Για τον εγκλωβισμό των προσφύγων στη Χίο και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Φωτογραφία

Ανακοίνωση της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό»

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Τις νύχτες της 16ης και της 17ης Νοέμβρη, γεγονότα βγαλμένα από τις πιο μαύρες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας εξελίχθηκαν στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στη Σούδα της Χίου.
Φασίστες, μεταξύ των οποίων και μέλη της Χρυσής Αυγής, εκτόξευσαν μολότoφ και πέτρες εντός του καταυλισμού, προκαλώντας ζημιές, καίγοντας σκηνές και απειλώντας τη ζωή ανθρώπων που γλίτωσαν από τις βόμβες και τα κύματα μόνο και μόνο για γνωρίσουν το ναζιστικό μίσος. Όλα αυτά συνέβησαν μπροστά στα μάτια της αστυνομίας, η οποία έμεινε απολύτως αδρανής παρά το γεγονός ότι οι δράστες παρέμειναν ώρα στο χώρο. Να σημειώσουμε μάλιστα ότι μια έγκυος πρόσφυγας απέβαλε τα δίδυμα που κυοφορούσε από το σοκ που υπέστη.
Η πλειοψηφία των ΜΜΕ και των αστικών κομμάτων αποσιώπησε πλήρως ή διαστρέβλωσε το γεγονός, ασχολούμενη σχεδόν αποκλειστικά με το «κάψιμο της σημαίας» στις διαδηλώσεις κατά την επίσκεψη του Ομπάμα. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, που χρησιμοποιεί συνεχώς παθητική φωνή μην αναφέροντας το «υποκείμενο» των επεισοδίων, ή άλλα δημοσιεύματα που εμφανίζουν τις -επόμενες- αντιδράσεις των προσφύγων που ακολούθησαν το βράδυ της Τετάρτης ως κεραυνό εν αιθρία, αγνοώντας ή «ξεχνώντας» να αναφέρουν τι τις είχε προκαλέσει.
Για τα εγκληματικά γεγονότα, βαρύτατη ευθύνη φέρει η κυβέρνηση, η πολιτική της οποίας μετατοπίζεται όλο και πιο δεξιά: μετά τον απάνθρωπο εγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών και τη συμφωνία της ΕΕ και της Τουρκίας, έρχεται η προκλητική επίσκεψη Ομπάμα και η απαγόρευση διαδηλώσεων στην Αθήνα, η καταστολή των διαδηλώσεων, η πλήρης ατιμωρησία των νεοναζί όπως και της αστυνομίας που τους καλύπτει.
Την κατάσταση επιδεινώνει η κατάπτυστη ανακοίνωση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ που γράφει χαρακτηριστικά: «Έχουμε καταλήξει ότι ακροδεξιοί μαζί με χρυσαυγίτες και δήθεν αλληλέγγυους, ξεκινώντας από διαφορετική αφετηρία και με διαφορετικό σκεπτικό, καταλήγουν σε αγαστή συνεργασία». Ο ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιώντας τη θεωρία των «δύο άκρων», εξισώνει τις ευθύνες των αλληλέγγυων που βοηθούν τους πρόσφυγες και των χρυσαυγιτών που δολοφονούν, βγάζοντας ουσιαστικά λάδι τους τελευταίους και συκοφαντώντας τους πρώτους.
Όπως έκανε στο παρελθόν ο Χίτλερ ή πιο πρόσφατα ο Τραμπ, μετά την υποχώρηση «στο ρεαλισμό» και την εφαρμογή σκληρών πολιτικών από τη σοσιαλδημοκρατία, έτσι και τώρα η Χρυσή Αυγή, μέσα στις άθλιες συνθήκες που διαμορφώνουν η άγρια λιτότητα, ο εγκλωβισμός των προσφύγων, η ατιμωρησία της και η στάση της κυβέρνησης, προσπαθεί να ξαναβγεί στον αφρό δημιουργώντας νέους Άγιους Παντελεήμονες. Αποκαλύπτει και πάλι το πραγματικό της πρόσωπο, ζητώντας στρατόπεδα εργασίας προς όφελος του Δημοσίου διά στόματος Κασιδιάρη και χαιρετίζοντας τη δολοφονική πρωτοβουλία των μελών της διά στόματος Μιχαλολιάκου.
Όπως έχει δείξει και το πιο πρόσφατο παράδειγμα του Άγιου Παντελεήμονα, απέναντι σε αυτές τις συνθήκες το αντιρατσιστικό κίνημα και η Αριστερά δεν μπορούν να μείνουν αμέτοχοι.
Η απάντηση δεν είναι απλώς η «μεταφορά του καταυλισμού σε άλλο χώρο» όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, που απλώς θα μεταφέρει το πρόβλημα αλλού, αλλά η δημιουργία ανοιχτών, μικρών ανθρώπινων χώρων φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα. Η απάντηση είναι η κατάργηση της συνθήκης ΕΕ-Τουρκίας, το άνοιγμα των συνόρων σε όλη την Ευρώπη, ώστε τα θύματα του πολέμου και της φτώχειας να μπορούν να μεταβούν ελεύθερα στη χώρα που επιθυμούν, η χορήγηση χαρτιών ώστε να διασφαλιστούν βασικά δικαιώματα στέγης και εργασίας σε όλες και όλους τους «από κάτω» ανεξαιρέτως, η κατάργηση του μνημονίου, η διαγραφή του χρέους και η φορολόγηση του μεγάλου πλούτου ώστε να μπορούν να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω.
Μαζί με αυτά, απαιτείται η αντιρατσιστική και η αντιφασιστική μάχη, μέσα στα σωματεία, στους μαζικούς χώρους και στις γειτονιές, ώστε να περιθωριοποιηθούν και να εξαφανιστούν οι νεοναζί στης Χρυσής Αυγής, όπως και η επιτυχημένη έκβαση της δίκης ώστε να μη δρουν σε συνθήκες ατιμωρησίας.
Αυτός είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για να ζήσουμε αρμονικά και να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε μια καλύτερη ζωή, όλοι μαζί, ντόπιοι, μετανάστες και πρόσφυγες.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία