Έγιναν τα εγκαίνια του πολυχώρου του Ινστιτούτου «Κομμούνα» και των εκδόσεων «Red Marks»

Φωτογραφία

Ιδέες, απαντήσεις, ελπίδα

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Σεργίδου

Όσες και όσοι παρευρέθηκαν στα εγκαίνια του πολυχώρου στην Ιουλιανού 67 που περιλαμβάνει το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Red Marks και το Ινστιτούτο Κοινωνικής, Οικονομικής και Ιστορικής Έρευνας «Κομμούνα» έζησαν από κοντά το κλίμα ενθουσιασμού, χαράς και περιέργειας που επικρατούσε στις αίθουσες και στους διαδρόμους. Ένα όνειρο χρόνων είχε γίνει πραγματικότητα, και η χαρά των συντροφισσών και των συντρόφων που συνέβαλαν στη δημιουργία του χώρου δεν κρυβόταν. 
Ο κόσμος άρχισε να καταφθάνει από νωρίς αφού το βιβλιοπωλείο άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στις 3.00 το απόγευμα, με εκατοντάδες τίτλους ιστορικού και πολιτικού βιβλίου, λογοτεχνίας και κόμικς, από πολλούς και διαφορετικούς εκδοτικούς οίκους. Καθώς περνούσε η ώρα, πολλές και πολλοί μέχρι να ξεκινήσει η ανακοίνωση του προγράμματος του Ινστιτούτου περίμεναν ανυπόμονα στο μπαρ-καφέ που βρίσκεται στο ισόγειο του νεοκλασικού κτιρίου διαβάζοντας και προτείνοντας ιδέες για το χώρο, ενώ άλλες-οι συνέχιζαν να καταφθάνουν στο βιβλιοπωλείο χαζεύοντας τους τίτλους στα ράφια και παραγγέλνοντας βιβλία που είχαν ήδη εξαντληθεί. 
Γύρω στις 8.00, στον πρώτο όροφο εκατοντάδες φίλες και φίλοι στριμώχτηκαν στην αίθουσα του ινστιτούτου, μια αίθουσα που αποδείχτηκε μικρή για την περίσταση. Στην αίθουσα που είναι ειδικά σχεδιασμένη για επιμορφωτικά σεμινάρια, κυριαρχεί ο εντυπωσιακός πίνακας της κραυγής του λαού του Βοτρέν, που απεικονίζει την εξέγερση της Κομμούνας. Ο Αντώνης Νταβανέλος παρουσίασε το χώρο και τις διάφορες λειτουργίες που μπορεί να έχει, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους πολιτικούς λόγους που έκαναν αναγκαία τη δημιουργία και το ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας. «Ήρθε η ώρα να μεταφέρουμε την παράδοση, τα συμπεράσματα, τις εμπειρίες και τη σκυτάλη της επαναστατικής γενιάς του ’70 στους νεότερους» ανέφερε χαρακτηριστικά. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ευχαρίστησε όλες και όλους που δούλεψαν ακούραστα για το χώρο και που μέσα σε ενάμιση μήνα πέτυχαν ένα θαύμα, με συλλογική και εθελοντική δουλειά, αλλά με επαγγελματικό τρόπο, κάτι που όπως είπε χαρακτηριστικά δεν είναι αυτονόητο πια για πολλές δυνάμεις της Αριστεράς. Μεγάλη έμφαση έδωσε και στον «ανοιχτό» χαρακτήρα του χώρου, που θα επιδιώκει να φιλοξενεί τη συνεργασία και τη συμμετοχή όσων θέλουν να συμβάλουν με τις ιδέες και τη δράση τους στην έρευνα και την παρουσίαση σεμιναρίων. Η ομιλία του Α. Νταβανέλου έκλεισε με την παρουσίαση των προσεχών εκδόσεων και με το πολιτικό πρόγραμμα του Δεκέμβρη το οποίο και παρουσιάζεται δίπλα. Εντυπωσιακή πάντως ήταν και η συμπλήρωση ειδικών δελτίων από τις και τους συμμετέχοντες αμέσως μετά την παρουσίαση, στα οποία ο καθένας και η καθεμιά σημείωσε τις ιδέες και τις παρατηρήσεις του για τη βελτίωση του χώρου. Η βραδιά έκλεισε με κρασί, φαγητό, μουσική και έντονη συζήτηση, ενώ η τελευταία παραγγελία που καταγράφηκε στο βιβλιοπωλείο αφορούσε μια σειρά αντισυμβατικών παιδικών παραμυθιών για τις χριστουγεννιάτικες αγορές. 
Η συνέχεια προβλέπεται ελπιδοφόρα και η δημιουργική συμμετοχή όλων είναι η εγγύηση και η ελπίδα ότι το εγχείρημα αυτό θα προχωρήσει με επιτυχία. Έχοντας ζήσει δύο έντονα χρόνια πολιτικής δράσης, οι αγωνίστριες και οι αγωνιστές είναι αλήθεια πως κουβαλούν πολλές διαψεύσεις, απογοητεύσεις και κούραση στις πλάτες τους. Κρατούν όμως και ένα συμπέρασμα. Χρειαζόμαστε περισσότερες ιδέες και απαντήσεις, χρειαζόμαστε χώρους συνάντησης, χρειαζόμαστε ελπίδα. Όπως σχολίασε εύστοχα και μια φίλη, το Σάββατο είδαμε για πρώτη φορά ύστερα από πολλούς μήνες αισιόδοξα χαμόγελα. Το απαραίτητο καύσιμο για να συνεχίσουμε.

 

Οι εκδόσεις και το πρόγραμμα
Η βιογραφία του Μαρξ του Μέρινγκ βρίσκεται στο δρόμο για το τυπογραφείο και θα μπορεί όποια και όποιος θέλει να την προμηθευτεί από το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Πρόκειται για ένα εκδοτικό γεγονός, αφού είναι η πρώτη φορά που αυτή η αιρετική και τόσο κοντινή στην εποχή του Μαρξ ιστορία εκδίδεται στα ελληνικά. Επίσης, είναι στην «τελική ευθεία» ένα βιβλίο του Ερίκ Τουσέν για την ιστορία του ελληνικού χρέους και για το γιατί πρέπει να ζητάμε τη διαγραφή του, όπως επίσης και πολλές εκδόσεις για τα 100 χρόνια από τη Ρώσικη Επανάσταση, μεταξύ των οποίων, για πρώτη φορά στα ελληνικά, το «Χρόνος 1 της Ρώσικης Επανάστασης» του Βίκτορ Σερζ. 
Το πρόγραμμα ξεκινάει με τη συζήτηση για τον Τραμπ και ομιλητές τους Αντώνη Νταβανέλο και Πέτρο Παπακωνσταντίνου την Τετάρτη 23 Νοέμβρη. Στις 4/12 θα γίνει εκδήλωση για το Δεκέμβρη του 2008, με ομιλητές τον Σωτήρη Σιαμανδούρα («Κομμούνα»), τον Νίκο Κατσιαούνη (εκδόσεις Εξάρχεια) και τον Χρήστο Σταυράκακη («Κομμούνα»). Την Παρασκευή 9 Δεκέμβρη παρουσιάζεται το βιβλίο της ιστορικού Τασούλας Βερβενιώτη «Η γυναίκα της Αντίστασης». Την Τρίτη 13 Δεκέμβρη, όσες και όσοι θέλουν μπορούν να ακούσουν τον Δημήτρη Μαριόλη σε μια συζήτηση για τα Δεκεμβριανά του 1944, ενώ την Τετάρτη 14/12 προγραμματίζεται συζήτηση για την ιστορία του Κυπριακού, από την ΕΟΚΑ έως το 1974, με εισηγητή τον Σταύρο Τομπάζο (πανεπιστημιακό, μέλος ΛΑΕ Κύπρου). Στο χώρο, πέρα από τους κύκλους σεμιναρίων που περιλαμβάνουν μαρξιστική πολιτική οικονομία, ιστορία του εργατικού κινήματος και των αγώνων στην Ελλάδα και διεθνώς αλλά και πιο ιδεολογικά σεμινάρια θεωρίας, θα γίνονται και παρουσιάσεις βιβλίων. Ταυτόχρονα, τοπικές συλλογικότητες, σωματεία, φοιτητικές ομάδες και πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν την αίθουσα για να πραγματοποιήσουν συναντήσεις και εκδηλώσεις. Ο χώρος έχει επίσης τη δυνατότητα να φιλοξενήσει εκθέσεις φωτογραφίας, σκίτσου, ζωγραφικής και εικαστικών. Το σχετικό πρόγραμμα παρουσιάσεων για το Δεκέμβρη θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία