Διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Τρέιβον Μάρτιν

Φωτογραφία

Η δολοφονία του 17χρονου Τρέιβον Μάρτιν από έναν εθελοντή «φύλακα γειτονιάς» στο Σάνφορντ της Φλόριντα, επειδή του φάνηκε ύποπτος (ήταν μαύρος και φορούσε την κουκούλα της μπλούζας του), έχει προκαλέσει ένα εντυπωσιακό κίνημα διαμαρτυρίας στις ΗΠΑ.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις 23 Μάρτη, διαδήλωσαν 30.000 άνθρωποι στο Σάνφορντ των 5.000 κατοίκων. Κυρίως Αφροαμερικανοί, αλλά και άνθρωποι κάθε χρώματος και εθνικότητας συμμετέχουν στο οργισμένο κίνημα που απαιτεί δικαιοσύνη (ακόμα δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στο δολοφόνο) και στρέφεται ενάντια στο ρατσισμό και την καταστολή.

 

Διαδηλώσεις γίνονται σε όλη τη χώρα, αλλά ειδικά στη Φλόριντα αγωνιστές μιλάνε για τη «γέννηση ενός κινήματος». Οι μαθητές πολλών λυκείων απέχουν από τα μαθήματά τους για να συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις, ομάδες στο ίντερνετ συντονίζονται και οργανώνουν κινητοποιήσεις, ενώ οι εμφανίσεις με κουκούλα έχουν γίνει μόδα: σταρ του NBA, φοιτητές της ιατρικής που φωτογραφήθηκαν με τις στολές τους και με φούτερ με κουκούλες, ρωτώντας «τώρα είμαστε ύποπτοι;», ένας Δημοκρατικός γερουσιαστής μέσα στη Γερουσία, μαθητές λυκείου που φωτογραφήθηκαν με κουκούλες, αλλά και με χιτζάμπ (μαντίλες).

 

Δεν είναι μόνο η δολοφονία του Τρέιβον που έχει προκαλέσει το σύνθημα «Δεν υπάρχει ειρήνη, χωρίς δικαιοσύνη», αλλά η επίγνωση πως κάθε νεαρός μαύρος μπορεί να έχει την ίδια τύχη στους δρόμους των ΗΠΑ και από την αστυνομία, αλλά και από τους «εθελοντές» που «προστατεύουν τις γειτονιές από το έγκλημα»...

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία