Φύλλο Νο 302 (4 Δεκέμβρη 2013)

Τη Δευτέρα, 16 Δεκέμβρη, γίνεται στο Δ΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο η δίκη του Θανάση Κούρκουλα, μέλους της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» (ΚΑΡ) και του ΣΥΡΙΖΑ μετά από μήνυση ακροδεξιού για επίθεση ροπαλοφόρων εναντίον του στον Άγιο Παντελεήμονα το 2009, την οποία υποτίθεται πως ο μηνυόμενος καθοδηγούσε.

Το Σάββατο 23/11 πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία στην Τούμπα Θεσσαλονίκης. Η τοπική αυτή κινητοποίηση ήταν μια πρωτοβουλία της Δ΄ ΕΛΜΕ και συνδιοργανώθηκε μαζί με άλλα σωματεία, συλλογικότητες και φορείς. Συμμετείχαν εκατοντάδες διαδηλωτές, φωνάζοντας αντιφασιστικά, αντιρατσιστικά, αντιναζιστικά συνθήματα και συνθήματα κατά της Χρυσής Αυγής και υπέρ καταπιεσμένων μειονοτήτων (όπως μετανάστες, ομοφυλόφιλοι), ταυτόχρονα όμως και συνθήματα ενάντια στα μνημόνια και τους τραπεζίτες. Είναι ενδεικτικό ότι πολλοί κάτοικοι της περιοχής χειροκροτούσαν από τα μπαλκόνια. Το «Ποτέ ξανά φασισμός» ακούστηκε πολλές φορές ταυτόχρονα από όλο το μήκος της πορείας, δίνοντας και το στίγμα της κινητοποίησης.

Απουσία πόσιμου νερού και φαρμάκων, μία τουαλέτα για 50-100 ανθρώπους, 0,8 τετραγωνικά μέτρα για τον καθένα, προαυλισμός 10-20 λεπτά τη μέρα. Βασανιστήρια, ξυλοδαρμοί και κλοπές από τα «όργανα της τάξης», καμία επαφή με τον έξω κόσμο.

Ο διάλογος για τη Συνδιάσκεψη των Νέων ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει. Σε λιγότερο από ένα μήνα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνδιάσκεψη των νέων σε χώρο που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες. Η διαδικασία εύρεσης κοινών τόπων για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία δεν ήταν εύκολη υπόθεση.

Η απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης να απορρίψει τη στενότερη εμπορική σύνδεση με την ΕΕ και να προτιμήσει τους δεσμούς με τη Ρωσία είναι ένα ακόμα επεισόδιο στον διεθνή ανταγωνισμό για την Ανατολική Ευρώπη.

Οι διαδηλωτές, που απαιτούν την ανατροπή της κυβέρνησης στην Ταϊλάνδη, είναι οι ίδιοι που εμφανίστηκαν ως «Κίτρινα Πουκάμισα» στο παρελθόν και με τις κινητοποιήσεις τους είχαν ανοίξει το δρόμο στο στρατιωτικό πραξικόπημα ενάντια στην κυβέρνηση που πρόσκειτο στον Τακσίν Σιναβάτρα.

Με φόντο την αποπομπή του από τη Γερουσία (μετά από καταδίκη του για οικονομικό σκάνδαλο), ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι απέσυρε την υποστήριξή του στη συμμαχική κυβέρνηση Λέτα.

Η κυβέρνηση πετάει στο καλάθι των αχρήστων τους ψυχικά ασθενείς και στην ανεργία τους εργαζόμενους στα δύο μεγάλα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία της Αθήνας (Δαφνί και Δρομοκαΐτειο) και στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Το συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) σε λίγες βδομάδες στη Μαδρίτη και οι ερχόμενες ευρωεκλογές (Μάης 2014) θα πυροδοτήσουν τη συζήτηση για την Ευρώπη μέσα στην Αριστερά.

Στον ΕΟΠΥΥ η κατάσταση χειροτερεύει συνεχώς. Ένας Οργανισμός που δημιουργήθηκε για να καλύψει το πιο βασικό κοινωνικό αγαθό, όπως είναι η υγεία, οδηγείται στην κατάρρευση και τη διάλυση από τη συγκυβέρνηση και τον ανεκδιήγητο υπουργό-τηλεπωλητή Γεωργιάδη.

Πτώχευση κήρυξε η μητρική εταιρεία του φαρμακευτικού ομίλου «ΑΛΑΠΙΣ».

Η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ ΠΟΕ-ΟΤΑ συνεχίζει να πείθει ότι δεν διασπάστηκε από την ΠΑΣΚΕ για να δώσει έμπνευση και χώρο στους εργαζόμενους που θέλουν να αγωνιστούν, αλλά για την καρέκλα.

Ένορκη Διοικητική Εξέταση ξεκίνησε τη Δευτέρα 2 Δεκέμβρη στο Νοσοκομείο Κέρκυρας για τη μαζική συγκέντρωση και διαμαρτυρία εργαζομένων στο νοσοκομείο και κατοίκων του νησιού, κατά τη διάρκεια ελέγχου από το κλιμάκιο των επιθεωρητών στο νοσοκομείο.

Η ψήφιση και η προσπάθεια εφαρμογής της άρσης απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, του φόρου για την ακίνητη περιουσία, αλλά και των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα αποδεικνύονται ζητήματα δύσκολα για την κυβέρνηση όχι μόνον ως προς τη «διαπραγμάτευση» με την τρόικα.

Το να παίζεις σε θεατρική παράσταση στο Παρίσι, ενώ είσαι πρύτανης είναι κάτι απαράδεκτο, μας λένε τα παπαγαλάκια. Το να κάνεις κάθε μέρα επί ώρες τον θεατρίνο στα κανάλια, παριστάνοντας τον υπουργό Υγείας, ενώ είσαι πωλητής ιδιωτικών υπηρεσιών και βιβλίων, αυτό είναι εντελώς αποδεκτό.