Δυναμικές κινητοποιήσεις από τις καθαρίστριες του Υπ. Οικονομικών

Φωτογραφία

Οι καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) είναι αποφασισμένες να μην αφήσουν την κυβέρνηση να εφαρμόσει το σχέδιο εξαθλίωσης που επιφυλάσσει για κάθε κλάδο εργαζομένων.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Έλενα Ψαρρέα

Την Τετάρτη 16/10, το πρωί πραγματοποίησαν πανελλαδική συγκέντρωση στο ΥΠΟΙΚ, ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το βράδυ προχώρησαν σε συγκέντρωση και ολονύχτια διαμαρτυρία έξω από το ΥΠΟΙΚ.

Με μαχητική διάθεση και τη συμμετοχή πολλών γυναικών, αλλά και εργαζομένων από άλλους κλάδους, οι καθαρίστριες φώναζαν: «Ληστές, ληστές καπιταλιστές, τα κέρδη σας κοστίζουν αμέτρητες ζωές».

Οι καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ, μετά από χρόνια δουλειάς σε όλες τις εφορίες της χώρας, στα τελωνεία, στο γενικό χημείο του κράτους, τίθενται σε διαθεσιμότητα - απόλυση. Οι απολυμένες 595 γυναίκες, που εργάζονταν με τετράωρη απασχόληση, προστίθενται στην ανεργία των γυναικών, η οποία έχει φθάσει στο 32% και στις νέες γυναίκες στο 65%!

Παράλληλα το υπουργείο έστειλε σημείωμα στους εφόρους να αναθέσουν σε ιδιωτικά συνεργεία την καθαριότητα στις εφορίες, χωρίς να ενδιαφέρεται καθόλου για το κόστος. Είναι γνωστό ότι τα συνεργεία κοστίζουν πανάκριβα, καθώς το δημόσιο υπενοικιάζει προσωπικό από εταιρίες, για να καλυφθούν οι διαρκείς και πάγιες ανάγκες που κάλυπταν οι εργαζόμενες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών.

Στον κλάδο της καθαριότητας, μέσω των ιδιωτικών συνεργείων καθαρισμού, εδώ και χρόνια εφαρμόζεται το πιο άγριο σχέδιο της νεοφιλελεύθερης επίθεσης. Μισθοί πείνας, τρομοκράτηση, εξαντλητικά ωράρια, εκδικητικές απολύσεις χωρίς αποζημίωση, ανασφάλιστη εργασία, απειλές.

Εδώ και χρόνια οι εργολάβοι των συνεργείων έχουν αναλάβει την καθαριότητα σε νοσοκομεία, πανεπιστήμια κ.α., με το δημόσιο να πληρώνει σε πολλαπλάσιο κόστος, ενώ οι εργολάβοι φροντίζουν να «πληρώνουν» πενιχρά τους εργαζόμενους-ες και να βάζουν τα λεφτά στην τσέπη. Αυτό το σχέδιο η κυβέρνηση αποφάσισε να το εφαρμόσει συνολικά, προχωρώντας στον ξεριζωμό του κλάδου καθαριότητας από το δημόσιο.

Για τις 6 Νοέμβρη, ημέρα πανεργατικής απεργίας, οι καθαρίστριες προγραμματίζουν δυναμική, αγωνιστική παρουσία.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία