Φύλλο Νο 384 (24 Μάη 2017)

Η μοναδική ελπίδα της κυβέρνησης να επιβιώσει εφαρμόζοντας το μνημόνιο 4 στηρίζεται στην εκτίμηση ότι οι αντιδράσεις του κόσμου θα εξουδετερωθούν μέσω της πολιτικής απογοήτευσης που έχει προκαλέσει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η περί τον Αλ. Τσίπρα ηγετική ομάδα εκτιμά ότι η υπογραφή της κατάπτυστης συμφωνίας με τους δανειστές αποτελεί το «πέρασμα του κάβου», ότι η κυβέρνηση έχει πλέον μπροστά της «ήρεμα νερά», όπου δικαιούται να περιμένει από δω και μπρος κυρίως θετικές εξελίξεις, που θα της δίνουν τη δυνατότητα για πολιτικές πρωτοβουλίες και ανάκτηση του χαμένου εδάφους.

«Εμείς κάναμε το καθήκον μας, τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο των δανειστών», δήλωσε πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας να πει με αυτό ότι τα μέτρα που ψήφισε στη Βουλή η πλειοψηφία των 153 βουλευτών των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ήταν το οδυνηρό στοιχείο της συμφωνίας, ενώ η συμφωνία για το χρέος θα είναι το «δωράκι» που τη συνοδεύει.

ΠΛΙΑΤΣΙΚΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ:
Τα χέρια τους τρίβουν ντόπιοι και διεθνείς καπιταλιστές, μπροστά στο πάρτι κερδών που αναμένουν με την κλιμάκωση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, που για τρία ακόμα-τουλάχιστον-χρόνια θα συνεχίσει να οργανώνει το «αμαρτωλό» ΤΑΙΠΕΔ. Σε άμεση προτεραιότητα βρίσκεται η πώληση μιας σειράς «φιλέτων» του δημόσιου πλούτου: το 5% του ΟΤΕ, το 31% του ΔΕΣΦΑ, το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, το 35% των ΕΛΠΕ, το 17% της ΔΕΗ και οι λιγνιτικές μονάδες, το 23% της ΕΥΑΘ, το 11% της ΕΥΔΑΠ, το 65% της ΔΕΠΑ και η Εγνατίας. Παράλληλα, με την επέκταση του μνημονίου που ψηφίστηκε στη βουλή η κυβέρνηση δεσμεύεται για την ολοκλήρωση των ενεργειών που αφορούν το Ελληνικό (άδεια καζίνο κλπ.), τον ΟΛΘ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη μεταφορά όλων των ακινήτων του Δημοσίου στο Υπερταμείο. Την ίδια ώρα παραμένουν σε ισχύ τα σχέδια για την παράδοση ελεύθερων χώρων πρασίνου στους βαρόνους των ΠΑΕ και τους εργολάβους. Τα σχέδια αυτά όμως, ήδη συναντούν σοβαρές αντιδράσεις από συλλογικότητες κατοίκων και κοινωνικούς φορείς της Αττικής, που συντονίζονται για να ακυρώσουν το θηριώδες πλιάτσικο.

Στις 15/05/17 ο ραδιοσταθμός Αιγαίου της ΕΡΤ μετέδωσε μια είδηση, η οποία αναπαράχθηκε πολύ γρήγορα από πληθώρα ΜΜΕ. Σύμφωνα με την είδηση αυτή, το σύνολο των αναισθησιολόγων που εργάζονται στο μοναδικό νοσοκομείο της Σάμου, αρνούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία έκτρωσης, εάν δεν συντρέχει σοβαρός ιατρικός λόγος.

H υπερψήφιση του 4ου μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ένας ακόμα κρίκος σε μια αλυσίδα υποταγής και κοινωνικής καταστροφής για τα λαϊκά στρώματα. Μιας αλυσίδας ατελέσφορης, μιας αλυσίδας δίχως τέλος.

Είναι εύκολα κατανοητό στην κοινή γνώμη στην Ελλάδα –πολύ περισσότερο στον κόσμο της Αριστεράς– ότι οι πόλεμοι που γίνονται για τον έλεγχο των πετρελαίων είναι πόλεμοι άδικοι: τα κέρδη τα καρπώνονται οι καπιταλιστικοί κολοσσοί του κλάδου και οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές χώρες, ενώ την ίδια στιγμή οι τοπικοί πληθυσμοί πληρώνουν τη νύφη, με μαζικούς θανάτους, κατοχές, φτώχεια, πείνα, εμπάργκο, δικτατορίες κ.λπ.

Όπως ήταν αναμενόμενο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας στο δρόμο της λιτότητας και των μνημονίων, δεν είναι διατεθειμένη να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές προς όφελος των μαθητών και των μαθητριών στο χώρο της παιδείας.

Με σύνθημα «America First», η διακυβέρνηση Τραμπ, στην ισχυρότερη χώρα του πλανήτη, οξύνει τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς με στόχο την υπέρβαση της κρίσης, μέσω της ενίσχυσης των αμερικανικών κεφαλαίων στον διεθνή ανταγωνισμό.

Τα χρήματα για τη νέα «αναπτυξιακή» επένδυση του γηπέδου του Παναθηναϊκού προφανώς θα υφαρπαγούν από τους πόρους των δημοσίων επενδύσεων, του ΕΣΠΑ και από συναφείς πηγές ζωτικής σημασίας για τις τεράστιες ανάγκες των υποβαθμισμένων περιοχών της Αττικής»

Την ώρα που οι κυβερνήσεις Σαμαρά-Βενιζέλου και Τσίπρα-Καμμένου με νομοθετικές ρυθμίσεις αποχαρακτηρίζουν τα άλση, δίνοντας τη δυνατότητα εκμετάλλευσής τους από ιδιώτες, ο δήμος δίνει μια μάχη ώστε το άλσος να συνεχίσει να αποτελεί έναν πνεύμονα οξυγόνου αλλά και ένα χώρου πρασίνου και αναψυχής μέσα στην Αττική.

Τα φασιστικά στοιχεία που δρουν στην περιοχή του Ασπρόπυργου έδειξαν το πρόσωπό τους. Επιθέσεις κατά των διαδηλωτών της αντιφασιστικής κινητοποίησης στις 13 Μάη και πογκρόμ κατά Πακιστανών εργατών γης την επομένη. Ενώ είναι πια εύγλωττη η στάση της τοπικής αστυνομίας και της δημοτικής αρχής, που με την αδράνειά τους ενισχύουν τις εντυπώσεις πως συγκαλύπτουν τους δράστες, αν δεν τους προστατεύουν ανοιχτά. Χρέος όλων μας να οργανώσουμε συστηματικά και μαζικά την προσπάθεια να ανατραπεί αυτό το καθεστώς «Κου Κλουξ Κλαν» που λειτουργεί στην περιοχή, δείχνοντας ότι ντόπιοι και μετανάστες εργάτες δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν κι ότι ο κοινός εχθρός όλων μας είναι τα μνημόνια.

Ισπανικό Κράτος:
Η ισπανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια βαθιά κρίση, αντιμέτωπη με σκάνδαλα διαφθοράς (που έχουν οδηγήσει σε συλλήψεις και παραιτήσεις στελεχών του Λαϊκού Κόμματος). Το Unidos Podemos κατέθεσε πρόταση μομφής στο κόμμα του Ραχόι, και στις 20 Μάη, μέρα της σχετικής συζήτησης στο κοινοβούλιο, κάλεσε σε μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία del Sol, που το 2011 έγινε το κέντρο αγώνα του μεγαλειώδους κινήματος των idignados. Η πλατεία γέμισε και πάλι, θυμίζοντας τις μέρες των μεγάλων συνελεύσεων και καταλήψεων. Οι διαδηλωτές ενώθηκαν με τις γυναίκες που εδώ και κάποιες μέρες έχουν καταλάβει την πλατεία διαδηλώνοντας ενάντια στη σεξιστική βία. Διαδηλωτές κατέφθασαν από όλα τα σημεία της Μαδρίτης αλλά και από τις υπόλοιπες αυτονομίες του Ισπανικού Κράτους με λεωφορεία...

Με την ψήφιση του 4ου μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα εξωφρενικά αντιλαϊκά του μέτρα διαφοροποιείται σημαντικά η σχέση του κόμματος της πρώην ριζοσπαστικής αριστεράς με μεγάλα κοινωνικά ακροατήρια που συνειδητοποιούν όχι μόνο τι τα περιμένει, αλλά και τι έχει ήδη συμβεί.