Διώχνουν τους πρόσφυγες από το Ελληνικό για χάρη του Λάτση

Φωτογραφία

Παρά το «θολό» τοπίο το οποίο συντηρεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γύρω από τις λεπτομέρειες της επιχείρησης, είναι δεδομένη η πρόθεσή της να προχωρήσει άμεσα σε εκκένωση του Ελληνικού από τους πρόσφυγες.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Άλλωστε έχει ήδη ξεκινήσει η αποχώρηση όλων των οργανώσεων (ΜΚΟ) από το χώρο που διαμένουν οι πρόσφυγες, πλην των γιατρών και της ομάδας της διανομής φαγητού.  
Το υπουργείο μέχρι τώρα δεν έχει οργανώσει καμία επίσημη ενημέρωση των προσφύγων, ενώ παράλληλα δεν επέτρεψε ακόμα και στη Διεθνή Αμνηστία να βρεθεί στο χώρο του Ελληνικού για να συζητήσει με τους διαμένοντες, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τι ακριβώς θα απογίνουν και ανησυχούν για την επόμενη μέρα. 
Όπως φαίνεται, το Ελληνικό θα «αποψιλωθεί» από υποδομές για να υποχρεωθούν σταδιακά οι πρόσφυγες να αποδεχθούν όποια «λύση» οργανωθεί από το υπουργείο, το οποίο διαρρέει πως η ενημέρωση θα είναι «ατομική» (για να αποφύγει την όποια συλλογική συζήτηση των προσφύγων πάνω στις προτάσεις που θα γίνουν), και πως θα προτιμηθούν κέντρα «κοντά στην Αττική», μια διατύπωση-λάστιχο που προφανώς περιλαμβάνει το χώρο έξω από τη Θήβα ή αντίστοιχα απομονωμένα κέντρα «φιλοξενίας», εκτός πόλεων και μακριά από την Αθήνα. 
Πέρα από τη σταδιακή εκκένωση δια της εγκατάλειψης, σύμφωνα με κάποια ρεπορτάζ δεν αποκλείεται να επέμβουν κάποια στιγμή και οι αστυνομικές δυνάμεις, αν υπάρξουν «νεαροί οι οποίοι αντιδρούν στη μετακίνησή τους». Άλλωστε όλη η επιχείρηση εκκένωσης γίνεται για παραχωρηθεί στο Λάτση και σε άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα και οι προθεσμίες των «επενδυτών» ιεραρχούνται ψηλότερα από τις ανάγκες και τις επιλογές των προσφύγων. 
Η εκκένωση του Ελληνικού είναι ένα ακόμα παράδειγμα της συνολικότερης κυβερνητικής πολιτικής. Όπως αναφέρει και η ανακοίνωση που μοίρασε η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» σε εξόρμηση στην περιοχή:
«Οι πρόσφυγες αφήνονται σταδιακά στη μοίρα τους, μια μοίρα που δεν αποφάσισαν, αλλά υποχρεώνονται να βιώσουν, μια μοίρα που τους “επιφυλάσσουν” οι ιμπεριαλιστικοί, ατέρμονοι, βάρβαροι και τραγικοί πόλεμοι, η ανελέητη φτώχεια στις χώρες τους. Από αυτή τη μοίρα προσπάθησαν να ξεφύγουν. Η “πολιτισμένη” Δύση τους “υποδέχτηκε” με το ΝΑΤΟ και τη FRONTEX, με υδάτινους και σιδερένιους φράκτες και προσπάθησε να τους κάνει το “βίο αβίωτο” για να τους απωθήσει παραδειγματικά. Και με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η Ελλάδα των μνημονίων, εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στα νησιά, τους απομονώνει από την υπόλοιπη κοινωνία, τους στερεί στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής και ξαποστέλνει τα προσφυγόπουλα σε ξεχωριστά ωράρια στα σχολεία, σαν μαθητές διαφορετικής “κατηγορίας”.
Τα μνημόνια δεν χωράνε “ευαισθησίες” για κανέναν άνθρωπο που εξαρτάται από τη δουλειά του για να ζήσει, είτε είναι ντόπιος, είτε μετανάστης. Τα δικαιώματα των λαών αποτελούν “πολυτέλειες” στην εποχή του ακραίου νεοφιλελευθερισμού. 
Ολόκληρες πόλεις κι ελεύθεροι χώροι παραδίδονται στα επιχειρηματικά συμφέροντα, μαζί με άφθονο δημόσιο χρήμα. Από τη Ν. Φιλαδέλφεια και το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, έως το Βοτανικό και την Κέρκυρα, γήπεδα και μπετά προκρίνονται, ιδιωτικές επιχειρήσεις στήνονται εκεί που υπάρχουν δημόσιοι χώροι. Και στο Ελληνικό αυτό συμβαίνει. Ο χώρος εκκενώνεται για να παραχωρηθεί στο Λάτση και σε άλλους «επενδυτές», για να φτιαχτεί καζίνο, Mall και ξενοδοχεία, αντί να αξιοποιηθεί για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής (δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου)».
Είναι απολύτως κρίσιμο το επόμενο διάστημα να σταθούμε στο πλευρό των προσφύγων του Ελληνικού. Να υπερασπιστούμε το δικαίωμά τους να επιλέξουν ό,τι εκείνοι θεωρούν καλύτερο για τους ίδιους. Να αγωνιστούμε για να διασφαλίσουμε το δικαίωμά τους σε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Αντιρατσιστικές οργανώσεις, φορείς, συνδικάτα, αυτοδιοικητικές παρατάξεις, οργανώσεις της Αριστεράς να οργανώσουμε ένα πλατύ μέτωπο. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία