Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

 

3η Πανελλαδική Συνάντηση κινημάτων και συλλογικοτήτων για το νερό

Η 3η Πανελλαδική Συνάντηση για το νερό θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Νοέμβρη, από τις 10 το πρωί, στην Αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΟΕ ΟΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης) στην Πλατεία Καραϊσκάκη. Στόχος της συνάντησης είναι η δημιουργία ανθρώπινης ασπίδας για την προστασία του νερού και για να παραμείνει στο δημόσιο σε όλη τη χώρα.
Με τον πρόσφατο νόμο 4389/2016, η κυβέρνηση, η ΕΕ και το ΔΝΤ προωθούν την ιδιωτικοποίηση ακόμη και του πιο σημαντικού δημόσιου αγαθού, του νερού. Μέσω του Υπερταμείου που δημιουργείται, το νερό παραχωρείται για 99 χρόνια σε μεγαλοκαρχαρίες ιδιώτες, μαζί φυσικά με τους δημόσιους οργανισμούς που είχαν ως τώρα αυτή την ευθύνη (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ).
Αν προχωρήσουν και οι συμφωνίες της ΕΕ με ΗΠΑ και Καναδά (TTIP και CETA αντίστοιχα), τότε είναι βέβαιο ότι οι πολυεθνικές του νερού, γνωστές από την ως τώρα δράση τους για τα υψηλά τιμολόγια και την κακή συντήρηση των δικτύων ύδρευσης, θα αποφασίζουν μόνες τους, χωρίς να έχουν κανένα δικαίωμα λόγου οι λαοί και οι κυβερνήσεις.
Η Πανελλαδική Συμμαχία για το Νερό είναι ένα δίκτυο κινημάτων και συλλογικοτήτων, με καταστατική αρχή ότι «το νερό είναι κοινό αγαθό, δεν είναι εμπόρευμα και δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο οποιασδήποτε μορφής κερδοσκοπίας. Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για όλα τα έμβια όντα και τα οικοσυστήματα. Δεν είναι αποθήκη ενέργειας για «πράσινη» και ιδίως «χρηματιστηριακή εκμετάλλευση». Στην 3η Πανελλαδική Συνάντηση, συλλογικότητες από όλη την Ελλάδα θα παρουσιάσουν τη δράση και τις θέσεις τους από τους αγώνες στην περιοχή τους. Είχαν προηγηθεί η 1η Πανελλαδική Συνάντηση στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβρη του 2014 και η 2η στο Βόλο πριν δύο χρόνια. 
Η προστασία των υδάτων από τη μόλυνση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, η προστασία των υδροβιοτόπων και των υδροφορέων, οι συνέπειες από τη δημιουργία μεγάλων φραγμάτων, η φθηνή και κατάλληλη πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες αγροτικού νερού, οι συνθήκες υγιεινής λόγω ανεπαρκών ή ακατάλληλων υποδομών αποχέτευσης είναι το επίκεντρο συζήτησης και δράσης της Πανελλαδικής Συμμαχίας για το Νερό.
Κύριο αίτημα της Συμμαχίας είναι η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και οι ΔΕΥΑ να ανασυγκροτηθούν ως δημόσιοι οργανισμοί στην υπηρεσία της κοινωνίας και όχι ως μέσο κερδοσκοπίας ιδιωτικών συμφερόντων. Να θεσμοθετηθούν από την ελληνική πολιτεία οι αποφάσεις του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αναγνωρίζουν το πόσιμο νερό και τις υπηρεσίες ύδρευσης-αποχέτευσης ως ανθρώπινο δικαίωμα άρρηκτα δεμένο με το δικαίωμα στη ζωή, στην υγιεινή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. 
Να κατοχυρωθεί συνταγματικά, στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, η δημόσια ιδιοκτησία των οργανισμών ύδρευσης-αποχέτευσης, ο κοινωνικός έλεγχος και η δημόσια διαχείριση του κύκλου του νερού.

 

Εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια στον ΟΑΕΕ
Το Σάββατο 26 Νοέμβρη διεξάγονται οι εκλογές για τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια του μόνιμου και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού του ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών).
Οι εκλογές αυτές γίνονται, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να υλοποιήσει τον ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης), μέσα από τον οποίο επιδιώκει να διαλύσει κυριολεκτικά τη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, να πετσοκόψει συντάξεις και ασφαλιστικά δικαιώματα και να τσακίσει τους εργαζόμενους των Ταμείων.
Επίσης προσπαθεί να περιορίσει συνολικά στο Δημόσιο την έστω και μειοψηφική συμμετοχή των εργαζομένων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, γιατί θέλει μια Δημόσια Διοίκηση πιο αυταρχική απέναντι στους εργαζόμενους και την κοινωνία, για να μπορέσει να περάσει έτσι τα μνημονιακά μέτρα.
Στο μεταβατικό στάδιο της μεταφοράς προσωπικού από τα Ασφαλιστικά Ταμεία στον ΕΦΚΑ, δεν μεσολαβούν Υπηρεσιακά Συμβούλια, ενώ και στο νόμο για την καινούρια κινητικότητα των εργαζομένων στο Δημόσιο δεν απαιτείται γνωμοδότηση ΥΣ. Παρότι από το Σύνταγμα επιβάλλεται απόφαση ΥΣ για οποιαδήποτε μεταβολή στην υπηρεσιακή κατάσταση των δημοσίων υπαλλήλων.
Ως Αριστερή Κίνηση συμμετέχουμε στις εκλογές διεκδικώντας να αναβαθμιστεί ο ρόλος των Υπηρεσιακών Συμβουλίων και να διευρυνθεί η συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτά, καθώς επίσης και συνολικά στη λήψη των αποφάσεων σε κάθε εργασιακό χώρο.
Η συμμετοχή των εργαζομένων στις συλλογικές διαδικασίες, στα κοινά, στις συνελεύσεις και στις κινητοποιήσεις είναι ο μόνος δρόμος για να σταματήσουμε την επίθεση που δεχόμαστε. Ξεκινώντας από τις εκλογές αυτές, συμμετέχοντας στην απεργία στις 24 Νοέμβρη και οργανώνοντας ακόμα πιο μαζικούς και δυναμικούς αγώνες.

Του Χρήστου Βαγενά, 
μέλους Δ.Σ. Συλλόγου 
Εργαζομένων στον ΟΑΕΕ
 
 

Εκλογές ΤΕΕ 2016: Μεγάλη φθορά των κυβερνητικών παρατάξεων 

Την Κυριακή 20 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), ενός από τους μεγαλύτερους επιστημονικούς φορείς της χώρας, με πάνω από 100.000 μηχανικούς μέλη. Στην Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, πρώτη δύναμη καταγράφηκε η παράταξη της Δεξιάς «Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών» (ΔΚΜ), με ποσοστό 27.90%, αυξημένο κατά 1.50% σε σχέση με τις εκλογές του 2013. Δεύτερη ήρθε η «Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών» (ΔΗΣΥΜ) η παράταξη που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ του πρώην προέδρου του ΤΕΕ και νυν υπουργού της μνημονιακής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Σπίρτζη, με ποσοστό 13.38%, μειωμένο κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2013. Την ίδια στιγμή, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών» πήρε 7,31%, ποσοστό μειωμένο κατά 3,61% σε σχέση με το 2013. 
Στη συγκυρία μνημονιακής λιτότητας και ασφαλιστικών και φορολογικών επιδρομών, τέσσερις παρατάξεις της Αριστεράς στο ΤΕΕ και μαζί τους ανένταχτοι αγωνιστές και αγωνίστριες συγκροτήθηκαν ως μέτωπο και έδωσαν τη μάχη μέσω της «Αριστερής Αγωνιστικής Ενωτικής Συσπείρωσης» (ΑΡΑΓΕΣ), με κεντρικό σύνθημα «Στην ενότητα η δύναμη, στους αγώνες η προοπτική, ασπίδα μας η αλληλεγγύη». Η ενωτική αυτή παράταξη ήταν το επιστέγασμα δεκαετιών κοινών αγώνων, αγώνων που έχουν αφήσει παρακαταθήκες στον κλάδο των μηχανικών μέχρι και σήμερα. Η ΑΡΑΓΕΣ συγκέντρωσε στη μάχη των εκλογών το ποσοστό των 4.97% για την Κεντρική Αντιπροσωπεία, ποσοστό μειωμένο συγκριτικά με το άθροισμα των ποσοστών του 2013 των δυνάμεων που την αποτέλεσαν, αλλά και των δυνατοτήτων του εγχειρήματος.
Είναι σαφές ότι το βασικότερο δεδομένο που καταγράφηκε για ακόμα μία φορά στις εκλογές του ΤΕΕ είναι η τεράστια αποχή (ψήφισαν 32.978 μηχανικοί από τα περίπου 107.633 μέλη) που φανερώνει την απαξίωση του φορέα ειδικά από τις νεότερες γενιές συναδέλφων (υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, διαγραφές από τα μητρώα, αποφυγή εγγραφής – απόκτησης άδειας άσκησης επαγγέλματος, φυγή στο εξωτερικό). Είναι επίσης φανερή η κυβερνητική φθορά που φαίνεται αφενός από την πτώση των ποσοστών της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αυτής του Σπίρτζη. Παρά τη φθορά αυτή όμως, η δυσαρέσκεια δεν απορροφήθηκε από τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά από αυτές της Δεξιάς, με πραγματικά ποσοστά μεγαλύτερα από αυτά της παράταξης της ΔΚΜ μιας που στις εκλογές καταγράφηκε πληθώρα μικρότερων δεξιών παρατάξεων. 
Μπορεί το μετωπικό εγχείρημα της ΑΡΑΓΕΣ να μην κατάφερε να ανατρέψει τη δυσπιστία προς την Αριστερά που έχει δημιουργήσει η μνημονιακή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να εμπνεύσει μαζικά τους πληττόμενους μηχανικούς, εξακολουθεί όμως να παραμένει ένα από τα πιο ελπιδοφόρα ενωτικά και ριζοσπαστικά εγχειρήματα στο συνδικαλιστικό χώρο της Αριστεράς. Το στοίχημα με το οποίο θα αναμετρηθούμε στο επόμενο διάστημα είναι το πώς θα καταφέρουμε ως ΑΡΑΓΕΣ να μη μείνουμε μονάχα στην εκλογική συνεργασία, αλλά να είμαστε παρόντες σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη από αυτές που θα έρθουν, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, άνεργων και πληττόμενων μηχανικών.

Της Εύας Παπατζανή

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία