Διαδηλώσεις για το Πολυτεχνείο και την επίσκεψη Ομπάμα

Μαζική απάντηση σε πόλεμο, ρατσισμό και μνημόνια

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν στους δρόμους της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων, στις πορείες για την 43η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου (17/11) και την επίσκεψη Ομπάμα (15/11), διαδηλώνοντας με δυναμικό τρόπο ενάντια στον πόλεμο, τη μνημονιακή λιτότητα και το ρατσισμό. 
Η επίσκεψη του απερχόμενου ηγέτη του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού πραγματοποιήθηκε εν μέσω των τριήμερων εκδηλώσεων του Πολυτεχνείου, γεγονός από μόνο του προκλητικό. 
Το σκηνικό «γιορτής» που προσπάθησε να στήσει η κυβέρνηση, ο υπερτονισμός μιας δήλωσης για το χρέος που χάθηκε στο... δρόμο για το Βερολίνο και η αηδιαστική υμνολογία για τον «μέγα δημοκράτη» Ομπάμα (κάτι χιλιάδες δολοφονίες αμάχων με drones, η ισοπέδωση της Μ. Ανατολής και εκατοντάδες μαύροι νεκροί από αστυνομικά πυρά, φαίνεται, αποτελούν «αναχρονιστικό αντιαμερικανισμό»), με την οποία μας βομβάρδισαν τα καθεστωτικά ΜΜΕ, στηρίχτηκε σε ένα πρωτοφανές κλίμα τρομοκρατίας και καταστολής. 
Χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους, 500 πράκτορες της CIA και ελεύθεροι σκοπευτές να αλωνίζουν, ελικόπτερα στον αέρα, κλειστοί οδικοί άξονες και σταθμοί μετρό και κυρίως η απαγόρευση διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας συνέθεσαν την εικόνα του κρατικού αυταρχισμού. 
Παρά τις απαγορεύσεις όμως, την ώρα που ο Τσίπρας και όλο το συστημικό μπλοκ συνωστίζονταν για μια φωτογραφία με τον Αμερικανό πρόεδρο, πάνω από 5.000 μέλη κομμάτων και οργανώσεων της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου διαδήλωσαν μαχητικά ενάντια στον πόλεμο, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τη φτώχεια και το ρατσισμό. Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από το Πολυτεχνείο (το ΚΚΕ από την Ομόνοια) με προορισμό την αμερικανική πρεσβεία, φωνάζοντας συνθήματα και υπό ασφυκτική αστυνομική επιτήρηση. 
Από τμήμα της ΛΑΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ –αν και δεν υπήρχε η απαραίτητη μαζικότητα και η ανάλογη προετοιμασία για μια τέτοια δράση– επιλέχθηκε η συμβολική σύγκρουση με τις δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν αποκλείσει τη Σταδίου, στο ύψος της οδού Κολοκοτρώνη. Ακολούθησε ρίψη χημικών, χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και επιθέσεις των ΜΑΤ στο μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων από αρκετές κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ασφυκτικές συνθήκες και να υπάρξουν τραυματισμοί, καθώς και 5 συλλήψεις στα επεισόδια που ακολούθησαν στα Εξάρχεια. 
Δυο μέρες αργότερα, πάνω από 20.000 άτομα συμμετείχαν στην καθιερωμένη πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, με έντονη την παρουσία της νεολαίας, τόσο στα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων όσο και σε αυτά της πολιτικής Αριστεράς (ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ). Μαζικά και με παλμό πορεύτηκαν και τα μπλοκ της ΔΕΑ-Κόκκινου Δικτύου, της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» και του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών. Δυστυχώς, από τη μεγάλη διαδήλωση έλειψε η οργανωμένη παρουσία σωματείων και άλλων συλλογικοτήτων (κοινωνικοί φορείς, επιτροπές-συνελεύσεις γειτονιάς, δίκτυα αλληλεγγύης), που τα τελευταία χρόνια έδιναν το «παρών» στις αντίστοιχες πορείες. 
Τα συνθήματα είχαν έντονο αντιιμπεριαλιστικό και αντικυβερνητικό στίγμα, ενώ δεν έλειψαν οι αποδοκιμασίες και οι ειρωνείες του πλήθους προς το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ («Το Πολυτεχνείο ζει, ζήτω οι Αμερικανοί»). Και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού πέρα από τη μνημονιακή μετάλλαξη, οι ίδιοι που βρέθηκαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία, μια μέρα πριν θριαμβολογούσαν για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Ομπάμα! 
Για τα «δελτία των 8», βέβαια, η μόνη είδηση ήταν οι συγκρούσεις γύρω από το Πολυτεχνείο που ξεκίνησαν λίγο πριν τη λήξη της πορείας και οι φωνές για επέμβαση της αστυνομίας, εφόσον υπήρχε εισαγγελική παραγγελία, μετά και την κατάληψη του κτιρίου Γκίνη από αντιεξουσιαστές. Αρκετές προσαγωγές και 12 συλλήψεις υπήρξαν και στην Πάτρα. Εκτός από την Πάτρα, μαζικές και δυναμικές πορείες για το Πολυτεχνείο πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο, στα Γιάννενα κ.α.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία