Φύλλο Νο 405 (4 Απρίλη 2018)

Της σύνταξης...

Ο κίνδυνος των ανεξέλεγκτων «θερμών επεισοδίων», ακόμα και ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου, είναι μια προοπτική εφιαλτική για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές μάζες.

Η κυβέρνηση μπροστά στην κρίσιμη «καμπή»

Η κυβέρνηση έχει μπει στην κρίσιμη «καμπή», πριν την τελική πολιτική-εκλογική αναμέτρηση, την «καμπή» που ορίζουν η 4η αξιολόγηση, τα ελληνοτουρκικά και οι διαπραγματεύσεις για το Μακεδονικό.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Ανταγωνισμοί και πολεμικές απειλές

Το σκηνικό του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού στις δύο πλευρές του Αιγαίου, που έχει ως υπόβαθρο το ενεργειακό παιχνίδι στη ΝΑ Μεσόγειο και την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο.

4η Συνδιάσκεψη ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Συνέχιση των ισορροπιών ή σπάσιμο του αδιεξόδου;

Η 4η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 του Απρίλη.

Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις

«Αναπτυξιακή» φιέστα του Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη

Λένε ότι... η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, τυφλή και αμερόληπτη.

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα προάσπισης της αστικής Δικαιοσύνης που χρησιμοποιούν οι κυρίαρχοι απέναντι στην κριτική που ασκείται στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης καθώς και στις δικαστικές κρίσεις σχετίζεται με την ανεξαρτησία και αμεροληψία αυτής.

Συμπεράσματα από την ετήσια έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ

Η ετήσια έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, διαπιστώνει ότι, κατά το φθινόπωρο του 2017, το ποσοστό των απασχολουμένων στο σύνολο του πληθυσμού ηλικίας 15-64 ετών ανήλθε σε 54,6% και είναι ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με τις χειρότερες στιγμές του πρόσφατου παρελθόντος, αλλά σημαντικά χαμηλότερο από το προ-κρίσης επίπεδο.

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Εκλογές ΓΕΩΤΕΕ: Τέρμα στον εκφυλισμό και τη διάλυση-ήρθε η ώρα της ανατροπής

Μια νέα αισιόδοξη προσπάθεια ξεκινάει στον χώρο του ΓΕΩΤΕΕ. Συνάδελφοι Γεωτεχνικοί που στις προηγούμενες εκλογές συμμετείχαμε σε διαφορετικά αριστερά ψηφοδέλτια ενώσαμε τις δυνάμεις τας για να εκπροσωπήσουμε και στο ΓΕΩΤΕΕ την ανάγκη κοινής δράσης των Γεωτεχνικών μέσα από το ψηφοδέλτιο ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΙ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΙ.

Το πείσμα των αναπληρωτών συναντιέται με τη μαχητικότητα των πρωτοβάθμιων σωματείων

Συνέντευξη με τον Γιώργο Παζάλο, πρόεδρο του συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ «Η Αθηνά» και μέλος της Πρωτοβουλίας Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών ΠΕ

Οι αγώνες των συμβασιούχων βάζουν το θέμα της συνέχειας και του συντονισμού

Οι κινητοποιήσεις των αναπληρωτών της εκπαίδευσης από τις 2 Μάρτη μέχρι σήμερα, με μαζικό και δυναμικό τρόπο, δείχνουν ότι οι ελαστικά εργαζόμενοι, αλλά και οι μόνιμοι συνάδελφοί τους δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τις απολύσεις τους, δεν το βάζουν κάτω, δεν αποτελούν εύκολο στόχο, αλλά, αντίθετα, απειλούν την πολυπόθητη για το σύστημα σταθερότητα της κυβέρνησης με γενίκευση των αντιστάσεων.

Απεργία στα αγγλικά πανεπιστήμια: Προς μια νέα κλιμάκωση;

Εν μέσω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για το Brexit μεταξύ της αγγλικής κυβέρνησης και της Ε.Ε, της απέλασης ρώσων διπλωματών μετά το θάνατο του πρώην κατασκόπου και της αδυναμίας της Μέι να επιβληθεί στην κοινοβουλευτική της ομάδα για τους χειρισμούς της σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις, αλλά και με εσωτερικά θέματα, η κοινωνία της Αγγλίας φαίνεται να βρίσκεται σε έναν συνεχή αναβρασμό, ο οποίος εκφράζεται κατά τόπους με μικρότερες ή μεγαλύτερες απεργίες ή διαμαρτυρίες.

Ενάντια στη διάσπαση και την παραταξιοποίηση

Για τα ΕΑΑΚ – Τα ανεξάρτητα αριστερά σχήματα των νικηφόρων αγώνων

Η Φιλοσοφική συνεχίζει σε κινηματική τροχιά!

Τρίτη συνεχόμενη αγωνιστική απόφαση έλαβε ο φοιτητικός σύλλογος φιλοσοφικής στη συνέλευση που διεξήχθη την προηγούμενη εβδομάδα, στις 26/3.

Νέα από τις σχολές

Νέα από τις σχολές

Ο πραγματικός Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

50 χρόνια από τη δολοφονία του μαύρου ηγέτη

Ο διεθνής Μάης της εξέγερσης

Αφιέρωμα για τα 50 χρόνια από την παγκόσμια έκρηξη των κινημάτων

Αγαθονήσι, Μόρια, Π. Ράλλη: «Έγκλημα» και «τιμωρία»

Στις 17 Μάρτη, 16 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και το Ιράκ έχασαν τη ζωή τους στα νερά του Αιγαίου παλεύοντας με τα κύματα για πάνω από ένα 24ωρο ανοιχτά του Αγαθονησιού.

Μικρά Αντιρατσιστικά

Δύο από τα μέλη του τάγματος εφόδου, που στις 25/2/2018 άνοιξε με λοστό το κεφάλι της συνηγόρου πολιτικής αγωγής της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερίας Τομπατζόγλου, και τραυμάτισε άλλα τρία άτομα, στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Φαβέλα», έχουν πλέον ταυτοποιηθεί. Και είναι βέβαια στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης, με τον πρώτο μάλιστα να είναι ένα από τα πιο γνωστά ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής. Πρόκειται για τους Σωτήρη Δεβελέκο και Βασίλη-Παναγιώτη (Άκη) Θεοδώρου. Κατά τα άλλα, την ημέρα της επίθεσης η ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης διέψευσε το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή ήταν ο διοργανωτής της επίθεσης...

Εντός ορίων – Insyriated

Σκηνοθεσία: Φιλίπ Φαν Λιού. Ηθοποιοί: Χιάμ Αμπάς, Ντιαμάντ Αμπού Αμπούντ, Ζιλιέ Ναβί.

Και όμως γυρίζει

ΗΠΑ: Η Πορεία για τις Ζωές μας, με αφορμή το μακελειό στο σχολείο του Πάρκλαντ, κατέβασε 800.000 νεολαίους στην Ουάσινγκτον, ενώ μαζικές διαδηλώσεις έγιναν σε εκατοντάδες πόλεις σε όλες τις ΗΠΑ. Το μαθητικό κίνημα αντιμετωπίζεται ως «υποκινούμενο» από τα δεξιά ΜΜΕ, που δεν έχουν διστάσει να χλευάσουν ακόμα και τους επιζώντες της επίθεσης, που πρωτοστατούν στην πρωτοβουλία. Αν και το Δημοκρατικό Κόμμα επιχείρησε να προσφέρει «τεχνογνωσία», ενώ κάποια τμήματα των «φιλελεύθερων» ελίτ διευκόλυναν τη συμμετοχή στην Ουάσινγκτον, η πανεθνική έκρηξη των μαθητών δεν είναι ούτε «υποκινούμενη», ούτε «ευκολάκι». Τα βάζουν με το πανίσχυρο λόμπι που υπερασπίζεται διαχρονικά την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ. Φυσικά η ριζοσπαστική Αριστερά επιχειρεί να ριζοσπαστικοποιήσει το κίνημα, ανοίγοντας τα θέματα της στρατιωτικοποίησης του αμερικανικού κράτους γενικότερα. Λίγες μέρες μετά, άλλη μια δολοφονία μαύρου από μπάτσους στο Σακραμέντο και οι κινητοποιήσεις του Black Lives Matter που ακολούθησαν, ήρθαν να υπογραμμίσουν την αναγκαία ενότητα των αγώνων...

Γαλλία: Να οργανώσουμε τη σύγκλιση των αντιστάσεων ενάντια στον Μακρόν

Η ημέρα της 22ης Μάρτη ήταν μια πραγματική επιτυχία.

Δράση για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Καταλονία

Τους μήνες μετά τις εκλογές, το «καταλανικό ζήτημα» έδειχνε να έχει μπει στον πάγο.

Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη

Το Ισραήλ δολοφονεί, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι συνένοχη