Δεν θα πάρετε τα σπίτια μας!

Φωτογραφία

Νέα χαράτσια και απελευθέρωση των πλειστηριασμών φέρνει το 2014

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Σπύρος Αντωνίου
Κ αινούργια φοροεπιδρομή στα «γονατισμένα», από την κρίση, λαϊκά νοικοκυριά φέρνει το νομοσχέδιο για «τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων» (ΕΝΦΙΑ), με στόχο είσπραξης 2,6 δισ. ευρώ.
 
ΕΝΦΙΑ 
Παρά την κυβερνητική και μιντιακή προπαγάνδα περί «νέου δικαιότερου φόρου», ο ΕΝΦΙΑ που θα ισχύει από το 1/1/2014 (και όσα άλλα προβλέπει το εν λόγω νομοσχέδιο) συνεχίζει την πεπατημένη της λεηλασίας των λαϊκών στρωμάτων. Συγκεκριμένα:
 
- Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων παγιώνει την υπερφορολόγηση της μικρής ιδιοκτησίας. Δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία, δεν προβλέπεται αφορολόγητο όριο, και θα επιβάλλεται από το πρώτο τ.μ. σε κάθε ακίνητο, ηλεκτροδοτούμενο και μη, καθώς και σε οικόπεδα και αγροτεμάχια. Μάλιστα, θα υπολογίζεται με βάση αντικειμενικές αξίες που δεν έχουν καμία σχέση με τις σημερινές πραγματικές αξίες, με όποια κατάφωρη αδικία αυτό συνεπάγεται. 
 
- Δεν προστατεύει αυτούς που πραγματικά δεν μπορούν να πληρώσουν. Τα εισοδηματικά και τα άλλα κριτήρια που μπαίνουν ως προϋποθέσεις, ουσιαστικά αποκλείουν κάθε δυνατότητα εξαίρεσης από το μέτρο. Ακόμα και ο άνεργος που θα έχει τεκμαρτό εισόδημα θα πρέπει να πληρώσει. 
 
- Φοροελαφρύνει σκανδαλωδώς την πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία. Τα νομικά πρόσωπα και οι off-shore εταιρείες με πολύ μεγάλη περιουσία θα πληρώνουν λιγότερο συμπληρωματικό φόρο σε σχέση με τα φυσικά πρόσωπα. Υπό προϋποθέσεις, προβλέπεται η αναστολή πληρωμής φόρου για τα νομικά πρόσωπα, προκειμένου να μπορούν να επιλέξουν το χρόνο καταβολής του ΕΝΦΙΑ σε κατάλληλο για αυτά περίοδο. 
 
Στον ίδιο ληστρικό νόμο του Στουρνάρα θεσμοθετούνται και άλλα «όμορφα»: η δυνατότητα κατασχέσεων εισοδημάτων και καταθέσεων για χρέη στην εφορία χωρίς δικαστική απόφαση, φοροέλεγχοι στις κατοικίες των φορολογουμένων αν έχει δηλωθεί ως επαγγελματική στέγη (π.χ. το 95% όσων διαθέτουν μπλοκάκι), σημαντικές προσαυξήσεις στα πρόστιμα μετά τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής φόρων, νέες φοροαπαλλαγές για επιχειρήσεις, νέα αναβολή του φόρου διαφημίσεων για τους καναλάρχες.
 
Πλειστηριασμοί 
Συγχρόνως, κυβέρνηση και τρόικα, αποφάσισαν την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία και για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ προς τις τράπεζες, που λήγει στις 31/12 -πιθανότατα με ΠΝΠ. Το προσωρινό καθεστώς που όλα δείχνουν ότι θα ισχύει από την Πρωτοχρονιά, θα προστατεύει πολύ λιγότερους δανειολήπτες για 12 μήνες και από το 2015 οι πλειστηριασμοί θα απελευθερωθούν πλήρως. 
 
Η τμηματική άρση των πλειστηριασμών προκρίθηκε για να μη δημιουργηθεί νέο πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα, από πιθανή κατάρρευση της τιμής των ακινήτων. Το 28% των «κόκκινων δανείων» είναι στεγαστικά, ενώ σε κίνδυνο απώλειας της πρώτης κατοικίας λόγω τραπεζικών οφειλών βρίσκονται περίπου 300.000 νοικοκυριά (σε προστατευτικό καθεστώς έχουν υπαχθεί περίπου 180.000 κατοικίες). 
 
Είναι φανερό πως ο Σαμαράς και οι δανειστές, μετά την εργασία και τα κοινωνικά αγαθά, θέλουν να μας στερήσουν το δικαίωμα στη στέγη και την κατοικία. Είτε με εξώσεις φτωχών ανθρώπων, είτε με την εξοντωτική φορολογία στα λαϊκά στρώματα, συνεχίζουν τη μεταφορά πλούτου από τους «από κάτω», προς τους τραπεζίτες και στα άλλα «αρπακτικά» της αγοράς, εφόσον το να διατηρεί κάποιος/α δικό του σπίτι θα είναι αβάσταχτο. 
 
Εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στα χρέη τους απέναντι στις τράπεζες και την εφορία. Σε μια χώρα που οι δείκτες της φτώχειας και της ανεργίας αφορούν όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, είναι φυσικό επακόλουθο να κινδυνεύουν τα σπίτια και τα πενιχρά εισοδήματα του εργατικού-λαϊκού κόσμου. 
 
Αντίσταση
Ήδη, πολλές επιτροπές-συνελεύσεις-δίκτυα κατοίκων σε όλη τη χώρα και οι δυνάμεις της Αριστεράς οργανώνουν την αντίσταση σε αυτήν την απειλή, με βασικό αίτημα «κανένα σπίτι στα χέρια κράτους-τραπεζίτη». Με ενημερωτικό υλικό για τα όποια περιορισμένα μέσα νομικής προστασίας των αδύναμων οφειλετών υπάρχουν, με παραστάσεις διαμαρτυρίας και ακυρώσεις πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία, με ανοιχτές εκδηλώσεις σε γειτονιές και σωματεία. Η πρωτοβουλία «Πλειστηριασμοί STOP» (συμμετέχουν ο «Συντονισμός Συλλογικοτήτων Αττικής» και η «Αλληλεγγύη για Όλους») προχώρησε σε μια πρώτη διαμαρτυρία έξω από το Ειρηνοδικείο Αθηνών στις 11/12. 
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει καταθέσει σχετική τροπολογία για παράταση της αναστολής πλειστηριασμών και απαγόρευση μεταβίβασης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων στα λεγόμενα distressed funds για ένα χρόνο, ως ελάχιστο πρώτο βήμα. Παράλληλα, στηρίζει τις ανάλογες δράσεις του κινήματος αντίστασης και αλληλεγγύης. Ενός κινήματος που για να νικήσει πρέπει να μετατρέψει τη μάχη ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών ή εισοδημάτων για οφειλές, σε τμήμα του κεντρικού πολιτικού στόχου για την ανατροπή του Σαμαρά και των μνημονιακών πολιτικών. Για την ανάδειξη μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, που θα καταργήσει τα μνημόνια και θα διαγράψει το δημόσιο χρέος, ώστε να μετουσιώσει σε άμεσα μέτρα, τις διεκδικήσεις αυτού του κινήματος:
 
- Κατάργηση όλων των χαρατσιών και υψηλό αφορολόγητο για εργαζόμενους και συνταξιούχους. 
- Διαγραφή χρεών για τα φτωχά νοικοκυριά και πραγματικά μέτρα στήριξης των ανέργων.
- Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών για το κεφάλαιο και βαριά φορολογία στα κέρδη του. 
- Δημόσια ιδιοκτησία, κοινωνικός-εργατικός έλεγχος του τραπεζικό τομέα και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, για να στηριχτεί αποφασιστικά μια τέτοια φιλολαϊκή πολιτική. 
 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία