«Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη»: Αντίδραση στις νέες απολύσεις

Ά μεσα απάντησαν οι δημοσιογράφοι στις εφημερίδες «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη» στο κύμα απολύσεων που εξαπολύθηκε από την εργοδοσία (τον πολυπράγμονα μάνατζερ δισεκατομμυρίων ιδιοκτήτη Ρήγα και την εκδότρια δικηγόρο Σουλοπούλου), διαμαρτυρόμενοι για τις 6 νέες απολύσεις (που προστέθηκαν στις 7 προ διμήνου) συναδέλφων στο συγκρότημα.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Απολυμένοι της «Μακεδονίας»

Το νέο κρούσμα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, σε πλήρη συμφωνία με τις μνημονιακές πολιτικές, δείχνει ξεκάθαρα ότι οι απολύσεις έρχονται ως τιμωρία και δίωξη αυτών που αντιτάχθηκαν και δεν υπέκυψαν στο εκβιαστικό σχέδιο της εργοδοσίας. Αυτών που αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις και να αποδεχθούν μειώσεις μισθών κατά 30%. Οι 13 απολύσεις είναι αδικαιολόγητες, καταχρηστικές και εκδικητικές, αποτελώντας σαφές δείγμα εργοδοτικής τρομοκρατίας των εργαζομένων. Η μη υπογραφή ατομικών συμβάσεων είναι νόμιμη και δεν συνιστά λόγω απόλυσης εκ του νόμου.

Οι δημοσιογράφοι της «Μ» και «Θ» συγκεντρώθηκαν την Τρίτη έξω από τα γραφεία των εφημερίδων στην οδό Μοναστηρίου 85 στη Θεσσαλονίκη, όπου συμμετείχαν και εργαζόμενοι από πληττόμενους εργασιακούς χώρους, το ΕΚΘ, εκπρόσωποι πολιτικών και κοινωνικών φορέων, συνδικαλιστικών κινήσεων, κομμάτων. Πέρα από μέλη του προεδρείου της ΕΣΗΕΜΘ, παραβρέθηκαν επίσης μέλη του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ και πολλοί συνάδελφοι άλλων εργασιακών χώρων (όπως από την ΕΡΤ3, τον «Αγγελιοφόρο», το ALTER κ.α.).

Οι δημοσιογράφοι συμμετείχαν σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη 16/5, όπως και την επομένη. Όμως, μετά από προσφυγή της επιχείρησης και αρνητική δικαστική απόφαση, η ΕΣΗΕΜΘ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλούσε τους συναδέλφους να επιστρέψουν στην εργασία τους και τελικά εκδόθηκε ένα «κολοβό» φύλλο. Και τι θα κάνει τώρα το συνδικαλιστικό μας σωματείο;

 

Το ιστορικό σωματείο της ΕΣΗΕΜΘ και, για να είμαστε ακριβείς, η διοικούσα πλειοψηφία αντιμετωπίζει τις μαζικές απολύσεις ως «θανάτους» από φυσικά αίτια και λειτουργεί ως… γραφείο τελετών. Προκηρύσσει μία 24ωρη απεργία, αυτή βγαίνει παράνομη και μετά… τέλος.

Και οι απολυμένοι; Οι αντιστεκόμενοι δημοσιογράφοι, με τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη εργαζομένων άλλων χώρων και κοινωνικών δυνάμεων, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για: Να ανακληθούν οι 13 απολύσεις, να ακυρωθούν οι εκβιασμοί και η τρομοκρατία της εργοδοσίας, να σταματήσουν οι διώξεις όσων δεν υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις. Τα αφεντικά (και στο χώρο των ΜΜΕ) δεν πήραν το μήνυμα των εργαζομένων. Ας τους το δώσουμε εμείς με αγώνες διαρκείας μέχρι τη δικαίωση.
 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία