Φύλλο Νο 284 (20 Φλεβάρη 2013)

Η εικόνα κατάρρευσης της δημόσιας υγείας, εξαιτίας της πολιτικής άγριων περικοπών που υλοποιεί η συγκυβέρνηση στο όνομα των μνημονίων και του «εξορθολογισμού» των δαπανών, έχει σημάνει συναγερμό στον κόσμο του κινήματος και της Αριστεράς.

Για να το πούμε με τη γλώσσα εκείνης της εποχής, ο Γκράμσι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι και στη Δύση πρέπει να κάνουμε «αυτό που έκαναν οι Ρώσοι», αν και εργάζεται για να αποδείξει ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε «όπως το έκαναν οι Ρώσοι», αλλά με έναν τρόπο πρωτότυπο, λύνοντας οι ίδιοι κρίσιμα προβλήματα τακτικής.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε ο Σύλλογος Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Ιατρείων και Εργαστηρίων Β. Ελλάδος, την Τετάρτη 13 Φλεβάρη έξω από τα κεντρικά γραφεία του ομίλου Euromedica στη Θεσσαλονίκη.

Απεργίες, συγκεντρώσεις και καταλήψεις υποκαταστημάτων ΕΟΠΥΥ πραγματοποίησαν μέσα στο Φλεβάρη οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το χώρο όπου πραγματοποιείται ο ελληνικός τελικός για τη Eurovision, πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 18/2 οι εργαζόμενοι στα καταστήματα Metropolis.

Την Πέμπτη 14 Φλεβάρη, το υπουργικό συμβούλιο δήλωσε ότι είναι ερωτευμένο με τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων Εργασίας, Δικαιοσύνης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Μακεδονίας-Θράκης.

Η πολιτική πυγμής ενάντια σε σωματεία και αγωνιστές της Αριστεράς συνεχίζεται με αμείωτη ένταση από την κυβέρνηση, που πιστεύει ότι μπορεί να τρομοκρατήσει το κίνημα και κυρίως τους εργαζόμενους, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι αντιστάσεις στη βάρβαρη αντεργατική πολιτική των μνημονίων.

Η κατάσταση των εργαζομένων στα ΜΜΕ ακολουθεί –αν δεν προηγείται– την απελπιστική κατάσταση όλων των υπόλοιπων εργαζόμενων. Κατάσταση που μας έφεραν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, οι τρόικες εσωτερικού και εξωτερικού, το ΔΝΤ κλπ.

Η πραγματικά συντριπτική αποτυχία της τρικομματικής μνημονιακής κυβέρνησης σε όλα τα οικονομικά μέτωπα (με εξαίρεση αυτό της αιματηρής περικοπής της ζωής των ανθρώπων), την αναγκάζει να προχωρήσει σε όλο και σκληρότερα ταξικά μέτρα.

Την Κυριακή 17/2, στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ(Βαλτετσίου) κάναμε ένα βήμα το οποίο σχεδιάζαμε καιρό: φτιάξαμε ένα νέο ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), μαζί με τους εποπτευόμενους φορείς του (ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου) και τις περιφερειακές υπηρεσίες που σχετίζονται με τη γεωργία.

Η επίσκεψη Ολάντ (που απλώς ήρθε για να πουλήσει φρεγάτες) και η προσπάθεια επικοινωνιακού χειρισμού της από την κυβέρνηση δεν μπόρεσε να αποκρύψει την αλήθεια. Ότι, δηλ., οι «εξωτερικές επιτυχίες» του Σαμαρά, τα άλογα δηλ. πάνω στα οποία πόνταρε το μνημονιακό μπλοκ για αντιστροφή της οικονομικής και πολιτικής πορείας, ήταν ψωριάρικα.

Με ταυτόχρονες εξορμήσεις σε δεκάδες εφορίες της Αττικής (Α’, Δ’, ΙΔ’, ΙΘ’ Αθηνών, Αγ. Αναργύρων, Βύρωνα, Γλυφάδας, Ε’ Πειραιά, Μενιδίου, Ν. Ιωνίας, Ν. Σμύρνης, Παλλήνης, Σαλαμίνας) συνεχίστηκαν, την Πέμπτη 14/2, οι παρεμβάσεις ενάντια στα χαράτσια και τη φοροληστεία.

Ο Μπάρακ Ομπάμα, παρουσιάζοντας τις αρχές της πολιτικής του στη δεύτερη προεδρική θητεία, στο Λόγο προς το Έθνος εξήγγειλε μια Διατλαντική Εμπορική Συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ, ένα «οικονομικό ΝΑΤΟ», όπως έσπευσαν να το ονομάσουν στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το «Σπίγκελ», ο Ομπάμα θέλει «να αγκαλιάσει την Ευρώπη, ώστε να αντιμετωπίσει την Κίνα». Η πρόταση (για την ώρα) συναντά σφοδρές αντιδράσεις των Ρεπουμπλικάνων, όπως (επίσης για την ώρα) και την ενθουσιώδη υποδοχή από τις ευρωηγεσίες. Παράδειγμα των κολοσσιαίων καθεστωτικών αλλαγών που εγκυμονεί η κρίση…

Που οδήγησε αυτή η στρατηγική; Στην πτώση της δυναμης του ΚΚ, την ανικανότητά του ακόμα και να στηρίξει τις τεράστιες απεργίες στη ΦΙΑΤ που ηττήθηκαν, και τελικά, το 1979, στην εγκατάλειψη του ιστορικού συμβιβασμού.

"Για μένα η εναλλακτική πρόταση απέναντι στον Μόντι θα προέλθει μέσω της ρήξης με τις νεοφιλελεύθερες ευρωπαϊκές πολιτικές και με την εγκληματική οικονομική πολιτική με την οποία η διεθνής Τρόικα διαχειρίστηκε και κατέστρεψε την Ελλάδα. Μια χώρα όπου ακόμα σήμερα θριαμβεύει η ανομία των αγορών. "

Ο Δημήτρης Μπελαντής περιέγραψε στο άρθρο του «Ένα σφυροδρέπανο λιγότερο…» στο Διαδίκτυο, στο οποίο εκτιμά πως «Το ΓΚΚ δεν εγκατέλειψε σήμερα το σφυροδρέπανο. Η κόκκινη σημαία του είχε υποσταλεί πολλές δεκαετίες τώρα».

Σύμφωνα με εκτεταμένη έρευνα του γερμανικού καναλιού ARD, η εταιρεία Amazon στη Γερμανία προσέλαβε το προσωπικό της εταιρείας HESS Security για να ελέγχει τους εργαζομένους της.

Διεθνή αίσθηση προκάλεσε η ομιλία της νεαρής σοσιαλίστριας Μπεατρίθ Ταλεγόν στο συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στην οποία κατακεραύνωσε τις ηγεσίες της σοσιαλδημοκρατίας.

Στην ομιλία του για την «Κατάσταση της Ένωσης», ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την απόσυρση 34.000 στρατιωτών από το Αφγανιστάν στις αρχές του 2014.

Η αρχική ευφορία της γαλλικής κυβέρνησης για την ταχύτατη ανακατάληψη των πόλεων του Μάλι από τους ισλαμιστές αντάρτες έληξε γρήγορα.

Το σχέδιο «Αθηνά» απλά αποτελεί την κορύφωση της επίθεσης, επιβάλλοντας νέα δεδομένα: η κυβέρνηση θα παρεμβαίνει όπως και όποτε θέλει στην εκπαίδευση και η Παιδεία θα είναι μόνο για λίγους

Οι νέοι-ες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, χρειάζεται να πάρουν πρωτοβουλίες για να συνδεθούν σε πραγματικό και όχι μόνο σε συμβολικό επίπεδο με την οργή της νεολαίας

Σε κάθε περίπτωση το κίνημα και η Αριστερά χρειάζεται να παρέμβουν δυναμικά και άμεσα, διεκδικώντας ιθαγένεια για κάθε παιδί που γεννιέται ή ζει στη χώρα και ψήφο για τους μετανάστες σε κάθε είδους εκλογές.

Η ΕΛ.ΑΣ πριν μερικές μέρες έπιασε δύο χρυσαυγίτες, οι οποίοι έφεραν μαζί τους οπλισμό. Ο ένας από τους δύο είναι αυτός που στεκόταν δίπλα στον Μιχαλολιάκο, στην προ εβδομάδων συγκέντρωση που έκανε στο κέντρο της Αθήνας για τα Ίμια. Είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται και φωτογραφικά ότι ο Μιχαλολιάκος κουβαλάει δίπλα του υπόκοσμο.