Τα χρήματα για τη νέα «αναπτυξιακή» επένδυση του γηπέδου του Παναθηναϊκού προφανώς θα υφαρπαγούν από τους πόρους των δημοσίων επενδύσεων, του ΕΣΠΑ και από συναφείς πηγές ζωτικής σημασίας για τις τεράστιες ανάγκες των υποβαθμισμένων περιοχών της Αττικής»
«Έκπληξη, θλίψη, αγανάκτηση είναι τα συναισθήματά μας, από την ξαφνική απρόβλεπτη και παράλογη εξαγγελία του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα (με τη συναίνεση του δημάρχου Αθηναίων κ. Καμίνη), στις 16/3/2017 πως θα χωροθετηθεί το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή (στο φυτώριο του Δήμου Αθηναίων), πίσω από το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (ΓΝΑ 251)». Με αυτά τα λόγια αρχίζει η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, η οποία κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή, οργανώνοντας συσκέψεις, συνελεύσεις και συνεχίζοντας τις πιέσεις προς τους αρμόδιους φορείς έτσι ώστε να πάρουν μια καθαρή θέση για το μέλλον του Μητροπολιτικού Πάρκου. Η επιτροπή απαιτεί από το Δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής να απορρίψουν την πρόταση του πρωθυπουργού, σεβόμενοι τις προηγούμενες αποφάσεις για άμεση υλοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή. Πάντως ήδη οι πρώτες συναντήσεις με τους αρμόδιους επιβεβαίωσαν την εκτίμηση ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν ήταν μια τουφεκιά στην αέρα αλλά αποτελούν άλλη μια δέσμευση του ίδιου προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες των ΠΑΕ καθώς και μια απόπειρα να κερδίσει οπαδικές ψήφους.
Επιτροπή Αγώνα
Ο Γιώργος Βοζικάκης, ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Αγώνα για το Γουδή μίλησε στην «Εργατική Αριστερά» για την αιφνιδιαστική κίνηση του πρωθυπουργού να χαρίσει στον Παναθηναϊκό το μοναδικό σήμερα μεγάλο ελεύθερο δημόσιο χώρο: «Η σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση κατασκευή του γηπέδου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στην έκταση Γουδή, αν πραγματοποιηθεί, τινάζει στον αέρα ακόμα και την ιδέα της δημιουργίας και λειτουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, το οποίο προβλέπεται από το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας ν.4277/201 και το Προεδρικό Διάταγμα 187/Δ/2011. Επιπλέον μια τέτοια εξέλιξη είναι αντίθετη με το κοινό αίσθημα, διότι σε μια πόλη όπως η Αθήνα, με τόσο λίγο πράσινο, είναι ανεπίτρεπτο να καταστραφεί και ένα τετραγωνικό μέτρο κοινόχρηστου πρασίνου.
Η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Γουδή εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στη χωροθέτηση του γηπέδου του ΠΑΟ στη περιοχή Γουδή, μαζί δε με άλλους φορείς οργάνωσε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και θα συνεχίσει με κάθε μέσο την οργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων μέχρι την απόσυρση των καταστροφικών για το περιβάλλον εξαγγελιών.
Προς αυτή την κατεύθυνση καλεί σε σύσκεψη πολίτες και κοινωνικούς φορείς την Τετάρτη 31 Μαΐου σε αίθουσα στο Πάρκο ΚΑΠΑΨ Λάκωνος 9, στις 8.00 μ.μ.».
Είναι γεγονός ότι η κινητοποίηση φορέων και συλλογικοτήτων υπήρξε άμεση, αφού μεταξύ άλλων πραγματοποιήθηκε ιδιαίτερα μαζική συγκέντρωση στις 10 Μάη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου στην Πανόρμου, η οποία συνδιοργανώθηκε από την Επιτροπή για το Γουδή και τη διαμερισματική αρχή. Παρ’ όλα αυτά το διαμερισματικό συμβούλιο δεν έχει πάρει απόφαση καταδίκης της απόφασης του πρωθυπουργού, μένοντας σε συμβολικές δράσεις όπως η στήριξη της συγκεκριμένης συγκέντρωσης.
Η ιστορία συνεχίζεται
Πάντως η ιστορία διεκδίκησης ενός χώρου υψηλού πρασίνου που θα λειτουργήσει ως απαραίτητη ανάσα για την πόλη, ως ένας πνεύμονας για τους κατοίκους και ταυτόχρονα ως χώρος αναψυχής, είναι πολύ παλιά. Έπειτα από πολλούς αγώνες της επιτροπής και των κατοίκων, μόλις το 2011 με προεδρικό διάταγμα, θεσμοθετήθηκε ο χώρος που σήμερα προορίζεται για γήπεδο, ως Πάρκο Υψηλού Πρασίνου. Αυτή την ιστορία καθώς και το τι πραγματικά σημαίνει η κίνηση Τσίπρα, θυμίζει η Ελένη Πορτάλιου στο πρόσφατα δημοσιευμένο άρθρο της με τίτλο «Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή-Ιλισίων: Η ιστορία ενός αγώνα που συνεχίζεται», όπου αναφέρει: «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, απεδείχθη ότι υπάρχει πολιτική βούληση η οποία εδράζεται στη γενικότερη κυβερνητική επιθυμία να ικανοποιήσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες των ΠΑΕ, προσφέροντας σοβαρά ανταλλάγματα ώστε να τους προσεταιριστεί πολιτικά καθώς θεωρεί ότι διαθέτουν τεράστια ισχύ ελέγχοντας τους οπαδούς των ομάδων. Πρόσφατα εξάλλου η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι η ανάπτυξη προχωρά στην Ελλάδα, ονομάζοντας επενδύσεις τον ΟΠΑΠ, το γήπεδο της ΑΕΚ - γενικά τα γήπεδα- και τα βελτιωμένα τσιγάρα Παπαστράτος. Δεν μας εξήγησε βέβαια ο πρωθυπουργός πού θα βρεθούν τα χρήματα για τη νέα “αναπτυξιακή” επένδυση του γηπέδου του Παναθηναϊκού, τα οποία δήλωσε ότι έχουν εξασφαλιστεί. Προφανώς θα υφαρπαγούν από τους πόρους των δημοσίων επενδύσεων, του ΕΣΠΑ και από συναφείς πηγές ζωτικής σημασίας για τις τεράστιες ανάγκες των υποβαθμισμένων περιοχών της Αττικής. Σε κάθε περίπτωση, όμως, μετακόμισε, με λουδοβίκεια αντίληψη της εξουσίας του, το γήπεδο στον πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή και συγκεκριμένα στον πυρήνα των 900 στρεμμάτων που αποτελεί περιοχή προστασίας στην οποία απαγορεύεται η δόμηση».
Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο να σχεδιαστεί μια μαζική απάντηση στα επιχειρηματικά σχέδια της κυβέρνησης. Με ενότητα, δημιουργικότητα και μαζικότητα χρειάζεται να ενημερωθούν και να κινητοποιηθούν οι κάτοικοι, οι δήμοι, οι συλλογικότητες, τα κόμματα της Αριστεράς έτσι ώστε να γίνει επιτέλους πραγματικότητα το πάρκο που ονειρευόμαστε τόσα χρόνια. Ο αγώνας δεν θα είναι εύκολος αλλά μπορεί να κερδηθεί αν δοθεί από όλες και όλους μας.