Παλαιστίνη:
Στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ, οι ισραηλινές Αρχές απαγόρευσαν στα τζαμιά να μεταδίδουν το κάλεσμα για πρωινή προσευχή των μουσουλμάνων. Είναι μια πρωτοφανής στην ιστορία της πόλης απαγόρευση που ήρθε με αφορμή μια διαδήλωση ισραηλινών εποίκων ενάντια στην «ηχορύπανση». Έγιναν πολλές κινητοποιήσεις που έθεσαν το νόμο προσωρινά «υπό εξέταση», αν και αυτός έχει τη στήριξη του Νετανιάχου. Αλλά την καλύτερη απάντηση έδωσαν οι χριστιανικές εκκλησίες στη Ναζαρέτ, που ανέλαβαν να μεταδώσουν αυτές το κάλεσμα στους μουσουλμάνους για προσευχή, στέλνοντας ένα μήνυμα ενότητας και αλληλοσεβασμού…
Νότια Κορέα
Ένα σκάνδαλο διαφθοράς έχει πυροδοτήσει μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Νότια Κορέα. Εδώ και ένα μήνα, εκατοντάδες χιλιάδες Νοτιοκορεάτες κατεβαίνουν σε τεράστιες βδομαδιάτικες διαδηλώσεις, απαιτώντας την παραίτηση της προέδρου Παρκ Γκουν-Χιε (κόρης του δικτάτορα Παρκ Τζονγκ-Χούι που κυβέρνησε από το 1963 ως το 1979), ώστε να χάσει τη δικαστική ασυλία της. Οι συγκεντρώσεις υποστηρικτών της προέδρου ενάντια στους «φίλους της Βόρειας Κορέας» (όπως αποκαλούν υποτιμητικά οι συντηρητικοί τις πιο αριστερόστροφες δυνάμεις) είναι μειοψηφικές. Οι διαδηλωτές παρουσιάζονται όλο και πιο αποφασισμένοι. Τις σιωπηλές συγκεντρώσεις έχουν διαδεχτεί συνθήματα που φτάνουν ώς τους τοίχους της έδρας της προέδρου…
Πορτογαλία
Στις 18 Νοέμβρη, χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο απέργησαν και διαδήλωσαν στην Πορτογαλία με σύνθημα «Αρκετά με το πάγωμα μισθών. Θέλουμε αυξήσεις!». Τα συνδικάτα ζητάνε αυξήσεις μισθών 4%, μετά από 4 χρόνια μνημονιακής λιτότητας. Όπως ισχυρίζεται η συνομοσπονδία CGTP (προσκείμενη στο ΚΚ Πορτογαλίας), το τέλος στις περικοπές ήταν απλά ο τερματισμός της ληστείας, αλλά η κυβέρνηση «δεν έδωσε τίποτα σε κανένα». Παράλληλα, τα συνδικάτα ζητούν να γενικευτεί η εφαρμογή του βδομαδιάτικου 35ωρου εργασίας (υπόσχεση της κυβέρνησης) σε όλο το δημόσιο τομέα. Από το αν θα γενικευτούν τέτοιες «επιθετικές» διεκδικήσεις από το κίνημα θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και το κυβερνητικό «πείραμα» στην Πορτογαλία…