Φύλλο Νο 268 (23 Μάη 2012)

Κινητοποιήσεις στις δίκες Χρυσαυγιτών - Αντιφασιστικό Μέτωπο παντού!

Η πρωτοβουλία «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ» καλεί στη δημιουργία ενός ευρύτατου αντιφασιστικού μετώπου, ενός δικτύου Ανοιχτών Αντιφασιστικών Επιτροπών παντού.

Ενημέρωση από την Επιτροπή «Δεν χρωστάμε-Δεν πουλάμε-Δεν πληρώνουμε»

Έγινε την Παρασκευή 18/5/2012 συνάντηση συλλογικοτήτων, που δραστηριοποιούνται ενάντια στα χαράτσια, τα διόδια και στα αντιλαϊκά μέτρα.

Σύσκεψη του σωματείου εργαζομένων του «ΕΛΠΙΣ»

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Η ΕΛΠΙΣ», το σωματείο αναλαμβάνει πρωτοβουλία ενημέρωσης της κοινωνίας, φορέων και συλλόγων της περιοχής, για τη στήριξη του αγώνα ενάντια στη συγχώνευση του νοσοκομείου με τον «Άγιο Σάββα».

Στα σύντομα...

Τον κίνδυνο της «σοσιαλδημοκρατικοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζουν πολλοί σ. και φίλοι τόσο από το ΚΚΕ, όσο και από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ασφαλώς ο κίνδυνος ενσωμάτωσης και τελικά εξουδετέρωσης είναι πάντα υπαρκτός και κάποιοι οφείλουν να τον αντιμετωπίζουν. Όμως οι ανησυχούντες ξεχνούν ότι, για την ώρα τουλάχιστον, ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει τις εξετάσεις (π.χ. πιέσεις για κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας). Ξεχνούν επίσης ότι το βέλος της ριζοσπαστικοποίησης (σε αντίθεση με τη δεκαετία του 1980 που κινήθηκε από την αριστερά προς το κέντρο), σήμερα κινείται στην αντίστροφη κατεύθυνση: από τη σοσιαλδημοκρατία προς την αριστερά. Αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι και αν τον Ιούνη σχηματισθεί μια αδύναμη κυβέρνηση της Αριστεράς, είναι πιο πιθανό αυτή να συντριβεί, παρά να ενσωματωθεί. Εκτός αν σοβαρευτούμε τελικά και επιχειρήσουμε –έτσι για αλλαγή– αυτή τη φορά, όλοι μαζί, να νικήσουμε…

Η νίκη της Αριστεράς στη Θεσσαλονίκη

Το «φτάνει πια» όλων αυτών, που ακούγεται καιρό τώρα στους δρόμους της πόλης, έφερε την εκλογική ανατροπή της 6ης Μάη. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα πισωγυρίσματα, τους δισταγμούς και τις αδυναμίες του, ήταν η βασική συνιστώσα της ριζοσπαστικής αντιπολίτευσης ενάντια στα μνημόνια.

Το κοινωνικό ρεύμα της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ

Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολύ σημαντική διαδικασία μέσα στην κοινωνία, που τείνει να επαληθεύσει την περιγραφή της Ελλάδας ως αδύναμου κρίκου της ευρωπαϊκής κρίσης, διεκδικώντας παράλληλα να θέσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για μια πανευρωπαϊκή «άνοιξη» των λαών και της Αριστεράς.

Η εκλογική μάχη στο Αγρίνιο

Ή με την Αριστερά και αυτούς που εκπροσωπεί (μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, ανέργους, συνταξιούχους, τη νεολαία) ή με τη Δεξιά των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγαλοεκδοτών.

Ιδρυτική συνέλευση ΣΥΡΙΖΑ Παραλίας στην Πάτρα

Πεποίθηση πάρα πολλών ανθρώπων στην Παραλία είναι ότι ζούμε μια νέα περίοδο ριζοσπαστικοποίησης και ανατροπών. Αυτό προσπαθούμε να το φέρουμε σε επικοινωνία με την κουλτούρα, τις αρχές και τις αξίες της ριζοσπαστικής-επαναστατικής Αριστεράς.

Να κινητοποιήσουμε τον κόσμο

Σε αυτές τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να μην κάνει ούτε βήμα πίσω στο πρόγραμμα, να δώσει ταξικό περιεχόμενο στην πολιτική διαπάλη, ώστε το κέντρο της σύγκρουσης, να μην πληρώσουμε εμείς την κρίση τους, να γίνει μαζικά αντιληπτό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το αποτέλεσμα και οι προοπτικές

Παρά τα στραβοπατήματα, ο ΣΥΡΙΖΑ άντεξε και απέρριψε τις σειρήνες για την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ή Σωτηρίας. Αυτό άφησε αλώβητη –και μάλιστα ενίσχυσε– τη δυναμική της 6ης Μάη, με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζεται σήμερα σε πολλές δημοσκοπήσεις ως ο πιθανότερος νικητής των εκλογών στις 17 Ιούνη. Όμως αυτή η προοπτική θέτει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ –και ιδίως στην ηγεσία του ΣΥΝ– σοβαρότερα ζητήματα.

Υπηκοότητα, όχι απέλαση για τον Νίκο Άγκο

Η υπόθεση του Νίκο Άγκο φέρνει στην επιφάνεια την ομηρεία των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα με νόμιμη άδεια παραμονής, η οποία πρέπει να ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Κυβέρνηση της Αριστεράς, με πρόγραμμα τις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας

Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να επιβληθεί μόνο υπό την προϋπόθεση της κινητοποίησης, της δράσης και της οργάνωσης του ίδιου του κόσμου. Που εξακολουθεί να είναι η μοναδική δύναμη που μπορεί να παραλύει τις καθεστωτικές δυνάμεις και να τις αναγκάζει σε υποχωρήσεις.

Μέτωπο Σαμαρά-Ντόρας: Η Δεξιά δεν ξεχνά, τι σημαίνει Αριστερά

Πραγματική δύναμη συνοχής του είναι ο φόβος απέναντι στην Αριστερά, η πάλη για να ανακοπεί το λαϊκό ρεύμα ανατροπής που εκδηλώθηκε στις 6 Μάη.

Η λήξη της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων και η καταγγελία του μνημονίου

Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή πραγματοποίησε την Τρίτη 22 Μάη ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων, με αίτημα την κατάργηση των μνημονίων και όλων των αντεργατικών νόμων που διαλύουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Ελληνική Χαλυβουργία: Να μη μετατραπεί ο αγώνας σε τραγωδία

Για να γίνει εφικτή αυτή η νίκη, χρειάζονται άμεσα πρωτοβουλίες για την κήρυξη απεργιών συμπαράστασης στους χαλυβουργούς από εργατικά κέντρα και τις 2 εργατικές συνομοσπονδίες.

ΜΜΕ: Αντίσταση στην «κόλαση» του μνημονίου

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές (22/5) πραγματοποιείτο η ετήσια τακτική συνέλευση στην ΕΣΗΕΑ, η οποία, μεταξύ άλλων, αναμένεται να εγκρίνει την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 28/5, την οποία αποφάσισαν τα συνεργαζόμενα σωματεία του κλάδου, και πιθανή κλιμάκωση τις επόμενες ημέρες έως τις εκλογές.

«Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη»: Αντίδραση στις νέες απολύσεις

Ά μεσα απάντησαν οι δημοσιογράφοι στις εφημερίδες «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη» στο κύμα απολύσεων που εξαπολύθηκε από την εργοδοσία (τον πολυπράγμονα μάνατζερ δισεκατομμυρίων ιδιοκτήτη Ρήγα και την εκδότρια δικηγόρο Σουλοπούλου), διαμαρτυρόμενοι για τις 6 νέες απολύσεις (που προστέθηκαν στις 7 προ διμήνου) συναδέλφων στο συγκρότημα.

Νίκη στον ΟΚΑΝΑ

Με την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έληξε η 15νθήμερη κατάληψη των κεντρικών υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ από τους εργαζόμενους του Οργανισμού.

Κτηματολόγιο: Επιτυχία η νέα σύμβαση

Υπογράφτηκε μεταξύ του σωματείου εργαζομένων και της Διοίκησης της εταιρείας Κτηματολόγιο ΑΕ συλλογική σύμβαση, με περιεχόμενο τον κανονισμό εργασίας της εταιρείας.

Αυθαιρεσία στις Εκδόσεις Γεωργιάδη

Την προσήλωσή της στη βάρβαρη πολιτική του μνημονίου απέδειξε η οικογένεια Γεωργιάδη.

Κατάληψη στο Metropolis

Με κατάληψη των γραφείων απάντησαν οι εργαζόμενοι, αλλά και οι απολυμένοι στα καταστήματα Metropolis, ιδιοκτησίας Α. Κουρή, στα μέσα του Μάη.

Δυναμική απεργία στον κλάδο του βιβλίου

Μόνο ως πετυχημένη θα μπορούσε να θεωρηθεί η απεργία που έγινε την προηγούμενη βδομάδα στο χώρο του βιβλίου.

Μέχρι πού θα φτάσει το ΚΚΕ;

Η αναγωγή της «λαϊκής εξουσίας» ως της άμεσης απάντησης που πρέπει να δοθεί στις εβδομάδες και στους μήνες που έρχονται, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι το ΚΚΕ έχει σηκώσει λευκή σημαία στον σημερινό υπαρκτό πολιτικό αγώνα.

Δημοψήφισμα στην Ιρλανδία

Στις 31 Μάη διεξάγεται το δημοψήφισμα για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο της ΕΕ και ο ιρλανδικός λαός έχει την ευκαιρία με το δικό του «ΟΧΙ» να καταφέρει ένα σοβαρό χτύπημα στην ευρω-λιτότητα.

Γαλλία 1936: Το Λαϊκό Μέτωπο

Η πολιτική του Λαϊκού Μετώπου και του ΚΚΓ ήταν μια πολιτική ταξικής συνεργασίας. Είχαν μαζί τους τα εκατομμύρια των εργαζομένων και δεν διεκδίκησαν την εξουσία.

Από τους Μερκοζί στους Μερκολάντ: Αλλάζει η ΕΕ;

Η ευρωπαϊκή Αριστερά δεν έχει λόγο να εμπλακεί σε μια συζήτηση για αναζήτηση «κεϊνσιανών» λύσεων, που θα επιχειρούν να σώσουν τον ευρωπαϊκό καπιταλισμό.

Φρανκφούρτη: Διαδηλώσεις στην «καρδιά του κτήνους»

Οι κινητοποιήσεις είχαν στόχο να στείλουν μέσα από «την καρδιά του κτήνους» μήνυμα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία.

Γερμανία: Συντριβή της Μέρκελ

Από το 2009, η Δεξιά έχει χάσει 9 απο τις 11 εκλογές κρατιδίων.

Η συριακή εξέγερση πέρασε στη Δαμασκό και την Αλέπο

Το συριακό καθεστώς θεωρούσε ότι η στρατιωτική συντριβή της Χομς («πρωτεύουσας της επανάστασης»), σε συνδυασμό με την έλευση των παρατηρητών του ΟΗΕ και την προκήρυξη εκλογών θα έφερνε την οριστική του νίκη. Όμως η εξέγερση συνεχίζεται.

Η μεγαλύτερη απεργία πείνας στην ιστορία της Παλαιστίνης

Έληξε η συγκινητική, ηρωική απεργία πείνας των πάνω από 2.000 Παλαιστινίων κρατουμένων στις Ισραηλινές φυλακές που είχε ξεκινήσει στις 17 Απρίλη.

Σύνοδος του ΝΑΤΟ

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Σικάγο γίνεται με «αφγανικά σύννεφα» από πάνω της.

Φοιτητικές εκλογές στην Πάτρα

Στην Πάτρα, όπως και πανελλαδικά, το κύμα ριζοσπαστισμού προς τα αριστερά που φάνηκε στις βουλευτικές της 6ης Μάη, εκφράστηκε και στις φοιτητικές εκλογές, με αύξηση των ποσοστών τόσο της ΑΡΕΝ, αλλά και των ΕΑΑΚ.

Εκλογές στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Στο Ιόνιο πανεπιστήμιο η Αριστερά στις σχολές, μέσα στον τελευταίο χρόνο, κατάφερε με την παρουσία και τις παρεμβάσεις της να διεκδικήσει τη δυναμική της παρουσία και μέσα στους φοιτητικούς συλλόγους.

Φοιτητικές εκλογές: Αγγλικό Θεσσαλονίκης

Στη Θεσσαλονίκη, στο τμήμα αγγλικής φιλολογίας, η ΑΡΕΝ σημείωσε μεγάλη άνοδο, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη δράση της μέσα στη σχολή τόσο κατά τη διάρκεια των καταλήψεων του Σεπτέμβρη, όσο και τον υπόλοιπο χρόνο ενάντια στο νόμο Διαμαντοπούλου.

Εισβολή αστυνομικών στην ΑΣΟΕΕ

Το βράδυ της ημέρας των φοιτητικών εκλογών και κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης, 60 άντρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ και της ΔΙΑΣ εισβάλανε στο πανεπιστήμιο της ΑΣΟΕΕ.

Φοιτητικές εκλογές στη Λαμία

Στο πανεπιστήμιο της Στερεάς Ελλάδας μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπήρχαν οργανωμένες δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Νίκη της Αριστεράς στις φοιτητικές εκλογές

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και λαμβάνοντας υπόψη μας το γενικότερο πολιτικό πλαίσιο, είναι απαραίτητη η συμπαράταξη της Αριστεράς και στις σχολές. Όχι μόνο για μεγάλα εκλογικά αποτελέσματα, αλλά και για κοινή δράση ενάντια στο νόμο-πλαίσιο.

Μικρά Αντιρατσιστικά

Με τη συμμετοχή περίπου 300 διαδηλωτών και πολύ δυναμική την παρουσία της αιγυπτιακής κοινότητας της περιοχής, πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική πορεία το Σάββατο 12/5 στην Καλλιθέα, μετά τις αλλεπάλληλες ρατσιστικές επιθέσεις που δέχτηκαν μετανάστες στην περιοχή. Προκλητικός ήταν ο ρόλος της αστυνομίας, η οποία όχι μόνο δεν συνέλαβε τους φασίστες που προπηλάκισαν τους μετανάστες, οι οποίοι συμμετείχαν στη συγκέντρωση, αλλά την επόμενη μέρα πήγε και συνέλαβε στο σπίτι του το συνδικαλιστή οικοδόμο Νίκο Κατσίφη, για… απόσπαση κρατουμένου και αντίσταση κατά της αρχής, από αστυνομικούς που επιχείρησαν να συλλάβουν μετανάστη κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης. Πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε έξω από τα δικαστήρια στην Ευελπίδων και φώναξε δυνατά: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!».

Η κυβέρνηση της Αριστεράς μπροστά στην εξουσία του κεφαλαίου

Tο κοινοβούλιο είναι μόνο ένα από τα οχυρά του συστήματος –και μάλιστα όχι το πιο σημαντικό. Υπάρχουν τα εργοστάσια, οι τράπεζες, οι δυνάμεις καταστολής, τα δικαστήρια και τα ΜΜΕ