Διαλύοντας το δημόσιο, να ποια «ανάπτυξη» και για ποιους θα έρθει: Το παράδειγμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ)

Φωτογραφία

Η ΠΑΣΕΓΕΣ (η κορυφαία συνεταιριστική συνομοσπονδία που συνδέεται με την πιο διαπλεκόμενη πλευρά της εξουσίας, έχοντας «κατακτήσει» τη φήμη του χειρότερου παραδείγματος συνεταιρισμών), σε συνεργασία με τη Neuro Public (ιδιωτική εταιρία που, μέσω του λογισμικού του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, του ΥΠΑΑΤ, της έδωσαν, χρυσοπληρώνοντάς τη με εκατομμύρια ευρώ, την αποκλειστική διαχείριση του μητρώου των επιδοτούμενων αγροτών, την ώρα που οι ΔΥ δεν είχαν πλήρη πρόσβαση σε αυτό), εν μέσω της κρίσης, λανσάρουν το πρόγραμμα «GAIA επιχειρείν».

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Γιαννούλια

Σε αυτό το πρόγραμμα διαφημίζεται, μεταξύ άλλων, η διεκπεραίωση της αξιολόγησης επενδυτικών σχεδίων, η εκπαίδευση των αγροτών και η πιστοποίησή της, η παρακολούθηση των επιδοτούμενων προγραμμάτων, η συμπλήρωση του μητρώου αιγοπροβάτων, αρμοδιότητες που μέχρι στιγμής ανήκουν στο δημόσιο (ΥΠΑΑΤ) και σε εποπτευόμενους φορείς του (ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ κλπ).

Η γνωστή ρήση του Μανιτάκη ότι «στο δημόσιο θα παραμείνει  μόνο ό,τι δεν θέλουν οι ιδιώτες» φαίνεται πως αποτελεί απόλυτη δέσμευση της συγκυβέρνησής του προς τον κόσμο του μεγάλου κεφαλαίου και έχει ήδη δρομολογηθεί η εφαρμογή της. Η διαφήμιση για το πρόγραμμα «GAIA επιχειρείν» αποκαλύπτει σκανδαλωδώς ότι οι επιχειρηματίες ξέρουν πιο έγκαιρα και πιο έγκυρα, από τους εργαζόμενους της χώρας, τι πρόκειται να γίνει.

Θύματα θα είναι όχι μόνο οι χιλιάδες ΔΥ που θα απολυθούν ή θα αναγκαστούν να εργαστούν για τους ιδιώτες εργοδότες πια, για 500 ευρώ μισθό και χωρίς τις εργατικές κατακτήσεις τους, αλλά και οι χιλιάδες αγρότες που θα βρίσκονται στον απόλυτο έλεγχο της ιδιωτικής «πρωτοβουλίας», από την αρχή έως το τέλος των παραγωγικών σταδίων.

Όσο για τους καταναλωτές, θα τρώνε ό,τι αποφασίζει το μεγάλο κεφάλαιο πως το συμφέρει να παράγει και με όποιον τρόπο είναι φτηνότερος γι’ αυτό, ανεξαρτήτως ποιότητας, επάρκειας, διατροφικής αξίας, υγιεινής και ασφάλειας.
Συνυπολογίζοντας την εμπλοκή της Τράπεζας Πειραιώς, στην οποία δωρίστηκε η ΑΤΕ και τις δηλώσεις που έχουν γίνει από τον πρόεδρο του ομίλου, Μιχ. Σάλλα, για τη βούλησή του, η οποία «δεν περιορίζεται στα στενά όρια της χρηματοδότησης αγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων, αλλά θέτει ως στόχο τη συνολική ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου και τη διαμόρφωση προϋποθέσεων για τη δημιουργία αξιόμαχων αγροτικών εκμεταλλεύσεων, που θα αναπτύσσουν δραστηριότητα με μοναδικό γνώμονα τη ζήτηση της αγοράς», καταλαβαίνουμε τι περιμένει τον κόσμο της εργασίας και της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Η Τράπεζα Πειραιώς, με το εργαλείο-θησαυρό της ΑΤΕ, σκοπεύει να διευρύνει τα πεδία ενδιαφέροντός της, πέρα από την παροχή οικονομικών συμβουλών, προς τις ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ (επιστημονική στήριξη και τεχνογνωσία, καθώς και παροχή υπηρεσιών, όπως η σύνταξη των δηλώσεων ενιαίας ενίσχυσης-ΟΣΔΕ και η διαχείριση συνολικά των διαδικασιών για την είσπραξη των κοινοτικών ενισχύσεων).

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία