Εθνικισμός και αντι-αριστερός τραμπουκισμός, οι «προτάσεις» ΔΑΠ και «ανεξάρτητων»

Το «κάθε χρόνο και χειρότερα» θα μπορούσε να αποτελέσει μια κατατοπιστικότατη φράση για το ποιους έχει να αντιμετωπίσει η φοιτητική Αριστερά στις φοιτητικές εκλογές.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Νικόλας Κολυτάς

Από τη μία οι καθεστωτικές δυνάμεις ΔΑΠ-ΠΑΣΠ, παρά την κατάρρευσή των κομματικών τους φορέων στην κοινωνία, φαίνεται πως διατηρούν τους μηχανισμούς τους στις σχολές και από την άλλη έναν νέο δεξιό αντιδραστικό ρεύμα «ανεξάρτητων» παρατάξεων που εναντιώνεται στο «πανεπιστήμιο της Αριστεράς» κάνει την εμφάνισή του. Πρόκειται για δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Και οι δύο αυτές πλευρές επιδιώκουν με διαφορετική ρητορική την κολλεγιοποίηση των δημόσιων ΑΕΙ-ΤΕΙ, την αστυνόμευση των σχολών, την επικράτηση του ατομισμού και του καριερισμού και την προσαρμογή των προγραμμάτων σπουδών στις ανάγκες των επιχειρήσεων και της αγοράς.
Μπορούμε να βρούμε πολλά παραδείγματα για το πώς δρουν και αντιλαμβάνονται την πολιτική αυτές οι δυνάμεις. Ένα πολύ καλό δείγμα αφήνει η Νομική της Αθήνας. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έχει να εμφανιστεί δύο χρόνια σε Γενική Συνέλευση του Συλλόγου προσπαθώντας να υποβαθμίσει την πολιτική συζήτηση στα αμφιθέατρα και να απονομιμοποιήσει τη συλλογική δράση. Διατηρεί διασυνδέσεις με συγκεκριμένα κομμάτια καθηγητών και εκτός από πάρτι και εκδρομές στη Μύκονο, διοργανώνει και ημερίδες με έντονα εθνικιστικό περιεχόμενο. Την Παρασκευή 19 Μάη, διοργάνωσε εκδήλωση σε κεντρικό πολυτελές ξενοδοχείο της Αθήνας με τίτλο «Εξωτερική πολιτική και ελληνοτουρκικές σχέσεις (Δημοψήφισμα της Τουρκίας/Κυπριακό ζήτημα/Παραβιάσεις στο Αιγαίο)» με ομιλητές τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Γιάννη Κεφαλογιάννη, τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Σπύρο Βλαχόπουλο και τον πρέσβη της Κύπρου Κυριάκο Κενεβέζο. Μάλιστα συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος του Σκάι Κωνσταντίνος Μπογδάνος (!).
Από την άλλη οι «ανεξάρτητοι» φαίνεται πως είναι αρκετά εξαρτημένοι από τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη, τον καριερισμό, τη συνδιαλλαγή και την εναντίωση στα κινήματα και την Αριστερά. Το μόνο που έχουν να επιδείξουν είναι η προσπάθειά τους να καθαρίσουν τη σχολή από αφίσες πολιτικών συλλογικοτήτων. Σε αυτό μάλιστα πρόλαβαν μέχρι και τον Τζήμερο, σκίζοντας στις 5/5 τις αφίσες εντός της σχολής σε μια ένδειξη δεξιού ακτιβισμού. Ο ίδιος ο Τζήμερος πάντως αναγνώρισε την πράξη τους, αναδημοσιεύοντας στη σελίδα του στο facebook τη δράση της Ανεξάρτητης Φοιτητικής Κίνησης Αθηνών να σκίσει τις αφίσες. Δράση την οποία υιοθέτησε και ο ίδιος μετά από λίγες μέρες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Οι Ανεξάρτητοι λοιπόν είναι εξαρτημένοι και από τον Τζήμερο. Ή και το αντίστροφο.
Όσο η Αριστερά δεν απαντά μετωπικά και ριζοσπαστικά στους παραπάνω, τόσο αυτοί θα μεταλλάσσουν το πανεπιστήμιο από χώρο σκέψης και διεκδίκησης, σε χώρο αποστειρωμένης γνώσης και υποταγής. Ας τους σταματήσουμε.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία