Φύλλο Νο 303 (18 Δεκέμβρη 2013)

Κυβέρνηση χωρίς πολιτικά καύσιμα

Ύφεση και το 2014, διογκώνονται οι δυσκολίες για ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

Διοικητικοί ΑΕΙ: Ένας υποδειγματικός αγώνας

Έπειτα από 14 βδομάδες απεργίας, οι διοικητικοί του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρίως, αλλά και των άλλων Ιδρυμάτων, απέδειξαν ότι η εργατική αντίσταση στη μνημονιακή λαίλαπα, είναι πάντα παρούσα και ο κύριος λόγος που εντείνει τα αδιέξοδα του Σαμαρά και των συμμάχων του.

Χρονιά ανατροπής

Ύφεση και λαϊκή αντίσταση οδηγούν τη συγκυβέρνηση σε σκόπελο

Στα σύντομα...

Οι ιδιώτες θα ερχόντουσαν στην ενέργεια, υποτίθεται, για να φέρουν θέσεις εργασίας, χαμηλές τιμές και καλύτερες υπηρεσίες στους καταναλωτές. Όχι μόνον δεν έφεραν τίποτε από όλα αυτά, αλλά και οι δύο εταιρίες που «έδρασαν» στο χώρο, πλιατσικολόγησαν και τους φόρους που είχαν εισπράξει για λογαριασμό του κράτους. Ήδη 25 άτομα παραπέμπονται με βαριές κατηγορίες, όχι από κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά από το σημερινό καθεστώς…

Αποχαιρετώντας τον Μαντέλα

Πάνω απο 90 ηγέτες ιμπεριαλιστικών χωρών τίμησαν τον Νέλσον Μαντέλα με την παρουσία τους στην κηδεία του.

Κινητοποιήσεις ενάντια στο ξεπούλημα του «Αστέρα» Βουλιαγμένης

Ερήμην του Δήμου και των κατοίκων της περιοχής, εν κρυπτώ, προωθείται η εκποίηση ολόκληρης της χερσονήσου του «Αστέρα».

Να σώσουμε τη δημόσια υγεία

Στριμωγμένη η κυβέρνηση από τις κινητοποιήσεις σε ΕΟΠΥΥ-Νοσοκομεία

Συνέντευξη Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ: Όχι στο ξεπούλημα του νερού

Η κυβέρνηση Σαμαρά είναι αποφασισμένη να μας κάνει να πούμε το νερό… νεράκι. Στην κυριολεξία οι μνημονιακοί κυβερνήτες ετοιμάζονται να οδηγήσουν σε αργό και βασανιστικό θάνατο δεκάδες χιλιάδες ανέργους, εργαζόμενους και συνταξιούχους που δεν έχουν ούτε σεντς τσακιστό στην τσέπη τους, ξεπουλώντας το νερό στα «κοράκια» της ελεύθερης αγοράς.

Οι εκλογές στις ΕΛΜΕ και η σημασία τους

Οι εκλογές για την ανάδειξη νέων ΔΣ των ΕΛΜΕ γίνονται σε μια περίοδο που η δωρεάν δημόσια εκπαίδευση αποδομείται συστηματικά όπως επιτάσσει η εφαρμογή των μνημονίων.

Κτηματολόγιο ΑΕ

Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο Κτηματολόγιο (πρόσφατα μετονομάσθηκε σε ΕΚΧΑ ΑΕ την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη.

Λουκέτο

Σε οριστικό κλείσιμο της μονάδας της ΒΑΛΒΕ (Alumil) στην Ξάνθη, προχώρησε η οικογένεια Μυλωνά, πετώντας στο δρόμο 132 εργαζόμενους.

ΟΤΕ

Σαρανταοκτάωρη απεργία πραγματοποίησαν από στις 16/12-17/12 οι εργαζόμενοι τεχνικοί του ΟΤΕ.

2014

Η μνημονιακή συγκυβέρνηση ετοιμάζει από τώρα τα νέα μέτρα που διαλύουν κάθε μορφή εργατικής σχέσης για το 2014, δίνοντάς τα όλα στο μεγάλο κεφάλαιο:

42ο Ενδιάμεσο Συνέδριο ΠΟΕ – ΟΤΑ: Όλοι Μαζί;

Την Δευτέρα και Τρίτη 2–3 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε το ενδιάμεσο συνέδριο της ΠΟΕ–ΟΤΑ, αμέσως μετά το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ και ενάμιση χρόνο μετά το τακτικό συνέδριο της ομοσπονδίας.

Κεντροαριστερά σε αδιέξοδο

Με την απόρριψη, από την πλειοψηφία Κουβέλη, της πρόσκλησης των «58» για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και με επιβεβαίωση της όλο και δεξιότερης μετατόπισης, μέσα από την αναζήτηση του λεγόμενου «τρίτου πόλου», έληξε το 2ο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ. Ανάλογη εικόνα, μιας εκφυλισμένης σοσιαλδημοκρατίας που δεν έχει να προσφέρει τίποτα στον κόσμο που αναζητά εναλλακτική λύση στην πανευρωπαϊκή λιτότητα, έρχεται και από την Ιταλία με την εκλογή του Μ. Ρέντσι στην ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος.

Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς: Είναι εφικτό ένα ευρωπαϊκό New Deal;

Υπενθυμίζουμε, σε όσους νοσταλγούν τον Ρούζβελτ, ότι ο καπιταλισμός δεν βγήκε από την κρίση του 1929 μέσα από το New Deal, αλλά μέσα από το σφαγείο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου…

ΣΥΡΙΖΑ: Με ποιο οργανωτικό μοντέλο;

Η τελευταία σύνοδος της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ (8/12) είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον με βάση τη προγραμματισμένη ημερήσια διάταξη της.

Δημοτικές εκλογές: Ανατροπή, όχι διαχείριση

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 18 και 25 Μαΐου, με το ισχύον εκλογικό σύστημα μεν, αλλά κατά παράβαση του νόμου που η ίδια η κυβέρνηση είχε ψηφίσει, έτσι ώστε τώρα πλέον οι ευρωεκλογές να συμπίπτουν με τις επαναληπτικές αυτοδιοικητικές, δηλ. με τη δεύτερη Κυριακή.

Πρέπει να είμαστε «οι άλλοι»

Δημοσιεύουμε αποσπάσματα από το κείμενο της Ελένης Πορτάλιου με τίτλο «Πώς πρέπει να δούμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές», που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΕΠΟΧΗ, στο φύλλο της Κυριακής 1/12.

Μπορεί η Αριστερά να διεκδικεί δήμους χωρίς το βλέμμα στραμμένο στο κίνημα;

Το ερώτημα είναι υπαρκτό, αν και τις περισσότερες φορές διατυπώνεται έμμεσα και υποκρύπτεται σε συζητήσεις γύρω από το χαρακτήρα των εκλογών, το πρόγραμμα και τις συμμαχίες των δημοτικών παρατάξεων.

Για μια άλλη πολιτική στην Περιφέρεια Αττικής

Αποδείχθηκε περίτρανα τα τρία τελευταία χρόνια ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με τους σημερινούς περιφερειάρχες ήταν τα καλύτερα εργαλεία για την εφαρμογή του μνημονίου και όλων των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που μας έχουν επιβάλει.

Το ΚΚΕ, ο «τροτσκισμός» και η ενότητα στη δράση της Αριστεράς

Το ΚΚΕ έριξε, τελικά, το ανάθεμα και στον Χαρίλαο Φλωράκη.

Κρίσιμη μάχη στην Αίγυπτο

Καθώς προκαλούνται τα πρώτα σημαντικά ρήγματα στη συναίνεση γύρω από το στρατιωτικό καθεστώς, οι στρατηγοί εξαπολύουν κατασταλτικό κυνήγι ενάντια στους επαναστάτες, προτού αυτοί αποκτήσουν ξανά διευρυμένα ακροατήρια.

Βενεζουέλα: Οι δημοτικές εκλογές και ο «οικονομικός πόλεμος»

Βήμα σταθεροποίησης της «Μπολιβαριανής διαδικασίας» μπορούν να χαρακτηριστούν οι πρόσφατες δημοτικές εκλογές στην Βενεζουέλα.

Η Ουκρανία στη δίνη γεωπολιτικών ανταγωνισμών

Η απόφαση της κυβέρνησης Γιανούκοβιτς για ακύρωση της εμπορικής συμφωνίας με την Ε.Ε., την 1/12, και η ανακοίνωση επικύρωσης συμφωνίας τελωνειακής σύνδεσης με τη Ρωσία, έχει πυροδοτήσει τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη χώρα από την περίοδο της "Πορτοκαλί Επανάστασης".

Μεταμνημονιακή λιτότητα

Η Ιρλανδία βγήκε, λέει, από το «μνημόνιο» (δια της σαμαρικής οδού της πλήρους, πιστής εφαρμογής του), αλλά οι Ιρλανδοί δεν βγήκαν στους δρόμους να το πανηγυρίσουν.

Γαλλική νεο-αποικιοκρατία

Με αφορμή αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ τοπικών πολιτοφυλακών, 1.600 Γάλλοι στρατιώτες εισέβαλλαν στη Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής, «για ανθρωπιστικούς λόγους».

Το κίνημα των «Φορκόνι»

Με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να έχουν υψώσει λευκή σημαία εδώ και αρκετό καιρό, η κοινωνική κρίση στην Ιταλία «γέννησε» το κίνημα των Δικράνων («Φορκόνι»), μια μαζική κινητοποίηση των θιγόμενων οικονομικά μεσαίων τάξεων (αγρότες, φορτηγατζήδες, έμποροι και βιοτέχνες) «ενάντια στις δημόσιες υπηρεσίες που μας ξεζουμίζουν».

Νέοι-ες ΣΥΡΙΖΑ: Ας μιλήσουμε επιτέλους πολιτικά

Η πανελλαδική συνδιάσκεψη των νέων ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει το απόγευμα της Πέμπτης 19 Δεκέμβρη και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής. Θα πραγματοποιηθεί στο σινέ Κεραμεικός (Κεραμεικού 58 και Μαραθώνος) και το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες διαδικτυακά.

Μαζική συμμετοχή μαθητών στις πορείες για τον Αλέξη

Προσπάθεια τρομοκράτησης από την κυβέρνηση στην επέτειο του Δεκέμβρη

Η Χρυσή Αυγή και τα... «διαμάντια» της εκκλησίας

Τα τελευταία γεγονότα ξετυλίχτηκαν ως εξής: Σε ένα βίντεο, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία κατά των ναζιστών, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής αναφέρεται στους μητροπολίτες (σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει και ένας κατάλογος με τους επιχειρηματίες χρηματοδότες...).

Δικαστικές «ανάσες» στους νεοναζί

Μετά από τις συνεχείς αναβολές δικών με κατηγορούμενους χρυσαυγίτες με δική τους υπαιτιότητα (π.χ. Θ. Σκορδέλη), αρχίζουν να αναβάλλονται και οι δίκες με κατηγορούμενους αντιφασίστες, μετά από στοχευμένες μηνύσεις εναντίον τους από χρυσαυγίτες και υποστηρικτές τους.

Μικρά Αντιρατσιστικά

Αναβλήθηκε η δίκη του Θανάση Κούρκουλα, μέλους της ΚΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω παρέλευσης ωραρίου. Με την ανακοίνωση της ημερομηνίας της αναβολής από τον πρόεδρο του δικαστηρίου, εντοπίστηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου δύο κοπέλες με πολιτικά, που αμέσως ενημέρωσαν για την ημερομηνία της αναβολής ένστολο αξιωματικό της αστυνομίας που βρισκόταν στο διάδρομο εκτός της αιθούσης. Στη συνέχεια έφυγαν και οι τρεις μαζί και επιβιβάστηκαν σε δύο αυτοκίνητα χωρίς πινακίδες (ένα ATOS και ένα FIESTA χρώματος κίτρινου και κόκκινου), σταθμευμένα παράνομα έξω από το χώρο των δικαστηρίων. Καταλαβαίνουμε το ενδιαφέρον κάποιων υπηρεσιών για τη συγκεκριμένη δίκη. Το αξιοσημείωτο πάντως είναι η χρήση οχημάτων χωρίς πινακίδες για “υπηρεσιακούς λόγους».

Δεν θα πάρετε τα σπίτια μας!

Νέα χαράτσια και απελευθέρωση των πλειστηριασμών φέρνει το 2014

Ρεύμα και θέρμανση για όλα τα νοικοκυριά

Χιλιάδες νοικοκυριά ζουν χωρίς ηλεκτρικό και θέρμανση μέσα στο χειμώνα. Ο θάνατος ενός 13χρονου κοριτσιού, από τις αναθυμιάσεις του μαγκαλιού που άναβε σπίτι της, ξεγύμνωσε όλη την υποκρισία των υποστηρικτών της μνημονιακής βαρβαρότητας.