Μικρά αντιρατσιστικά

Φωτογραφία

Το Σάββατο 23/11 πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία στην Τούμπα Θεσσαλονίκης. Η τοπική αυτή κινητοποίηση ήταν μια πρωτοβουλία της Δ΄ ΕΛΜΕ και συνδιοργανώθηκε μαζί με άλλα σωματεία, συλλογικότητες και φορείς. Συμμετείχαν εκατοντάδες διαδηλωτές, φωνάζοντας αντιφασιστικά, αντιρατσιστικά, αντιναζιστικά συνθήματα και συνθήματα κατά της Χρυσής Αυγής και υπέρ καταπιεσμένων μειονοτήτων (όπως μετανάστες, ομοφυλόφιλοι), ταυτόχρονα όμως και συνθήματα ενάντια στα μνημόνια και τους τραπεζίτες. Είναι ενδεικτικό ότι πολλοί κάτοικοι της περιοχής χειροκροτούσαν από τα μπαλκόνια. Το «Ποτέ ξανά φασισμός» ακούστηκε πολλές φορές ταυτόχρονα από όλο το μήκος της πορείας, δίνοντας και το στίγμα της κινητοποίησης.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
επιμέλεια: Έλενα Παπαγεωργίου

 

Το ΔΣ του σωματείου του Νοσοκομείου Παίδων η «Αγία Σοφία» με ανακοίνωσή του κατήγγειλε την απαράδεκτη, όπως τη χαρακτηρίζει, απόφαση του διευθυντή αιμοδοσίας να αποδεχτεί αίτημα της «φασιστικής και εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής να πραγματοποιήσει αιμοδοσία το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013 στο χώρο των γραφείων της στο Νέο Ηράκλειο, όπου πρόσφατα είχαμε τη δολοφονία δύο νέων ανθρώπων και το βαρύτατο τραυματισμό ενός νέου ανθρώπου». Αν και στο αίτημα του σωματείου να ακυρωθεί η αιμοδοσία, ο διευθυντής δεν ανταποκρίθηκε θετικά, επικαλούμενος το θεσμικό πλαίσιο, η αταλάντευτη στάση του σωματείου ότι με δικιά του ευθύνη θα την ακύρωνε, οδήγησε τελικά στην ακύρωση της ρατσιστικής αιμοδοσίας.
***
 
Το Πενταμελές Ναυτοδικείο Πειραιά καταδίκασε δύο εκ των τριών κατηγορουμένων λιμενικών που κατηγορούνταν για βασανιστήρια μέσω των μεθόδων του αποκλεισμού της αναπνοής έως τα όρια του πνιγμού και της εικονικής εκτέλεσης, καθώς και άλλες προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε βάρος ενός πρόσφυγα. 
***
 
Αν κάποιος δημόσιος λειτουργός παραδέχεται δημόσια ότι «είναι περήφανος που είναι εθνικοσιαλιστής» κι εσείς τον χαρακτηρίσετε «νεοναζί», κινδυνεύετε να συρθείτε σε δίκη και να καταδικαστείτε σε 6 μήνες φυλάκιση για εξύβριση! Αυτό δεν συνέβη στη Γερμανία της εποχής του Χίτλερ, αλλά στην Ελλάδα του 2013 και αυτός που καταδικάστηκε σε ποινή 6 μηνών φυλάκισης είναι ο δημοσιογράφος Στρατής Μπαλάσκας.
***
 
Μετά από κάλεσμα της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα», δεκάδες παιδιά μαζεύτηκαν στο Γαλάτσι και στο Ηράκλειο Κρήτης και, μαζί με τους μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών Τρικάλων, εκμηδένισαν το Σάββατο 30 Νοέμβρη τις αποστάσεις και στείλανε την αλληλεγγύη τους στα παιδιά της Γάζας, ρίχνοντας στο νερό καραβάκια που είχαν φτιάξει τα ίδια. Στη δράση αυτή συμμετείχαν παιδιά από όλο τον κόσμο.
***
 
Στη Λευκωσία, στα πλαίσια ενός απλού ελέγχου αλλοδαπών, αστυνομικός έσπασε το πόδι ενός μετανάστη, ο οποίος τόλμησε να διαμαρτυρηθεί για τη συχνότητα των ελέγχων. Το video έκανε το γύρο του διαδικτύου, αποτελώντας ακόμη μία μαρτυρία της αστυνομικής βίας.
 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία