 22% σε σχέση με το 2011, λόγω της μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών από 24% σε 20%! Πιο καθαρά δεν μπορούσαν να δείξουν ποια χώρα πασχίζουν «να σώσουν». Μοναδική τους έννοια τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, το «ξεζούμισμα» του λαϊκού εισοδήματος περιλαμβάνει την κατάργηση των φοροαπαλλαγών στα νοικοκυριά, από την οποία θα μαζέψουν 1,9 δισ. ευρώ το 2012, και τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ για τους φορολογούμενους 30-65 ετών (1,7 δισ.). Η επιβάρυνση από την αλλαγή της κλίμακας παρακράτησης αγγίζει ακόμη και τα 820 ευρώ. Άλλα 3,5 δισ. θέλουν να βουτήξουν από το χαράτσι στα ακίνητα, κατηγορία στην οποία υπολογίζουν και επιπλέον έσοδα από την αύξηση των λεγόμενων αντικειμενικών αξιών.

Αυτή η φοροκαταιγίδα -και όσες προηγήθηκαν- δεν είναι όμως αρκετή για το «ξελάσπωμα» ντόπιων και διεθνών τοκογλύφων, οπότε το προσχέδιο προβλέπει γερό μαχαίρι σε μισθούς, ασφαλιστικά ταμεία, υπηρεσίες υγείας κ.λπ. Η δαπάνη για μισθούς μειώνεται κατά 9,3% το 2012 συγκριτικά με το 2011, μετά τις διαδοχικές μειώσεις μισθών και το περίφημο ενιαίο μισθολόγιο. Περί τα 480 εκατ. ευρώ το 2012 και επιπλέον 260 εκατ. ευρώ το 2011 θα περικοπούν τα κονδύλια για κύριες και επικουρικές συντάξεις, αδιαφορώντας αν οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα μπορούν να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης ή τα φάρμακά τους.

Στον τομέα της υγείας πετσοκόβουν 560 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 337 εκατ. ευρώ αφορούν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ μειώνουν κατά 9,8% τις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, σε μια περίοδο που οι συνταξιοδοτήσεις αυξάνονται και η μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τα αφεντικά έχει γίνει θεσμός.

Τόκοι
Όλη αυτή η κατεδάφιση του «κοινωνικού κράτους» βρίσκει την εξήγησή της στην αύξηση δαπανών για τους τόκους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, οι οποίοι θα φτάσουν τα 17,9 δισ. ευρώ –από τα 70,4 δισ. των συνολικών δαπανών του κράτους– ή, αλλιώς, το 8,3% του ΑΕΠ! Διέξοδος, βέβαια, από τη «θηλιά» του χρέους δεν υπάρχει, αφού διογκώνεται στα 356 δισ. ευρώ φέτος και στα 371 δισ. ευρώ το 2012. Μάλιστα, οι προβλεπόμενοι τόκοι των δανείων για το 2012 είναι παραπάνω από τους μισθούς και τις συντάξεις που πρέπει να καταβάλει το κράτος (17,5 δισ. ευρώ). Συνεπώς, τα διαβόητα δάνεια ούτε τη μισθοδοσία του Δημοσίου καλύπτουν, ούτε το χρέος μειώνουν.

Σε όλη την Ευρώπη η άρχουσα τάξη και τα αστικά κόμματα είναι αποφασισμένοι να «λαδώσουν» την καπιταλιστική μηχανή με το αίμα των εργαζομένων και της νεολαίας, ώστε να ξαναπάρει μπρος. Οι κρατικοί προϋπολογισμοί αντανακλούν αυτήν τη διαδικασία. Στο λεπίδι που θέλουν να μας περάσουν μια απάντηση χωράει: Να ανατρέψουμε την κυβέρνηση και την πολιτική της πριν καν ψηφίσει τον προϋπολογισμό του αίσχους. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία