Φύλλο Νο 372 (23 Νοέμβρη 2016)

Της σύνταξης...

Η κυβέρνηση τα δίνει όλα για να αποδείξει ότι μπορεί να επιβάλει τη μνημονιακή σταθερότητα. Για να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση, για να πάρει τη «δόση» και να συνεχίσει προς τον επόμενο κάβο. Ο μόνος δρόμος που της έχει απομείνει ανοιχτός είναι να αποδείξει ότι είναι η... μνημονιακότερη των μνημονιακών.

Τα δίνουν όλα σε κεφάλαιο-δανειστές

Η  απόφαση του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης να πουν το «ναι σε όλα» προκειμένου να κλείσει γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου μνημονιακού προγράμματος είναι σε τέτοιο βαθμό κοινό μυστικό, ώστε η κυβέρνηση διακωμωδείται στα αστικά μίντια από εμβληματικές μνημονιακές φιγούρες όπως ο γνωστός Μπάμπης Παπαδημητρίου για την προθυμία με την οποία «υπογράφει» τις απαιτήσεις των δανειστών.

«Κυλιόμενο» μνημόνιο μέχρι το… 2025!

Δεύτερη αξιολόγηση, προϋπολογισμός, μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα

Μεροληπτικά...

ΣΥΜΒΟΛΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ: Τη θλίψη του για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου εξέφρασε σύσσωμος ο αστικός πολιτικός κόσμος. Οι ύμνοι για την ακεραιότητα, την εντιμότητα και το πολιτικό ήθος του εκλιπόντος αποτέλεσαν το καλύτερο ιστορικό «ξέπλυμα» ενός αυθεντικού εκπροσώπου της συντηρητικής Δεξιάς. Στέλεχος των κυβερνήσεων Καραμανλή και Ράλλη στη Μεταπολίτευση, απέτυχε δύο φορές να κερδίσει την προεδρία της ΝΔ και αργότερα ηγήθηκε της ΔΗΑΝΑ, ενός βραχύβιου πολιτικού σχηματισμού που δεν κατάφερε να παίξει κανέναν πολιτικό ρόλο. Το 1995 βρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, χάρη σε έναν τακτικό ελιγμό του Α. Παπανδρέου, μετά από πρόταση της ΠΟΛ.ΑΝ. του Α. Σαμαρά. Η υποψηφιότητά του αποτελούσε μια υπέρβαση των δήθεν «αναχρονιστικών» διαχωριστικών Δεξιάς-Αριστεράς. Η μετάλλαξη της σοσιαλδημοκρατίας και η προσχώρησή της στον νεοφιλελευθερισμό άνοιξε το δρόμο για τη συγκατοίκηση με τη Δεξιά από τότε και στα μετέπειτα χρόνια: Κώστας Καραμανλής-Κ. Παπούλιας, Α. Τσίπρας-Π. Παυλόπουλος. Ήταν μια αντίληψη που στα χρόνια του Σημίτη αποτυπώθηκε με την πανηγυρική επανεκλογή του Στεφανόπουλου το 2000, με 269 ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία. Ο Στεφανόπουλος στάθηκε αρωγός στον Σημίτη, έκανε ότι δεν καταλάβαινε τι συνέβαινε με τα έργα και τις ημέρες του εκσυγχρονιστικού «θαύματος» και αποσύρθηκε ήρεμα το 2005. Το σύστημα είναι διαχρονικά γενναιόδωρο με αστούς πολιτικούς όπως ο Στεφανόπουλος και φροντίζει πάντοτε για την υστεροφημία τους.

Γενική απεργία στις 8 Δεκέμβρη –και νωρίτερα αν χρειαστεί

Η κυβέρνηση Τσίπρα συνεχίζει να αποδεικνύει την ταξική της μονομέρεια υπέρ του κεφαλαίου. Πριν αλέκτορα λαλήσει από τον ανασχηματισμό, ο Σταθάκης έσπευσε να εγκρίνει την τεχνική μελέτη της Ελληνικός Χρυσός για τις Σκουριές, ενώ το μεγάλο κεφάλαιο τρίβει τα χέρια του, καθώς η διαγραφή χρεών, που δοκιμάστηκε ήδη με τον Μαρινόπουλο, αναμένεται να επεκταθεί, με σβήσιμο των χρεών τους ακόμη και προς τα βρισκόμενα σε κατάσταση χρεοκοπίας, κατά τα λεγόμενα του συστήματος, ασφαλιστικά ταμεία.

Για τον εγκλωβισμό των προσφύγων στη Χίο και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό»

Λένε ότι... Η «σεισάχθεια» είναι ταξικά ουδέτερο μέτρο

(άρθρο του Ηλία Ιωακείμογλου που δημοσιεύτηκε στο Rproject.gr με τίτλο «Η σεισάχθεια ως πλιάτσικο»)

Ο «εθνικός» στόχος του χρέους και ο εφιάλτης της 5ης Δεκεμβρίου

Αιτιολόγηση τίτλου: Η 5η Δεκεμβρίου έχει προβληθεί από την κυβέρνηση και τους δανειστές ως ιδεατό ορόσημο για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ώστε το προγραμματισμένο για εκείνη τη μέρα Eurogroup να προχωρήσει στην ανακοίνωση των λεγόμενων βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και -ίσως- σε μια αποτύπωση των παραμέτρων των μεσοπρόθεσμων μέτρων, τα οποία απαιτεί το ΔΝΤ ώστε να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στο τρίτο μνημόνιο ως δανειστής. Το πρόβλημα με την 5η Δεκεμβρίου είναι ότι ακολουθεί την... 4η Δεκεμβρίου. Κι αυτήν τη μέρα είναι προγραμματισμένες δύο εκλογικές δοκιμασίες: το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις Ρέντσι στην Ιταλία και οι επαναληπτικές προεδρικές εκλογές στην Αυστρία.

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ενώπιον του 36ου συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ: Επείγει η ενότητα της Αριστεράς

Το 36ο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ (29-30 Νοέμβρη & 1-2 Δεκέμβρη) γίνεται έπειτα από 3 χρόνια (το προηγούμενο ήταν το 2013) σημαδιακά και κρίσιμα.

Καμιά εμπιστοσύνη στους ιμπεριαλιστές και στις κυβερνήσεις τους

Διάχυτη είναι η εντύπωση ότι επωάζεται μια κάποια «λύση» για το κυπριακό. Οι μεγάλες δυνάμεις, η ελληνοτουρκική και η τουρκοκυπριακή ηγεσία, η ελληνική και η τουρκική κυβέρνηση, έχουν μπει σε διπλωματικό οργασμό, που μόνο ένα τμήμα του παρουσιάστηκε πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας.

Να βρούμε το πραγματικό νόημα του Δεκέμβρη

Σκέψεις, αναλύσεις και ποικιλόμορφες προσεγγίσεις ξεδιπλώθηκαν μετά τη νεολαιίστικη εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 ανοίγοντας ένα μεγάλο κύκλο συζήτησης στον κόσμο του κινήματος και της Αριστεράς.

Διαδηλώσεις για το Πολυτεχνείο και την επίσκεψη Ομπάμα

Μαζική απάντηση σε πόλεμο, ρατσισμό και μνημόνια

Νέα από τις σχολές

Νομική: Για άλλη μια χρονιά ο φοιτητικός σύλλογος της Νομικής πήρε αγωνιστική απόφαση στη γενική του συνέλευση ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου. Μια σημαντική μερίδα φοιτητών που συσπειρώθηκε στην αρχή της χρονιάς γύρω από τον αγώνα ενάντια στα δίδακτρα συνεχίζει να δίνει το «παρών» στις γενικές συνελεύσεις δίνοντας ζωντάνια ξανά στις συλλογικές διαδικασίες της σχολής. Στη Νομική ανέκαθεν οι συνελεύσεις πριν από το Πολυτεχνείο ήταν μαζικές και έπαιρναν αποφάσεις ανεξαρτήτως των συνθηκών. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι βγήκε μόλις μία γενική συνέλευση στη σχολή και αυτή ήταν η αντίστοιχη του Πολυτεχνείου. Αυτό δείχνει ότι η συλλογική αγωνιστική μνήμη μεταφέρεται από γενιά σε γενιά και παρά τα μπρος και τα πίσω του κινήματος, το μήνυμα της εξέγερσης του ’73 παραμένει ζωντανό.

Η εξέγερση της γενιάς μας

Η δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου και το ξέσπασμα της νεολαίας

Πώς φτάσαμε στο Δεκέμβρη του 1944

Στις 25 Δεκέμβρη 1944 κι ενώ οι μάχες στους δρόμους της πρωτεύουσας είχαν κορυφωθεί με εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά, ο Τσόρτσιλ έφτασε στην Αθήνα για συνομιλίες με τους ηγέτες της ελληνικής άρχουσας τάξης και κατέλυσε στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία». Κάτω από το ξενοδοχείο ο ΕΛΑΣ είχε τοποθετήσει μια τεράστια ποσότητα εκρηκτικών υλών. Επί μέρες το επιτελείο της αντίδρασης συζητούσε πάνω σε μια μπαρουταποθήκη, που το ΚΚΕ επέλεξε να μην πυροδοτήσει. Αυτή η εικόνα δίνει μια γεύση για ολόκληρο τον χαρακτήρα της συγκυρίας που οδήγησε στη σύγκρουση των Δεκεμβριανών.

Όταν οι Πεταλούδες σωπαίνουν*

25 Νοέμβρη: Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Μικρά Αντιρατσιστικά

Ο σύλλογος εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί και η ποδοσφαιρική ομάδα των εργαζομένων διοργάνωσαν ένα τουρνουά αλληλεγγύης την Κυριακή 20/11/2016. Το γήπεδο «Τάκης Χαραλαμπίδης» στο Χαϊδάρι γέμισε από εκατοντάδες αλληλέγγυους ντόπιους, μετανάστες και πρόσφυγες. Μαζεύτηκαν πολλά πράγματα πρώτης ανάγκης, ρούχα και τρόφιμα για το Χριστοδούλειο Ίδρυμα που φιλοξενεί τριάντα κορίτσια. Συμμετείχαν οι ομάδες: Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, Εθνική Αστέγων και η ομάδα των εργαζομένων ΨΝΑ και Δρομοκαϊτείου, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι ντόπιοι, εργαζόμενοι, μετανάστες, πρόσφυγες, άστεγοι, μαζί μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας και όλοι της Γης οι κολασμένοι μαζί, με τέτοια όπλα θα νικήσουμε!

Αντιφασιστικές κινητοποιήσεις στις δίκες των ναζί

Άγιος Παντελεήμονας και Μετρό Πανόρμου

Πρόκληση για τον Ρέντσι και την ΕΕ

Δημοψήφισμα στην Ιταλία: Η Confidustria υπέρ του ΝΑΙ, η Αριστερά υπέρ του ΟΧΙ

Δυναμώνει η αντικαπιταλιστική πτέρυγα του Podemos

Ενδυναμωμένη βγήκε η Αντικαπιταλιστική Αριστερά, και οι δυνάμεις των Αντικαπιταλίστας, από τις εσωτερικές διαδικασίες του Podemos. Πρόκειται για είδηση που δεν θα φτάσει εύκολα στην Ελλάδα, αφού επίσημα και ανεπίσημα μέσα αρνούνται πεισματικά να δουν τον καθοριστικό ρόλο της ριζοσπαστικής Αριστεράς εντός του Podemos αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Και όμως γυρίζει

Παλαιστίνη: Στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ, οι ισραηλινές Αρχές απαγόρευσαν στα τζαμιά να μεταδίδουν το κάλεσμα για πρωινή προσευχή των μουσουλμάνων. Είναι μια πρωτοφανής στην ιστορία της πόλης απαγόρευση που ήρθε με αφορμή μια διαδήλωση ισραηλινών εποίκων ενάντια στην «ηχορύπανση». Έγιναν πολλές κινητοποιήσεις που έθεσαν το νόμο προσωρινά «υπό εξέταση», αν και αυτός έχει τη στήριξη του Νετανιάχου. Αλλά την καλύτερη απάντηση έδωσαν οι χριστιανικές εκκλησίες στη Ναζαρέτ, που ανέλαβαν να μεταδώσουν αυτές το κάλεσμα στους μουσουλμάνους για προσευχή, στέλνοντας ένα μήνυμα ενότητας και αλληλοσεβασμού…

Η νίκη του Τραμπ και η επόμενη μέρα στις ΗΠΑ

Μετά το αρχικό σοκ της νίκης του Ντόναλντ Τραμπ, τα αριθμητικά στοιχεία των αμερικανικών εκλογών επιτρέπουν μια ερμηνεία του αποτελέσματος που θα αποφεύγει τις υπερβολές.