Γενική Απεργία 14 Δεκέμβρη: Να γίνει αφετηρία αντεπίθεσης

Στις 14 Δεκέμβρη προκηρύχτηκε η απεργία κατά του προϋπολογισμού από τις ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Γιαννούλια

Σε μία χρονική περίοδο που οι επιθέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στον εργαζόμενο κόσμο κλιμακώνονται καθημερινά και επιχειρούν να εμπεδώσουν κολοσσιαίες αλλαγές, και με έναν προϋπολογισμό που καταγράφει όλες αυτές τις αλλαγές υπέρ του κεφαλαίου, η Γενική Απεργία, τουλάχιστον για το θέμα του προϋπολογισμού, όπως είθισται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, φαινόταν δεδομένη και οι δυνάμεις της αριστεράς προσπαθούσαμε για κάτι μεγαλύτερο και καλύτερο.
Με δεδομένες τις υπαρκτές καθημερινές και διάσπαρτες αντιδράσεις εργαζομένων από πάρα πολλούς χώρους (από τους επικουρικούς γιατρούς και τους συμβασιούχους των δημόσιων νοσοκομείων, τις μικρές κινητοποιήσεις της παιδείας, ενάντια στην “αξιολόγηση” στο Δημόσιο, για συλλογική σύμβαση στον ΟΤΕ, για υπεράσπιση της δημόσιας ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και τη Φλώρινα, έως τις αντιστάσεις στα σούπερ--μάρκετ “Καρυπίδης” και ενάντια στις απολύσεις της εταιρείας Plegmanet), η Γενική Απεργία είναι μία ευκαιρία να συνενωθούν στο δρόμο όσοι επιμένουν και παλεύουν.
Η αγανάκτηση τροφοδοτείται και από την απελευθέρωση των πλειστηριασμών της λαϊκής περιουσίας, με τη σκανδαλώδη πριμοδότηση των τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου κατά οποιασδήποτε προστασίας του εργαζόμενου λαού. Η τραγωδία στη Μάνδρα απέδειξε άλλη μία φορά την ταξικότητα των επιπτώσεων των “φυσικών”-καπιταλιστικών φαινομένων, ενώ η τραγική κατάσταση στα κέντρα κράτησης των μεταναστών θυμίζει σε όσους τη ζουν από κοντά, κυρίως τους κατοίκους των νησιών, ότι ντόπιοι και μετανάστες εργαζόμενοι είναι αδιακρίτως τα καθημερινά θύματα των μνημονίων όλων των τελευταίων κυβερνήσεων.
Συνδικαλιστική γραφειοκρατία
Είναι γνωστό σε όλους ότι η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της δεξιάς, του όποιου ΠΑΣΟΚ και του πρόσφατα συμμετέχοντος ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλει να εκφραστεί η συσσωρευμένη οργή του κόσμου της δουλειάς και για αυτό στερεί συνειδητά την οποιαδήποτε ευκαιρία ταξικής αντεπίθεσης, της τάξης που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν τα κορυφαία συνδικάτα.
Και ενώ από τις 30 Αυγούστου το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ έχει πάρει απόφαση για απεργία μέχρι τέλος Οκτωβρίου, με πρόταση συμμετοχής στη ΓΣΕΕ για Γενική Απεργία, η απόφαση αυτή κωλυσιεργεί ως προς την υλοποίηση, καταλήγοντας και πάλι στην τετριμμένη Γενική Απεργία στις 14 Δεκέμβρη.
Υπάρχει ακόμη πιο ανησυχητικό παρασκήνιο, γιατί, στην παρούσα φάση, η  μνημονιακή συνδικαλιστική γραφειοκρατία προσπάθησε να σπάσει τα...έθιμα και τις παραδόσεις κι έτσι δεν ήταν δεδομένη ούτε καν η συνήθης Γενική Απεργία κατά του προϋπολογισμού, το Δεκέμβρη.
Η ηρεμία  και η σιωπή ήττας δεν είναι αυτό που κυριαρχεί στους χώρους δουλειάς ούτε καν στα ειρηνοδικεία στα δικαστήρια στα νοσοκομεία και τα σχολεία της χώρας. Ο θυμός στην Ελληνική κοινωνία δεν είναι τόσο βουβός και εκφράζεται σε μικρές, αλλά συχνές ευκαιρίες.
Η μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, που στοίχειωσε πάρα πολλούς αγωνιστές, δεν μπορεί να επιδρά για πολύ ακόμη και ήδη σπάει σε διάφορα σημεία και μετατρέπεται σε διάθεση κινητοποίησης, έστω με επιφυλάξεις και με βαριά καρδιά!
Με το βλέμμα στραμμένο στη Γενική Απεργία της 14 Δεκεμβρίου, σε κάθε χώρο εργατικό ή κοινωνικό είναι υπαρκτή η δυνατότητα κινητοποίησης με οργανωμένο και συλλογικό τρόπο και με αλληλοτροφοδότηση των αντιστάσεων που είναι ορατές σε όλους πια.
Αριστερά
Η αριστερά σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο δεν έχει βρει κοινό βηματισμό με βασική ευθύνη του ΚΚΕ και ΠΑΜΕ, αλλά και τμήματος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που δυστυχώς το αντιγράφει. Ωστόσο είναι προφανές ότι παράλληλα θα λειτουργήσει, δυστυχώς κάθε κομμάτι ξεχωριστά, για αυτή την απεργία.
Η δική μας αριστερά τόσο στο συνδικαλιστικό επίπεδο (με το ΜΕΤΑ) όσο και στον πολιτικό (με τη ΛΑΕ) έχει κάνει συστηματική προσπάθεια να συνενώσει την αντίδραση από αριστερή και ταξική πλευρά, ενάντια στη μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και σε όλες τις εκδοχές της κυβερνητικής σταθερότητας, είτε της δεξιάς, είτε της δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας, δίνοντας έμφαση και στην απόκρουση της ακροδεξιάς ενίσχυσης.
Είναι ευχάριστο και έστω περιορισμένα βοηθητικό, πού στη μάχη της “αξιολόγησης” στο Δημόσιο και τους πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας εμφανίζεται, πλέον, σύσσωμη η αριστερά.
Είμαστε έτοιμοι, με ανακοινώσεις, τόσο του ΜΕΤΑ, όσο και της Λαϊκής Ενότητας, με αφίσες και αποφασισμένες περιοδείες σε χώρους δουλειάς, με εργατική εκδήλωση του ΜΕΤΑ στις 7/12 (για την εργατική απάντηση με την Απεργία) και με πρόταση για ενεργή εμπλοκή των σωματείων ενάντια στους πλειστηριασμούς,αλλά και με έμφαση στους αγώνες των συμβασιούχων, με έμπρακτη ταξική αλληλεγγύη προς τους πληγέντες της Μάνδρας και τους πρόσφυγες και μετανάστες, να επιχειρήσουμε τη συσσώρευση της καύσιμης ύλης και να συμβάλλουμε στην όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιτυχία της Γενικής Απεργίας της 14 Δεκέμβρη, με διακηρυγμένο στόχο να συνεχίσουμε με καλύτερους όρους.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία