Δράση για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Καταλονία

Φωτογραφία

Τους μήνες μετά τις εκλογές, το «καταλανικό ζήτημα» έδειχνε να έχει μπει στον πάγο.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Οι όποιες εξελίξεις αφορούσαν την προσπάθεια του νέου καταλανικού κοινοβουλίου να διαχειριστεί την επόμενη μέρα της κάλπης (σχηματισμός νέας κυβέρνησης) και εκεί έπαιξαν παραλυτικό ρόλο το οριακό αποτέλεσμα, οι αντιφάσεις και οι διαφωνίες στο εσωτερικό του στρατοπέδου που είχε υποστηρίξει τη «διαδικασία» και η στάση του κεντρικού ισπανικού κράτους. Το αδιέξοδο, στο οποίο είχε βρεθεί το ζήτημα πριν την προκήρυξη των εκλογών, δεν ξεπεράστηκε από την κάλπη. Οι εξελίξεις έτρεξαν ξανά από την πρωτοβουλία του Ισπανικού Κράτους και των συμμάχων του. Η ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού εντάλματος και η σύλληψη του Πουϊτζδεμόν από τη γερμανική αστυνομία ήρθε σε σύμπνοια με την κλιμάκωση της καταστολής από τον Ραχόι, με νέες διώξεις ενάντια σε πολιτικά στελέχη του «καταλανισμού». Αυτή η κατασταλτική πίεση προκάλεσε ήδη κάποιες πρώτες αντιδράσεις στους δρόμους, με διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη. Οι διώξεις στελεχών αποτελούν την κορυφή ενός αυταρχικού παγόβουνου στην Καταλονία, όπως το περιγράφει το κείμενο-έκκληση που ακολουθεί. Ενάντια σε αυτόν τον αυταρχικό κατήφορο οργανώνεται μια μαζική απάντηση και οι διοργανωτές της καλούν σε διεθνή αλληλεγγύη. 

 

Το διεθνές κάλεσμα

Η καταστολή του Ισπανικού Κράτους ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα στην Καταλονία γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη φυλακή 10 πολιτικά στελέχη και ακτιβιστές, χωρίς να έχουν καταδικαστεί για κανένα έγκλημα. Κατηγορούνται για βίαιη εξέγερση, αν και δεν χρησιμοποίησαν ποτέ βία. Στα μέσα Απρίλη, οι δύο ηγέτες των βασικών «καταλανικών» οργανώσεων, οι Jordi Cuixart και Jordi Sanchez, θα συμπληρώσουν 6 μήνες στη φυλακή. 
Και πέρα από τους 10 πολιτικούς κρατούμενους και τους 6 εξόριστους πολιτικούς ηγέτες, από την 1η Οκτώβρη μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει: 1.500 άνθρωποι που τραυματίστηκαν είτε επειδή πήγαν να ψηφίσουν είτε επειδή διαδήλωναν. 150 φασιστικές επιθέσεις. 140 σάιτ που έκλεισαν. Αστυνομικές επιθέσεις σε δημοσιογράφους. Λογοκρισία ενάντια σε τραγουδιστές ραπ, σε συγγραφείς και καλλιτέχνες...
Ως διαμαρτυρία γι’ αυτή την κατάσταση θα γίνει μια ενωτική διαδήλωση στη Βαρκελώνη την Κυριακή 15 Απρίλη, στις 11 πμ, που οργανώνεται από μια πολύ πλατιά πλατφόρμα κοινωνικών κινημάτων, μεταξύ των οποίων η ANC, η Omnium Cultural, συνδικάτα, οργανώσεις γειτονιάς, νεολαιίστικα κινήματα, πολιτισμικές και αθλητικές οργανώσεις, η ομοσπονδία ΜΚΟ... Θα είναι μια μαζική έκκληση για αλληλεγγύη στους πολιτικούς κρατούμενους και σε όλους όσους υποφέρουν τις σημερινές επιθέσεις στην Καταλονία και όλο και περισσότερο και σε άλλα μέρη του Ισπανικού Κράτους. 
Καλούμε τα κινήματα διεθνούς αλληλεγγύης να οργανώσουν δράσεις το Σαββατοκύριακο 14-15 Απρίλη: διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, δημόσιες συναντήσεις, συμβολικές δράσεις. 
Αν επιτρέψουμε στην καταστολή να περάσει χωρίς απάντηση στην Καταλονία σήμερα, τότε τα θεμελιώδη δικαιώματά μας θα μπορούν να καταπατηθούν αύριο σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. 
Παρακαλούμε, κινητοποιηθείτε στις 14-15 Απρίλη. Υπερασπιστείτε τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην Καταλονία και παντού. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία