Δικαιοσύνη για τον Ζακ Κωστόπουλο/ Zackie Oh

Π ολλές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο 1/12 από την συμβολή Αλεξάνδρας και Κηφισίας μέχρι τη ΓΑΔΑ και έπειτα προς το σημείο δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου, στην οδό Γλάδστωνος.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θάνος Λυκουργιάς

Μέλη ΛΟΑΤΚΙ συλλογικοτήτων, αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες, πρόσφυγες, μέλη αριστερών και αντιεξουσιαστικών συλλογικοτήτων βάδισαν μαζί προς την Αστυνομική Διεύθυνση, καταγγέλλοντας τον κατασταλτικό μηχανισμό για την απόλυτη συμμετοχή και έπειτα για την προσπάθεια συγκάλυψης της δολοφονίας. Όπως περιγράφεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της πρωτοβουλίας Justice for Zak/Zackie, η υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου είναι μια ακόμα περίπτωση στο μακρύ κατάλογο δολοφονιών με συμμετοχή/συγκάλυψη από την Αστυνομία (Γρηγορόπουλος, Φύσσας, Νίκος Σακελλίων κ.ά.). Καταγγέλλονται επίσης οι προσπάθειες εκφοβισμού από μέρους των αρχών, ώστε όσοι/ες γνωρίζουν τι συνέβη να σιωπήσουν, όπως και η συνειδητή άρνηση όλων των κυβερνήσεων –της σημερινής συμπεριλαμβανομένης– να πάρουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία ώστε να σπάσει το απόστημα. 
Στα συνθήματα που ακούστηκαν, κυριαρχούσε η συναισθηματική φόρτιση («οργή και θλίψη»), φυσικά η αποκάλυψη της αλήθειας («δεν έγινε ληστεία, μπάτσοι και αφεντικά κάναν δολοφονία»), όπως και η καταγγελία του κοινωνικού κανιβαλισμού και της υποκρισίας («μια τζαμαρία κοστίζει μια ζωή»). Ξεχωριστή στιγμή, η μεγάλη στοίβα από «μονά» παπούτσια, τα οποία άφησαν οι διαδηλωτές στα σκαλάκια της εισόδου της ΓΑΔΑ, θυμίζοντας την εικόνα του γεμάτου αίματα παπουτσιού του Ζακ που έμεινε στην οδό Γλάδστωνος ως ακλόνητη μαρτυρία της φρίκης που είχε προηγηθεί. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, η θετική ανταπόκριση της συντριπτικής πλειονότητας των περαστικών που συνάντησαν τη διαδήλωση.
Οι αγώνες ενάντια στην απαξίωση της ανθρώπινης ζωής και τον κρατικό αυταρχισμό θα συνεχιστούν. Δικαιοσύνη για τον Ζακ Κωστόπουλο!

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία