Γερμανία: Συντριβή της Μέρκελ

Φωτογραφία

Από το 2009, η Δεξιά έχει χάσει 9 απο τις 11 εκλογές κρατιδίων.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Στις εκλογές στη Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο και βιομηχανικό κέντρο της Γερμανίας, οι Χριστιανοδημοκράτες υπέστησαν ιστορική εκλογική συντριβή, τη μεγαλύτερη από το 1945. Το κόμμα της Μέρκελ βυθίστηκε στο 26,3% από 35% το 2010, προκαλώντας πολιτική κρίση στο εσωτερικό του.

Η καγκελάριος καθαίρεσε από υπουργό Περιβάλλοντος τον Norbert Röttgen, που κατέβαινε ως υποψήφιος στο κρατίδιο, μια πράξη που θεωρήθηκε πρωτοφανές δείγμα εκνευρισμού για τη «σιδηρά κυρία». Το μεγάλο αμάρτημα του Röttgen ήταν ότι έδωσε στις εκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την οικονομική πολιτική του κυβερνητικού συνασπισμού, τη στιγμή που όλο το κόμμα επιχειρούσε να δώσει στις εκλογές «τοπικό» χαρακτήρα, καθώς έβλεπε τη συντριβή να πλησιάζει.

Μια σειρά πρωτοκλασάτα στελέχη της γερμανικής Δεξιάς έχουν καταρρεύσει, κάνοντας το γερμανικό Τύπο να σχολιάζει: «Τα μέλη της ομάδας εγκαταλείπουν το ένα μετά το άλλο την κούρσα, ώσπου στο τέλος δεν θα έχει μείνει κανένας. Θα είναι δύσκολο για το κόμμα να ανακάμψει από την περίοδο διακυβέρνησης Μέρκελ».

Η εκλογική νίκη του SPD και των Πρασίνων και η ιστορικών διαστάσεων ήττα του CDU θεωρούνται «προμήνυμα» για τις πανεθνικές εκλογές. Από το 2009, η Δεξιά έχει χάσει 9 απο τις 11 εκλογές κρατιδίων. Και στη Γερμανία, όταν καταρρέουν τα περιφερειακά κάστρα, κλονίζεται και το Βερολίνο. Η οργή για τη λιτότητα περνά και στον «πυρήνα» της ΕΕ και ο γερμανικός Τύπος άρχισε να συζητά για πρώτη φορά αν είναι η αρχή του τέλους για τη Μέρκελ...

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία