Ειδικά μισθολόγια: Τσεκούρι σε πανεπιστημιακούς και γιατρούς-Χαϊδεύουν μπάτσους και παπάδες

Φωτογραφία

Για τα τεράστια ποσά που κόβονται από τις κοινωνικές δαπάνες και με 1,5 εκατ. ανέργους, η μόνη ευαισθησία της κυβέρνησης αφορά τους «μάχιμους ένστολους» και τους παπάδες.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Σπύρος Αντωνίου

Η περικοπή των ειδικών μισθολογίων,  που προβλεπόταν για τον Ιούλιο και πάγωσε προεκλογικά, επανέρχεται, μειώνοντας κι άλλο τις αποδοχές περίπου 200.000 δημοσίων υπαλλήλων. Και όλα αυτά όταν, σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, την περίοδο 2010-2011 οι μειώσεις μισθών στο δημόσιο ανήλθαν σε 3,5 δισ. ευρώ, χωρίς φυσικά να μειωθεί η ανεργία και το δημόσιο χρέος.

Οι προεκλογικές κορώνες του Σαμαρά ότι δεν θα γίνουν νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων έχουν ήδη γίνει «γαργάρα» και το σενάριο που προκρίνεται είναι η αναδρομική περικοπή από τον Ιούλιο του 2012 για όλες τις κατηγορίες του ειδικού μισθολογίου, εκτός από τους «μάχιμους ένστολους» και τους κληρικούς, για τους οποίους θα υπάρχει ειδική μεταχείριση. Είναι λογικό, αν σκεφτεί κανείς πως τα μόνο στηρίγματα της συγκυβέρνησης είναι η αστυνομία, η εκκλησία και τα επιχειρηματικά-μιντιακά συμφέροντα.  

Στην κατηγορία των υπαλλήλων που θα υποστούν το νέο τσεκούρι, εκτός από τα σώματα ασφαλείας και τους στρατιωτικούς (μείων 6-7%), ανήκουν οι γιατροί του ΕΣΥ (ψαλίδι 13%), καθηγητές ΑΕΙ-ΤΕΙ (κλιμακωτές περικοπές από 6-30%), δικαστικοί (μεσοσταθμιστική μείωση 20%). Ειδικά για τα νοσοκομεία και τα πανεπιστήμια, που λόγω των περιορισμένων κονδυλίων υπολειτουργούν και κρατιούνται ανοιχτά χάρη στην υπερπροσπάθεια του προσωπικού τους, οι νέες μειώσεις μισθών μόνο οργή προκαλούν.  Ήδη όλες οι παραπάνω κατηγορίες προετοιμάζονται για μαχητικές κινητοποιήσεις.

«Ευαισθησίες»

Για τα τεράστια ποσά που κόβονται από τις κοινωνικές δαπάνες και με 1,5 εκατ. ανέργους, η μόνη ευαισθησία της κυβέρνησης αφορά τους «μάχιμους ένστολους» και τους παπάδες. Από το ψαλίδι αναμένεται να διασωθούν όσοι υπηρετούν στα ΜΑΤ-ΕΚΑΜ, στα μηχανοκίνητα «τάγματα εφόδου» ΔΙΑΣ-ΔΕΛΤΑ-Ζ, οι ΟΥΚάδες (που στις παρελάσεις τους τραγουδάνε ρατσιστικά στιχάκια) και διάφοροι άλλοι των επίλεκτων ομάδων του στρατού. Γι’ αυτές τις κατηγορίες  προβλέπεται αναπροσαρμογή του επιδόματος επικινδυνότητας που λαμβάνουν σήμερα, ώστε να αναπληρωθούν οι απώλειες από την κατάργηση του ειδικού μισθολογίου.

Αρκετοί βουλευτές, υπουργοί της ΝΔ και όχι μόνο, πιέζουν έντονα προς αυτή την κατεύθυνση. Πέρα από το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι χώροι αποτελούν εκλογική τους πελατεία, καταλαβαίνουν ότι οι πάνοπλοι ράμπο του κράτους είναι απαραίτητοι για την καταστολή των εργατικών κινητοποιήσεων και των αναμενόμενων κοινωνικών αντιδράσεων. Για τους υπόλοιπους ένστολους, όπως π.χ. τους πυροσβέστες που έδιναν τη μάχη κάθε μέρα με τις φωτιές χωρίς τα απαραίτητα μέσα, προφανώς δεν δίνουν δεκάρα. Λεφτά για πυροσβεστικά αεροπλάνα δεν έχουν, αλλά για την ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής περισσεύουν. Όπως δήλωσε ο Δένδιας στην Καθημερινή (2/9): «Θα συσταθεί μονάδα με βαρύ οπλισμό για την αντιμετώπιση της βαριάς εγκληματικότητας, στα πρότυπα της ομάδας ΔΙΑΣ». Όπως και η ΔΙΑΣ δηλαδή που φτιάχτηκε με το πρόσχημα της πάταξης του εγκλήματος, αλλά βρίσκεται μόνιμα στις διαδηλώσεις, εκφοβίζοντας και χτυπώντας τον κόσμο.

Ανάλογη πρόνοια υπήρξε και για τους κληρικούς. Ο Σαμαράς διαβεβαίωσε τον Ιερώνυμο ότι δεν θα κοπούν οι μισθοί των παπάδων, επαναβεβαιώνοντας τις διαχρονικές σχέσεις συμπόρευσης της εκκλησίας με το αστικό μπλοκ.  

Κοινωνικές ανάγκες

Η κατάρρευση των δημοσίων υπηρεσιών, η στροφή του κράτους προς τον αυταρχισμό και η επιστράτευση κάθε αντιδραστικής εφεδρείας (μητροπολίτες, ναζιστικές συμμορίες κλπ.) του συστήματος ενάντια στον «εχθρό» λαό,  αναβαθμίζει τα καθήκοντα της Αριστεράς και του κινήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προβάλει ακόμα πιο αποφασιστικά την υπεράσπιση των κοινωνικών αναγκών των εργαζομένων και της νεολαίας απέναντι στην «εσωτερική υποτίμηση» των ζωών μας. Η απαίτηση για διάλυση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, ο διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας, η βαριά φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, ώστε να βρεθούν οι πόροι για πανεπιστήμια, νοσοκομεία και σχολεία, πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αιτημάτων του.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία