Δυναμώνει η αντικαπιταλιστική πτέρυγα του Podemos

Φωτογραφία

Ενδυναμωμένη βγήκε η Αντικαπιταλιστική Αριστερά, και οι δυνάμεις των Αντικαπιταλίστας, από τις εσωτερικές διαδικασίες του Podemos. Πρόκειται για είδηση που δεν θα φτάσει εύκολα στην Ελλάδα, αφού επίσημα και ανεπίσημα μέσα αρνούνται πεισματικά να δουν τον καθοριστικό ρόλο της ριζοσπαστικής Αριστεράς εντός του Podemos αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Σεργίδου

Οι εκλογές σε Μαδρίτη και Ανδαλουσία
Μεταξύ 7 και 9 Νοέμβρη ολοκληρώθηκαν οι εσωκομματικές εκλογές του Podemos για την ανάδειξη των νέων οργάνων που θα οδηγήσουν τον πολιτικό σχηματισμό στο 2ο συνέδριο στις αρχές του 2017. Οι εκλογές έγιναν σε 7 περιφέρειες και 12 πόλεις, αλλά αυτές που είχαν το μεγαλύτερο πολιτικό βάρος ήταν οι διαδικασίες στη Μαδρίτη και την Ανδαλουσία. Στην Ανδαλουσία η μάχη ήταν σχετικά εύκολη. Πρόκειται για περιφέρεια στην οποία κυριαρχεί η αντικαπιταλιστική Αριστερά. Σε αυτή την περίπτωση είχαμε την επανεκλογή της Τερέσα Ροδρίγες με 75,6%, με την αριστερή συμμαχία να κερδίζει τις 27 στις 34 έδρες και τους υποστηρικτές του -επικεφαλής της συντηρητικής πτέρυγας- Ερεχόν να μένουν με μόνο 7 έδρες. Αντίθετα η μάχη της Μαδρίτης δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Έναν χρόνο μετά τις προηγούμενες εκλογές, που είχαν φέρει αντιμέτωπες τις δυνάμεις του Ιγκλέσιας και των Αντικαπιταλίστας, το σκηνικό που διαμορφώνεται είναι τελείως διαφορετικό. Σε αυτές τις εκλογές είχαμε τη συμμαχία των Αντικαπιταλίστας και του Ιγκλέσιας, που εκφράστηκε σε μια κοινή λίστα με υποψήφιο τον Ραμόν Εσπινάρ, με την αντίπαλη λίστα του Ερεχόν να έχει ως επικεφαλής τη Ρίτα Μαέστρε, μεταξύ άλλων και εκπρόσωπο Τύπου της δημοτικής κυβέρνησης. Σε αυτήν τη μάχη, και με την ιδιαίτερη συμβολή του ευρωβουλευτή Μιγκέλ Ουρμπάν, η αριστερή πτέρυγα βγήκε νικήτρια με 50,8%, 13.686 ψήφους και 27 στις 34 έδρες. Το πιο εντυπωσιακό από όλα όμως είναι πως η υποψήφια των Αντικαπιταλίστας και βουλεύτρια στη Μαδρίτη, Ίσα Σέρα, πήρε περισσότερες ψήφους από τον Ραμόν Εσπινάρ και τη Ρίτα Μαέστρε, κάνοντας μια εκλογική καμπάνια που περιλάμβανε δύσκολα θέματα όπως το προσφυγικό, τα εργασιακά δικαιώματα των επισφαλώς εργαζομένων κ.ά. 
Μεταστροφή του Ιγκλέσιας;
Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας το περασμένο καλοκαίρι δήλωσε στην εκπομπή του ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε προτεκτοράτο και ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε πολύ σοβαρά λάθη. Τους τελευταίους μήνες έχει προχωρήσει σε μια στενή συνεργασία με την αντικαπιταλιστική Αριστερά η οποία εκφράστηκε σε εκλογικό επίπεδο, με πιο εμβληματική περίπτωση τη Μαδρίτη. Η μάχη της Μαδρίτης είχε ιδιαίτερο συμβολισμό, αφού με αυτή του την επιλογή έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στο κόμμα για τη διαμάχη του με τον Ερεχόν. Κυρίως όμως και παρά το γεγονός ότι δεν το επιθυμούσε, άνοιξε τη δυνατότητα στην Αντικαπιταλιστική Αριστερά να δυναμώσει ακόμα περισσότερο τη θέση της μέσα στο Podemos. Αυτή η αλλαγή καταγράφεται και στο λόγο του, αφού έχει αρχίσει να μιλάει για επανεκκίνηση της βάσης, για δημοκρατικές διαδικασίες κ.λπ. Από την άλλη, ο Ερεχόν επιμένει στην ανάγκη το Podemos να καταλάβει τη θέση του PSOE. Ενδεικτική της αλλαγής του Ιγκλέσιας είναι και η τρομερή επίθεση που δέχτηκε από την «El Pais», που έκανε τα πάντα για να προωθήσει τις υποψηφιότητες του Ερεχόν και να λασπολογήσει τους υποψήφιους της Αριστεράς χωρίς κανένα ωστόσο αποτέλεσμα. Μένει να δούμε πόσο και μέχρι πού θα πάει αυτή η μεταστροφή. Όλα θα κριθούν στο συνέδριο.
Τα κινήματα στους δρόμους 
Μετά την επιτυχημένη απεργία στην εκπαίδευση στις 26 Οκτώβρη, ετοιμάζεται νέα μεγάλη κινητοποίηση την 26η Νοέμβρη με στόχο να πλημμυρίσει η Ισπανία με το πράσινο χρώμα του εκπαιδευτικού κύματος (marea verde). Οι κινητοποιήσεις γίνονται για να προστατευτεί ο δημόσιος χαρακτήρας των πανεπιστημίων. Εν τω μεταξύ, οι απεργίες των εργαζομένων στο telemarketing συνεχίζονται, ενώ στους δήμους αρκετές υπηρεσίες, όπως της καθαριότητας, επιστρέφουν στο Δημόσιο. Μεγάλες κινητοποιήσεις ετοιμάζονται και για την 25η Νοέμβρη, τη μέρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών. Θυμίζουμε ότι η αντίστοιχη πορεία πέρυσι συγκέντρωσε περισσότερες από 200.000 γυναίκες στη Μαδρίτη. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία