Φύλλο Νο 303 (18 Δεκέμβρη 2013)

Οι ιδιώτες θα ερχόντουσαν στην ενέργεια, υποτίθεται, για να φέρουν θέσεις εργασίας, χαμηλές τιμές και καλύτερες υπηρεσίες στους καταναλωτές. Όχι μόνον δεν έφεραν τίποτε από όλα αυτά, αλλά και οι δύο εταιρίες που «έδρασαν» στο χώρο, πλιατσικολόγησαν και τους φόρους που είχαν εισπράξει για λογαριασμό του κράτους. Ήδη 25 άτομα παραπέμπονται με βαριές κατηγορίες, όχι από κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά από το σημερινό καθεστώς…

Έπειτα από 14 βδομάδες απεργίας, οι διοικητικοί του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρίως, αλλά και των άλλων Ιδρυμάτων, απέδειξαν ότι η εργατική αντίσταση στη μνημονιακή λαίλαπα, είναι πάντα παρούσα και ο κύριος λόγος που εντείνει τα αδιέξοδα του Σαμαρά και των συμμάχων του.

Η κυβέρνηση Σαμαρά είναι αποφασισμένη να μας κάνει να πούμε το νερό… νεράκι. Στην κυριολεξία οι μνημονιακοί κυβερνήτες ετοιμάζονται να οδηγήσουν σε αργό και βασανιστικό θάνατο δεκάδες χιλιάδες ανέργους, εργαζόμενους και συνταξιούχους που δεν έχουν ούτε σεντς τσακιστό στην τσέπη τους, ξεπουλώντας το νερό στα «κοράκια» της ελεύθερης αγοράς.

Οι εκλογές για την ανάδειξη νέων ΔΣ των ΕΛΜΕ γίνονται σε μια περίοδο που η δωρεάν δημόσια εκπαίδευση αποδομείται συστηματικά όπως επιτάσσει η εφαρμογή των μνημονίων.

Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο Κτηματολόγιο (πρόσφατα μετονομάσθηκε σε ΕΚΧΑ ΑΕ την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη.

Σε οριστικό κλείσιμο της μονάδας της ΒΑΛΒΕ (Alumil) στην Ξάνθη, προχώρησε η οικογένεια Μυλωνά, πετώντας στο δρόμο 132 εργαζόμενους.

Σαρανταοκτάωρη απεργία πραγματοποίησαν από στις 16/12-17/12 οι εργαζόμενοι τεχνικοί του ΟΤΕ.

Η μνημονιακή συγκυβέρνηση ετοιμάζει από τώρα τα νέα μέτρα που διαλύουν κάθε μορφή εργατικής σχέσης για το 2014, δίνοντάς τα όλα στο μεγάλο κεφάλαιο:

Την Δευτέρα και Τρίτη 2–3 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε το ενδιάμεσο συνέδριο της ΠΟΕ–ΟΤΑ, αμέσως μετά το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ και ενάμιση χρόνο μετά το τακτικό συνέδριο της ομοσπονδίας.

Με την απόρριψη, από την πλειοψηφία Κουβέλη, της πρόσκλησης των «58» για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και με επιβεβαίωση της όλο και δεξιότερης μετατόπισης, μέσα από την αναζήτηση του λεγόμενου «τρίτου πόλου», έληξε το 2ο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ. Ανάλογη εικόνα, μιας εκφυλισμένης σοσιαλδημοκρατίας που δεν έχει να προσφέρει τίποτα στον κόσμο που αναζητά εναλλακτική λύση στην πανευρωπαϊκή λιτότητα, έρχεται και από την Ιταλία με την εκλογή του Μ. Ρέντσι στην ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 18 και 25 Μαΐου, με το ισχύον εκλογικό σύστημα μεν, αλλά κατά παράβαση του νόμου που η ίδια η κυβέρνηση είχε ψηφίσει, έτσι ώστε τώρα πλέον οι ευρωεκλογές να συμπίπτουν με τις επαναληπτικές αυτοδιοικητικές, δηλ. με τη δεύτερη Κυριακή.

Δημοσιεύουμε αποσπάσματα από το κείμενο της Ελένης Πορτάλιου με τίτλο «Πώς πρέπει να δούμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές», που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΕΠΟΧΗ, στο φύλλο της Κυριακής 1/12.

Το ερώτημα είναι υπαρκτό, αν και τις περισσότερες φορές διατυπώνεται έμμεσα και υποκρύπτεται σε συζητήσεις γύρω από το χαρακτήρα των εκλογών, το πρόγραμμα και τις συμμαχίες των δημοτικών παρατάξεων.

Αποδείχθηκε περίτρανα τα τρία τελευταία χρόνια ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με τους σημερινούς περιφερειάρχες ήταν τα καλύτερα εργαλεία για την εφαρμογή του μνημονίου και όλων των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που μας έχουν επιβάλει.

Καθώς προκαλούνται τα πρώτα σημαντικά ρήγματα στη συναίνεση γύρω από το στρατιωτικό καθεστώς, οι στρατηγοί εξαπολύουν κατασταλτικό κυνήγι ενάντια στους επαναστάτες, προτού αυτοί αποκτήσουν ξανά διευρυμένα ακροατήρια.

Η απόφαση της κυβέρνησης Γιανούκοβιτς για ακύρωση της εμπορικής συμφωνίας με την Ε.Ε., την 1/12, και η ανακοίνωση επικύρωσης συμφωνίας τελωνειακής σύνδεσης με τη Ρωσία, έχει πυροδοτήσει τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη χώρα από την περίοδο της "Πορτοκαλί Επανάστασης".

Η Ιρλανδία βγήκε, λέει, από το «μνημόνιο» (δια της σαμαρικής οδού της πλήρους, πιστής εφαρμογής του), αλλά οι Ιρλανδοί δεν βγήκαν στους δρόμους να το πανηγυρίσουν.

Με αφορμή αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ τοπικών πολιτοφυλακών, 1.600 Γάλλοι στρατιώτες εισέβαλλαν στη Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής, «για ανθρωπιστικούς λόγους».

Με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να έχουν υψώσει λευκή σημαία εδώ και αρκετό καιρό, η κοινωνική κρίση στην Ιταλία «γέννησε» το κίνημα των Δικράνων («Φορκόνι»), μια μαζική κινητοποίηση των θιγόμενων οικονομικά μεσαίων τάξεων (αγρότες, φορτηγατζήδες, έμποροι και βιοτέχνες) «ενάντια στις δημόσιες υπηρεσίες που μας ξεζουμίζουν».

Η πανελλαδική συνδιάσκεψη των νέων ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει το απόγευμα της Πέμπτης 19 Δεκέμβρη
και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής. Θα πραγματοποιηθεί στο σινέ Κεραμεικός (Κεραμεικού 58 και Μαραθώνος) και το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες διαδικτυακά.