Φύλλο Νο 302 (4 Δεκέμβρη 2013)

Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Απουσία πόσιμου νερού και φαρμάκων, μία τουαλέτα για 50-100 ανθρώπους, 0,8 τετραγωνικά μέτρα για τον καθένα, προαυλισμός 10-20 λεπτά τη μέρα. Βασανιστήρια, ξυλοδαρμοί και κλοπές από τα «όργανα της τάξης», καμία επαφή με τον έξω κόσμο.

Να καταδικαστούν οι νεοναζί όχι οι αντιφασίστες αγωνιστές

Τη Δευτέρα, 16 Δεκέμβρη, γίνεται στο Δ΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο η δίκη του Θανάση Κούρκουλα, μέλους της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» (ΚΑΡ) και του ΣΥΡΙΖΑ μετά από μήνυση ακροδεξιού για επίθεση ροπαλοφόρων εναντίον του στον Άγιο Παντελεήμονα το 2009, την οποία υποτίθεται πως ο μηνυόμενος καθοδηγούσε.

Μικρά αντιρατσιστικά

Το Σάββατο 23/11 πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία στην Τούμπα Θεσσαλονίκης. Η τοπική αυτή κινητοποίηση ήταν μια πρωτοβουλία της Δ΄ ΕΛΜΕ και συνδιοργανώθηκε μαζί με άλλα σωματεία, συλλογικότητες και φορείς. Συμμετείχαν εκατοντάδες διαδηλωτές, φωνάζοντας αντιφασιστικά, αντιρατσιστικά, αντιναζιστικά συνθήματα και συνθήματα κατά της Χρυσής Αυγής και υπέρ καταπιεσμένων μειονοτήτων (όπως μετανάστες, ομοφυλόφιλοι), ταυτόχρονα όμως και συνθήματα ενάντια στα μνημόνια και τους τραπεζίτες. Είναι ενδεικτικό ότι πολλοί κάτοικοι της περιοχής χειροκροτούσαν από τα μπαλκόνια. Το «Ποτέ ξανά φασισμός» ακούστηκε πολλές φορές ταυτόχρονα από όλο το μήκος της πορείας, δίνοντας και το στίγμα της κινητοποίησης.

Στην τελική ευθεία για τη Συνδιάσκεψη των Νέων ΣΥΡΙΖΑ στις 20-22 Δεκέμβρη

Ο διάλογος για τη Συνδιάσκεψη των Νέων ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει. Σε λιγότερο από ένα μήνα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνδιάσκεψη των νέων σε χώρο που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες. Η διαδικασία εύρεσης κοινών τόπων για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία δεν ήταν εύκολη υπόθεση.

Το δημόσιο πανεπιστήμιο στο απόσπασμα

Η κυβέρνηση στέλνει πρύτανη και διοικητικούς των ΑΕΙ στα πειθαρχικά

Η Ρωσία θέλει πίσω την «αυλή» της

Η απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης να απορρίψει τη στενότερη εμπορική σύνδεση με την ΕΕ και να προτιμήσει τους δεσμούς με τη Ρωσία είναι ένα ακόμα επεισόδιο στον διεθνή ανταγωνισμό για την Ανατολική Ευρώπη.

Γερμανία: Προς κυβέρνηση «Μεγάλου Συνασπισμού»;

Μετά από διαπραγματεύσεις μεγάλης διάρκειας, η Μέρκελ κατέληξε σε προγραμματική συμφωνία με τους γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες για τη συγκρότηση συμμαχικής κυβέρνησης.

Ποιοι διαδηλώνουν στην Ταϊλάνδη;

Οι διαδηλωτές, που απαιτούν την ανατροπή της κυβέρνησης στην Ταϊλάνδη, είναι οι ίδιοι που εμφανίστηκαν ως «Κίτρινα Πουκάμισα» στο παρελθόν και με τις κινητοποιήσεις τους είχαν ανοίξει το δρόμο στο στρατιωτικό πραξικόπημα ενάντια στην κυβέρνηση που πρόσκειτο στον Τακσίν Σιναβάτρα.

Η κρίση του Μπερλουσκόνι

Με φόντο την αποπομπή του από τη Γερουσία (μετά από καταδίκη του για οικονομικό σκάνδαλο), ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι απέσυρε την υποστήριξή του στη συμμαχική κυβέρνηση Λέτα.

Η γαλλική Αριστερά και οι δημοτικές εκλογές

Η συζήτηση για τις δημοτικές ανέδειξε δύο διαφορετικές στρατηγικές για το μέλλον του Μετώπου της Αριστεράς.

Συμπεράσματα από τα «Δεκεμβριανά» του 1944

Η άρχουσα τάξη δεν παίζει με την εξουσία της

Σε κίνδυνο η ψυχιατρική περίθαλψη

Η κυβέρνηση πετάει στο καλάθι των αχρήστων τους ψυχικά ασθενείς και στην ανεργία τους εργαζόμενους στα δύο μεγάλα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία της Αθήνας (Δαφνί και Δρομοκαΐτειο) και στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Φάρμακα για λίγους και εκλεκτούς; Η θέση της Αριστεράς

Οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι συμμετείχαν στο πάρτι κερδών των περασμένων χρόνων.Δεν χρειάζονται στήριξη, αλλά έλεγχο.

Η κυβέρνηση σκοτώνει την υγεία

Στο κενό η απεργοσπαστική προσπάθεια του Γεωργιάδη με τους γιατρούς

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να «πειράξει» τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων: Να διαμορφώσουμε το ρεύμα ανατροπής

Ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από ενάμιση χρόνο εκτινάχθηκε από τη θέση ενός μικρού κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η «επανίδρυση» της ΕΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ

Το συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) σε λίγες βδομάδες στη Μαδρίτη και οι ερχόμενες ευρωεκλογές (Μάης 2014) θα πυροδοτήσουν τη συζήτηση για την Ευρώπη μέσα στην Αριστερά.

Η προγραμματική συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ και η πραγματικότητα

Η υπεράσπιση των εργατικών-λαϊκών δυνάμεων θα είναι εφικτή μόνο με μέτρα μιας κυβέρνησης της Αριστεράς σε βάρος της ντόπιας κυρίαρχης τάξης και των διεθνών συμμάχων και δανειστών της.

Εκλογές εργαζομένων στον ΠΑΣΥ-ΕΟΠΥΥ

Στον ΕΟΠΥΥ η κατάσταση χειροτερεύει συνεχώς. Ένας Οργανισμός που δημιουργήθηκε για να καλύψει το πιο βασικό κοινωνικό αγαθό, όπως είναι η υγεία, οδηγείται στην κατάρρευση και τη διάλυση από τη συγκυβέρνηση και τον ανεκδιήγητο υπουργό-τηλεπωλητή Γεωργιάδη.

ΑΛΑΠΙΣ

Πτώχευση κήρυξε η μητρική εταιρεία του φαρμακευτικού ομίλου «ΑΛΑΠΙΣ».

ΠΟΕ-ΟΤΑ

Η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ ΠΟΕ-ΟΤΑ συνεχίζει να πείθει ότι δεν διασπάστηκε από την ΠΑΣΚΕ για να δώσει έμπνευση και χώρο στους εργαζόμενους που θέλουν να αγωνιστούν, αλλά για την καρέκλα.

Νοσοκομείο Κέρκυρας

Ένορκη Διοικητική Εξέταση ξεκίνησε τη Δευτέρα 2 Δεκέμβρη στο Νοσοκομείο Κέρκυρας για τη μαζική συγκέντρωση και διαμαρτυρία εργαζομένων στο νοσοκομείο και κατοίκων του νησιού, κατά τη διάρκεια ελέγχου από το κλιμάκιο των επιθεωρητών στο νοσοκομείο.

Σημαντική νίκη για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ

Μια σημαντική νίκη, σε δικαστικό επίπεδο, πέτυχαν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ.

Απολύσεις και εργασιακός μεσαίωνας στο αεροδρόμιο

Οι εταιρείες που εδρεύουν και δραστηριοποιούνται στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος συνεχίζουν τις απολύσεις και την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

35ο Συνέδριο ΑΔΕΔΥ: Έξω από τα προβλήματα και τους αγώνες των εργαζομένων

Την προηγούμενη Τετάρτη έως Παρασκευή πραγματοποιήθηκε το 35ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ.

Στρώνουν το έδαφος για την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης

Νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τη «διάσωση» των συντάξεων έφερε η κυβέρνηση

Το εργατικό κίνημα και οι δύο Δεκέμβρηδες

Η ψήφιση και η προσπάθεια εφαρμογής της άρσης απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, του φόρου για την ακίνητη περιουσία, αλλά και των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα αποδεικνύονται ζητήματα δύσκολα για την κυβέρνηση όχι μόνον ως προς τη «διαπραγμάτευση» με την τρόικα.

Το λυκόφως του μνημονίου

Πάρτι κερδών για το κεφάλαιο, αλλά τα περιθώρια για τρόικα-κυβέρνηση στενεύουν

Η διαφθορά στον καπιταλισμό είναι κανόνας

Με αφορμή τα υποβρύχια, το Βενιζέλο και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Στα σύντομα...

Το να παίζεις σε θεατρική παράσταση στο Παρίσι, ενώ είσαι πρύτανης είναι κάτι απαράδεκτο, μας λένε τα παπαγαλάκια. Το να κάνεις κάθε μέρα επί ώρες τον θεατρίνο στα κανάλια, παριστάνοντας τον υπουργό Υγείας, ενώ είσαι πωλητής ιδιωτικών υπηρεσιών και βιβλίων, αυτό είναι εντελώς αποδεκτό.