Διεθνής Συνάντηση: Η Ριζοσπαστική και Αντικαπιταλιστική Αριστερά συζητάει στην Αθήνα

Φωτογραφία

Παρουσίαση του προγράμματος της Διεθνούς Συνάντησης

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Παρασκευή 1/3

«Η κρίση στην Ευρωζώνη: συμπεράσματα και προοπτικές»

 

 

Αν η Ελλάδα είναι ο «αδύναμος κρίκος» της Ευρωζώνης, η ίδια η Ευρωζώνη είναι ο «αδύναμος κρίκος» στην αλυσίδα των ιμπεριαλιστικών πόλων παγκόσμιας ισχύος. Πρέπει να εξετάσουμε αυτές τις δύο πραγματικότητες στη μεταξύ τους σχέση, για να βγάλουμε πολιτικά συμπεράσματα για τις προοπτικές της κρίσης, αλλά και για τις δυνατότητες, τις προοπτικές και τα καθήκοντα των κινημάτων και της Αριστεράς. 
Η συζήτησή μας γίνεται σε μια συγκυρία που η Ευρωζώνη είναι σε ύφεση, ενώ το δημόσιο χρέος των χωρών-μελών της θα προσεγγίσει μεσοσταθμικά το 95% του ΑΕΠ, δημιουργώντας ένα καταστροφικό μείγμα που θα βαθύνει την κρίση σε όλα τα επίπεδα.
Σε απάντηση στην κρίση, οι κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα της Ευρωζώνης προωθούν ένα σχέδιο πανευρωπαϊκής λιτότητας και ταυτόχρονα προσπαθούν να ελέγξουν τον κίνδυνο ενός ανεξέλεγκτου «ντόμινο» από τραπεζική κατάρρευση ή κρατική χρεοκοπία. Για να μειώσουν τις πιθανότητες για το δεύτερο, δημιουργούν τους όρους για βάθεμα της κρίσης. 
Στην πλούσια συζήτηση που ήδη διεξάγεται, έχουν αναδειχτεί τα βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν:
1. Είναι η κρίση στην Ευρωζώνη προϊόν μιας λαθεμένης «αρχιτεκτονικής»; Είναι εφικτή μια πολιτική ενοποίηση μέσα στην κρίση ή σαν προϋπόθεση για έξοδο από αυτήν;
2. Το σχήμα «κέντρο-περιφέρεια» είναι το κατάλληλο για να περιγράψουμε την πραγματικότητα της πανευρωπαϊκής λιτότητας και κρίσης, αλλά και του νέου καπιταλιστικού καταμερισμού εργασίας που δημιουργείται στην Ευρωζώνη και την ΕΕ;
3. Είναι το ευρώ ένα «απλό νόμισμα» και ποια είναι η ταξική του αποστολή;
4. Μπορεί μια κυβέρνηση της Αριστεράς σε μια χώρα-μέλος να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ανατροπής της λιτότητας και ρήξης με το σύστημα, χωρίς μετωπική ρήξη με την Ευρωζώνη; Μια τέτοια μετωπική ρήξη είναι η προϋπόθεση για την εφαρμογή ενός προγράμματος ανατροπής της λιτότητας ή το αποτέλεσμα της εφαρμογής του;
5. Στην περίπτωση της Ελλάδας, είναι εφικτός ένας συμβιβασμός με την τρόικα στη βάση ενός αριστερού προγράμματος ανατροπής των μνημονίων; Αν όχι, πώς πρέπει να χειριστεί η Αριστερά την αναπόφευκτη ρήξη;
6. Μπορεί η Ριζοσπαστική και Αντικαπιταλιστική Αριστερά στην Ευρώπη να μοιραστεί ένα κοινό σχέδιο πάλης ενάντια στην ΕΕ και την Ευρωζώνη του κεφαλαίου; Με ποιους στόχους, με ποιο σχέδιο, με ποιες κινηματικές και πολιτικές προϋποθέσεις; 
Σας περιμένουμε λοιπόν σε μια συζήτηση όχι μόνο ενδιαφέρουσα, αλλά και σημαντική.  
Συντονιστής: Πάνος Κοσμάς (μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ).
Ομιλητές: Μισέλ Ισόν (Michel Husson, οικονομολόγος στο IRES, ινστιτούτο οικονομικών και κοινωνικών ερευνών και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου της ATTAC, Γαλλία), Ντανιέλ Αλμπαρασίν (Daniel Albarracin, οικονομολόγος και κοινωνιολόγος, μέλος της οικονομικής επιτροπής της Συνομοσπονδίας των εργατικών συνδικάτων Comisiones Obreras και μέλος της «Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς», Ισπανία), Κώστας Λαπαβίτσας (καθηγητής στο SOAS, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου), Φρανσουά Σαμπαντό (François Sabato, μέλος της ηγεσίας του NPA, Γαλλία), Χρήστος Λάσκος (οικονομολόγος, καθηγητής, μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ).
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σάββατο 2/3
«Πολιτικές επιλογές της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς - Κινήματα ανατροπής και ο στόχος για την “κυβέρνηση της Αριστεράς”»
 
Μέσα στο πλαίσιο της πιο βαθιάς διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης, μέσα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, οι αντιφάσεις και τα αδιέξοδα της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής ξεπηδούν και περιορίζουν δραματικά τα περιθώρια των πολιτικών ελιγμών διαχείρισης, καθώς και των κοινωνικών συναινέσεων. Όλες οι δήθεν διαφορετικές εκδοχές διαχείρισης, που για δεκαετίες εναλλάσσονται στην εξουσία στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ δεξιάς και κεντροαριστεράς, έχουν σήμερα ξεκάθαρα τον ίδιο παρονομαστή: το χτύπημα στον κόσμο της εργασίας, στα εργασιακά δικαιώματα, στους μισθούς και τις συντάξεις, στο ίδιο το δικαίωμα στη δουλειά, στο κοινωνικό κράτος, στους όρους της ζωής της κοινωνικής πλειοψηφίας, στην ίδια τη δημοκρατία.
 
Στην Ελλάδα, που αποτελεί προχωρημένο παράδειγμα επιβολής της πιο σκληρής και αδιέξοδης λιτότητας στα πλαίσια της ευρωπαϊκής νεοφιλελεύθερης στρατηγικής για την κρίση, έχει εξελιχθεί αντίστοιχα και η εικόνα του πολιτικού σκηνικού: δεξιά και κεντροαριστερά έχουν συγχωνευτεί σ’ ένα μπλοκ εξουσίας με δεξιό έως ακροδεξιό πρόσημο και υλοποιούν από κοινού τις καταστροφικές για την κοινωνική πλειοψηφία μνημονιακές επιλογές.
 
Πριν από την κρίση η «κόκκινη γραμμή» της μαζικής ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής αριστερής πολιτικής ήταν η απόρριψη στη συμμετοχή σε κυβερνήσεις συνεργασίας με τη σοσιαλδημοκρατία, η απόρριψη της «κεντροαριστεράς».
 
Σήμερα, μέσα στη δίνη της κρίσης που αναζωπυρώνει τις κοινωνικές αντιστάσεις και οξύνει την ταξική πάλη, αναδεικνύεται στην Ελλάδα μια νέα εκδοχή μαζικής ριζοσπαστικής αριστερής πολιτικής: ο στόχος για «κυβέρνηση της Αριστεράς» σαν απάντηση σε όλο το μνημονιακό, αστικό πολιτικό μπλοκ.
 
Ποια πρέπει να είναι η στάση των αντικαπιταλιστών απέναντι σ’ αυτή τη δυνατότητα; Ποιοι είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις για την «κυβέρνηση της Αριστεράς»; Ποιο είναι το περιεχόμενο μιας τέτοιας κυβέρνησης; Πώς ορίζεται ο μεταβατικός της χαρακτήρας; Μπορεί να γενικευτεί η «ελληνική εμπειρία» και ποιες άλλες επιλογές υπάρχουν για τη ριζοσπαστική και αντικαπιταλιστική Αριστερά στην Ευρώπη και διεθνώς εντός της κρίσης;
 
Η συζήτηση «Πολιτικές επιλογές της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς - κινήματα ανατροπής και ο στόχος για την “κυβέρνηση της Αριστεράς”», που θα διεξαχθεί το Σάββατο, 2 Μάρτη 2013 στα πλαίσια της διεθνούς συνάντησης, θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις στις σύγχρονες προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες για τη μαζική ριζοσπαστική και αντικαπιταλιστική Αριστερά, για τη σύγχρονη σοσιαλιστική προοπτική. 
 
Συντονιστής: Γιώργος Σαπουνάς (Μέλος της γραμματείας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ)
Ομιλητές: Παναγιώτης Λαφαζάνης (Μέλος γραμματείας της Κ.Ε., Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ), Ολιβιέ Μπεζανσενό (Μέλος της ηγεσίας του NPA-Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα, Γαλλία), Ζοζέ Μαρία Ατέντας (Μέλος της ηγεσίας της «Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς», Ισπανία), Αντώνης Νταβανέλλος (Μέλος της γραμματείας της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ)
 
Παρεμβάσεις: Τζιόρτζιο Κρεμάσκι (Μέλος της ηγεσίας της FIOM -Ιταλική Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Μεταλλουργία και ιδρυτής μέλος της επιτροπής Debito No - Όχι στο χρέος, Ιταλία), Νίκος Γαλάνης (Μέλος πρωτοβουλίας των 1.000, Παρέμβαση), Νάσος Ηλιόπουλος (Γραμματέας Νεολαίας ΣΥΝ), Γιάννης Αλμπάνης (Μέλος της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ), Άχμετ Σόκι (Ηγετικό στέλεχος του ISO - Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση και εκδότης του περιοδικού «International Socialist Review», ΗΠΑ), Πάνος Λάμπρου (Μέλος γραμματείας της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ), Τσάρλς Αντρέ Ιντρί (Ηγετικό στέλεχος του MPS - Κίνημα για το σοσιαλισμό, Ελβετία).
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Η πάλη ενάντια στη φασιστική απειλή σε Ελλάδα και Ευρώπη»
 
Μ προστά στην άνοδο του φασιστικού κινδύνου σε μια σειρά χώρες της Ευρώπης και με τη ναζιστική Χρυσή Αυγή να αποτελεί το «μακρύ χέρι» του συστήματος στην Ελλάδα, η κυβέρνηση Σαμαρά υιοθετεί όλο και πιο ακροδεξιά ρητορεία και καταφεύγει στον αυταρχισμό, για να στοχοποιήσει τους εργατικούς-λαϊκούς αγώνες και την Αριστερά. 
 
Στη συζήτηση με τίτλο «Η πάλη ενάντια στη φασιστική απειλή σε Ελλάδα και Ευρώπη», που θα συντονίσει ο Άρης Βασιλόπουλος (μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ), ευρωπαίοι αντιφασίστες-τριες όπως ο Ντέιβιντ Λαντάου (Μέλος της Ένωσης Ενάντια στο Φασισμό, Βρετανία), η Σαμπίνε Φρίντριτσεν (Αντιφασίστρια ακτιβίστρια από το Αμβούργο, Γερμανία) ο Σεμπαστιέν Σατιλόν (Αντιφασιστικό, αντιρατσιστικό κίνημα, συνδικαλιστής των SUD-rail, Σιδηροδρομικοί, Γαλλία) θα μεταφέρουν εικόνες και διδάγματα της αντιφασιστικής δράσης από τις χώρες τους, ενώ ο καθηγητής κοινωνιολογίας Μπίρ Αλέν (Πανεπιστήμιο της Franche-Comté, Γαλλία) και ο Αντρέας Καρίτζης (μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς) θα προσπαθήσουν να εξηγήσουν την άνοδο της ακροδεξιάς μέσα στο περιβάλλον της κρίσης. 
 
Για την τακτική του αντιφασιστικού κινήματος, τη Χρυσή Αυγή, τα προβλήματα των μεταναστών και την απόκρουση του ρατσισμού και του φασισμού στις γειτονιές, τους χώρους δουλειάς και τα σχολεία μας, θα τοποθετηθούν ο Θανάσης Κούρκουλας (Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ), ο Μάριος Διονέλλης (δημοσιογράφος), ο Ανρί Κασόνγκο (Ακσιόν Κογκό), ο Νίκος Αναστασιάδης (εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας, αντιφασιστικές δράσεις στην εκπαίδευση) και ο Τάκης Γιαννόπουλος (ΑΝΤΙΝΑΖΙ ΖΟΝΕ-YRE). 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Στοπ στις ιδιωτικοποιήσεις - Οι ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη τους»
 
Η κυβέρνηση και η τρόικα επιταχύνουν τις διαδικασίες για το ολοκληρωτικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Δημόσιες εκτάσεις και κτίρια, λιμάνια και αεροδρόμια και κυρίως οργανισμοί και επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που διαχειρίζονται κοινωνικά αγαθά, όπως το νερό, το ρεύμα, η ενέργεια και οι συγκοινωνίες, ετοιμάζονται να χαριστούν σε κάθε λογής αετονύχηδες της αγοράς, για να βρουν άκοπα καινούργια πεδία κερδοφορίας. 
 
Η διεθνής εμπειρία από ανάλογα γιγαντιαία προγράμματα ξεπουλήματος έχει αποδείξει ότι η μόνιμη κατάληξη τέτοιων διαδικασιών είναι χειρότερες και ακριβότερες υπηρεσίες για τον κόσμο και χειρότερες εργασιακές σχέσεις για τους εργαζόμενους στις πρώην ΔΕΚΟ.  
 
Το μπλοκάρισμα των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης των δημόσιων αγαθών, οι εθνικοποιήσεις και η επαναφορά υπό δημόσιο έλεγχο επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, για την εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης με θέμα «Στοπ στις ιδιωτικοποιήσεις - Οι ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη τους», που θα συντονίσει η βουλευτής Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Μπόλαρη.  
 
Σε παραδείγματα ιδιωτικοποιήσεων και για τις αντιστάσεις που αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη, θα αναφερθούν ο Φρεντερίκ Μαντελίν (μέλος της ομοσπονδίας ταχυδρομικών και της ηγεσίας των Sud-Solidaires, Γαλλία), ο Μιγκέλ Ουρμπάν (Κίνημα ενάντια στη λιτότητα, Ισπανία) και ο Ρομπέρντο Φιρέντζε (μέλος της ηγεσίας των Milan USB, Ιταλία). 
 
Στο ίδιο πάνελ θα βρεθούν ο Κώστας Μαριώγλου (μέλος ΔΣ ΕΥΑΘ), ως εκπρόσωπος του σωματείου που δίνει τη «μάχη του νερού» στη Θεσσαλονίκη, και η Ελένη Πορτάλιου (Δημοτική Σύμβουλος Αθήνας), με εμπλοκή στα κινήματα υπεράσπισης των δημόσιων χώρων, την ώρα που η συγκυβέρνηση έχει «βγάλει στο σφυρί» το Ελληνικό, όλη την παράκτια ζώνη της Αττικής και εκατοντάδες άλλες εκτάσεις.   
 
Στην κουβέντα που θα ακολουθήσει, θα αναδειχτούν οι πτυχές της απαξίωσης και του κλεισίματος δημόσιων φορέων και οργανισμών με παρεμβάσεις του βουλευτή Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Στρατούλη (πρώην πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΤΕ) και του Χάρη Σμυρνιώτη (πρόεδρος συνδικάτου εργαζομένων ΙΓΜΕ).
 
Για την παράδοση των δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης (διαχείριση απορριμμάτων, κοινωνικές υπηρεσίες)  στους ιδιώτες, τι αυτό συνεπάγεται για τους δημότες και τους αγώνες των εργαζομένων στους δήμους θα μιλήσουν ο Νίκος Αδαμόπουλος (μέλος ΕΕ ΠΟΕ-ΟΤΑ) και ο Χρήστος Καπάταης (Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής).
Για το εργασιακό καθεστώς της ενοικίασης εργαζομένων, που επεκτείνεται σε πολλούς τομείς του δημοσίου, θα μιλήσει ο Κώστας Νικολάου (Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Εθνοντάτα). Από το Rproject θα παρέμβει επίσης ο Πέτρος Ψαρρέας (μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ).
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Θα υπάρχουν ακόμα συζητήσεις για την εκπαίδευση και την αποφυγή κατάρρευσης της δημόσιας υγείας, καθώς και για το εργατικό κίνημα και την οργάνωση των συνδικάτων από τα κάτω.
 
Δύο παράλληλες συζητήσεις το Σάββατο, 2 Μάρτη 2013 
10.00-13.00
«Η εκπαίδευση στην εποχή της κρίσης»
 
Συντονιστής: Θόδωρος Αζούδης (Καθηγητής Δευτεροβάθμιας, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ)
Ομιλητές: Τζέσε Σάρκεη (Αντιπρόεδρος του συνδικάτου δασκάλων του Σικάγου, ΗΠΑ), Καμίλ Τζουβέ (Καθηγήτρια Δευτεροβάθμιας, συνδικαλίστρια της ομοσπονδίας Syndicale Unitaire, Γαλλία), Μάκης Σπαθής (Καθηγητής ΕΜΠ, Μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ).
Παρεμβάσεις: Άρης Μαρτινέλι (Φοιτητής, μέλος του MPS - Κίνημα για το σοσιαλισμό, Ελβετία), Στάθης Κατσούλας (Συμβασιούχος εκπαιδευτικός), Χρήστος Πιλάλης (Δάσκαλος, Μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ), Χρήστος Σταυρακάκης  (Φοιτητής ΕΜΠ), Ειρήνη Δαφέρμου (Διοικητικό προσωπικό Παντείου).
 
«Αγώνες για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας»
Συντονίστρια: Γιάννα Γαϊτάνη  (Βουλευτής, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ). 
Ομιλητές: Ραούλ Καμάργκο (Κίνημα ενάντια στη λιτότητα, Ισπανία), προσκεκλημένος συνδικαλιστής από SUD solidaires (Γαλλία), Αντώνης Καραβάς (Γιατρός, από 5μελή επιτροπή ΕΙΝΑΠ νοσοκομείου Ερυθρού Σταυρού, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ).
 
Παρεμβάσεις: Βιβή Πασχάλη (Γραμματέας σωματείου εργαζομένων νοσοκομείου Ευαγγελισμού), Παναγιώτης Παπαγεωργίου (Γενικό Συμβούλιο ΠΟΕΔΗΝ), Γιάννης Καραμπίκας (Μέλος ΔΣ εργαζομένων νοσοκομείου Παναγία), Αντώνης Κατραμαδάκης (Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ιατρικών επισκεπτών).
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Κυριακή 3/3
«Η καρδιά των αραβικών εξεγέρσεων χτυπάει στην Αίγυπτο»
 
Η διαδικασία που ονομάστηκε «αραβική άνοιξη», έχει συμπληρώσει δύο χρόνια και συνεχίζεται σε όλο τον αραβόφωνο κόσμο, από την Τυνησία ως το Μπαχρέιν. Οι εργατικές κινητοποιήσεις και το αίτημα για «ψωμί και κοινωνική δικαιοσύνη» ακυρώνουν τους ευσεβείς πόθους των ιμπεριαλιστών (και τις αντίστοιχες ανησυχίες μερίδας της Αριστεράς) ότι οι εξεγέρσεις αυτές θα έχουν την ίδια κατάληξη με εκείνες του 1989 στην Ανατολική Ευρώπη.
 
Η επιμονή των κινημάτων να διαδηλώνουν ενάντια στις ισλαμικές κυβερνήσεις σε Τυνησία και Αίγυπτο ακυρώνουν τις προβλέψεις για «ισλαμικό χειμώνα». Η τεράστια κοινωνική δυναμική, που απελευθέρωσαν οι ανατροπές των δικτατόρων, ούτε θα εξαφανιστεί, ούτε θα ενσωματωθεί εύκολα. Ο αραβικός κόσμος ζει τη δικιά του «μεταπολίτευση», σε μια εποχή βαθιάς κρίσης του καπιταλισμού.
 
Αυτός ο συνδυασμός δημιουργεί εκρηκτικές συνθήκες, όσο οι αντιφάσεις δεκαετιών, που γέννησαν την αραβική άνοιξη, μένουν άλυτες, η σύγκρουση θα συνεχίζεται. Ο αραβικός κόσμος έχει μπει σε μια τελείως διαφορετική ιστορική περίοδο που δεν έχει προηγούμενο.
 
Σε αυτή τη διαδικασία, στα τελευταία δύο χρόνια το αιγυπτιακό κίνημα παίζει το ρόλο της «ατμομηχανής». Ανέτρεψε τον Μουμπάρακ, υποχρέωσε το Στρατιωτικό Συμβούλιο να αποτραβηχτεί στο παρασκήνιο και δίνει μεγάλες μάχες ενάντια στην κυβέρνηση Μόρσι. Στα μεσοδιαστήματα, συγκλονίζεται από αδιάκοπους απεργιακούς αγώνες.
 
Είναι το πιο προχωρημένο παράδειγμα επανάστασης που αποκτά πολιτική και κοινωνική «διάρκεια» και αυτή η εμπειρία έχει σημασία για όλη την περιοχή, καθώς η Αίγυπτος είναι ιστορικά η «ναυαρχίδα» του αραβικού κόσμου. 
 
Τις εμπειρίες του αιγυπτιακού κινήματος και τις προσπάθειες της ριζοσπαστικής Αριστεράς να ενισχυθεί και να παίξει κεντρικό ρόλο στην επανάσταση θα μας μεταφέρει ο Μουσταφά Άλι, μέλος των Επαναστατών Σοσιαλιστών, που έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή κάθε σύγκρουσης, από την 25η Γενάρη του 2011 μέχρι σήμερα.
 
Ο αιγυπτιακής καταγωγής Άχμεντ Σόκι, ηγετικό στέλεχος της ISO (ΗΠΑ), παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες του κινήματος και της Αριστεράς στην Αίγυπτο εδώ και χρόνια, ενώ έζησε από κοντά τις μέρες του ξεσηκωμού ενάντια στον Μουμπάρακ.
 
Ο Ζιλμπέρ Ασκάρ είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους αγωνιστές διανοούμενους της αραβικής Αριστεράς, αρθρογραφεί χρόνια για τις εξελίξεις στην περιοχή και μέσα στο 2013 θα κυκλοφορήσει το νέο βιβλίο του για τις αραβικές επαναστάσεις.
 
Ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου παρακολουθεί συστηματικά και αρθρογραφεί για τη Μέση Ανατολή και τις εξελίξεις, που έχει ζήσει σε μεγάλο βαθμό από κοντά, συμμετέχοντας σε δεκάδες αποστολές και συναντώντας από κοντά τους πρωταγωνιστές των γεγονότων στην περιοχή.
 
Η συζήτηση για τις αραβικές εξεγέρσεις έχει μεγάλη σημασία να μεταφερθεί στην Ευρώπη και να γίνει με σοβαρότητα. Αν και οι τοπικές ιδιαιτερότητες παίζουν σημαντικό ρόλο, οι επαναστάσεις δεν είναι «αραβικό φαινόμενο». Αποτελούν κομμάτι του διεθνούς κινήματος αντίστασης. Αιτία των εξεγέρσεων είναι η καπιταλιστική κρίση και η ταξική ανισότητα.
 
Η αραβική Αριστερά και το αραβικό κίνημα έχουν συσσωρεύσει σε δύο χρόνια έναν αξεπέραστο πλούτο εμπειριών, που είναι πολύτιμος για τους αγωνιστές στην Ευρώπη, καθώς αντίστοιχου μεγέθους ιστορικές ανατροπές κυοφορούνται και στο «δυτικό κόσμο».
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Επίσης, την Κυριακή, 3 Μάρτη 2013, το πρωί (10.30 – 13.00)
«Το εργατικό κίνημα, τα συνδικάτα και η οργάνωση από τα κάτω»
 
Συντονίστρια: Κατερίνα Γιαννούλια (Μέλος της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ, συνδικαλίστρια ΥΠΑΑΤ).
Ομιλητές: Τζιόρτζιο Κρεμάνσκι (Μέλος της ηγεσίας της FIOM - Ιταλική Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Μεταλλουργία και ιδρυτικό μέλος της επιτροπής Debito No - Όχι στο χρέος, Ιταλία), Δέσποινα Κουτσούμπα (Πρόεδρος συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Γ.Σ. ΑΔΕΔΥ), Κριστιάν Μαγιό (Μέλος της ηγεσίας των SUD Solidaire, Γαλλία), προσκεκλημένος Συνδικαλιστής (Πορτογαλία).
 
Παρεμβάσεις: Λία Φράγκου (Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων, μέλος της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ), Γιώτα Λαζαροπούλου (Πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα), Ψυκάκος Δικαίος (Μέλος της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ), Νάγια Νικολάου (ΔΣ ΕΚΑ, μέλος της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ). 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πληροφορίες
Οι συζητήσεις της Διεθνούς Συνάντησης της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Πάντειου Πανεπιστημίου, που βρίσκεται στη Λεωφόρο Συγγρού 136. Μπορείτε να φτάσετε εκεί με τα λεωφορεία 040, 106, 126, 134, 135, 136, 137, 450, 550, Α2, Β2, Ε2, Ε22, Ε90, με τα τρόλεϊ 1, 5, 22, 23 και με το Μετρό (στάση Συγγρού-Φιξ). 
 
Όλες οι συζητήσεις θα καλυφθούν από άμεση, σύγχρονη μετάφραση μέσω του συστήματος ALIS, που χρησιμοποιεί τη ραδιοφωνική μπάντα των FM. Θα υπάρχουν διαθέσιμα ραδιοφωνάκια, αλλά επίσης όσοι και όσες διαθέτουν κινητό τηλέφωνο με ραδιόφωνο, θα μπορούν να εξυπηρετηθούν.
 
Στο χώρο θα λειτουργεί μπαρ με ροφήματα, αναψυκτικά, χυμούς και σνακ, καθώς επίσης θα λειτουργεί και εστιατόριο με πλήρη γεύματα. 
 
Θα υπάρχει ενημερωμένο βιβλιοπωλείο με πολλούς τίτλους θεωρητικών, ιστορικών, πολιτικών και λογοτεχνικών βιβλίων από τη σκοπιά της Αριστεράς και των κινημάτων.
 
Για τους πολύ μικρούς μας φίλους θα υπάρχει «παιδικός σταθμός», για να περάσουν την ώρα τους παίζοντας, όταν οι γονείς θα παρακολουθούν τις συζητήσεις.
 
Η διοργάνωση του διεθνούς τριημέρου χρειάζεται και τη δική σας ενίσχυση. Βοηθήστε να καλυφθεί μέρος των εξόδων: κατάθεση στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος 109/618539-82 Σωτήριος Μάρταλης ή διαδικτυακά μέσω του paypal.
 
Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ. 210.3306286 και 215.5600330 .
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία