Γερμανία: Προς κυβέρνηση «Μεγάλου Συνασπισμού»;

Φωτογραφία

Μετά από διαπραγματεύσεις μεγάλης διάρκειας, η Μέρκελ κατέληξε σε προγραμματική συμφωνία με τους γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες για τη συγκρότηση συμμαχικής κυβέρνησης.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

 

 Είναι προφανές ότι το γερμανικό κεφάλαιο επιδιώκει τη «μάξιμουμ» συσπείρωση του πολιτικού του προσωπικού και της κοινωνίας σε μια πραγματικά κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της Γερμανίας, της Ευρώπης κλπ. Το SPD απέσπασε κάποιες φιλολαϊκές ρυθμίσεις (θέσπιση πανεθνικού κατώτατου μισθού, που δεν υπήρχε στη Γερμανία), αλλά ο χρόνος και ο τρόπος εφαρμογής του αφήνουν πολλά ανοικτά «παράθυρα». Επιπλέον, είναι «σταγόνες» μπροστά στον διαφαινόμενο «ωκεανό» συνέχισης της πολιτικής Μέρκελ σε Γερμανία και Ευρώπη.
Είναι ακριβώς αυτή η πραγματικότητα που κάνει τους πάντες επιφυλακτικούς ως προς την έκβαση του δημοψηφίσματος στη βάση του SPD για την αποδοχή ή όχι της συμφωνίας. Η ηγεσία έχει δεσμευτεί πως θα ρίξει όλο της το βάρος στο να βγει το «σωστό» αποτέλεσμα, αλλά είναι αμφίβολο αν η βάση των Σοσιαλδημοκρατών θα δεχθεί να καταπιεί και πάλι το «χάπι» του Μεγάλου Συνασπισμού… 
 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία