Εκδήλωση: «Πόλεμος - Πρόσφυγες - Ισλαμοφοβία»

Φωτογραφία

Η κεντρική εκδήλωση της Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό με θέμα «Πόλεμος - Πρόσφυγες - Ισλαμοφοβία» έγινε το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου, με ομιλητές το δημοσιογράφο Πάνο Χαρίτο, το Θανάση Κούρκουλα από την Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό και την Κάνσα Κούζα από τους Σύρους πρόσφυγες του Συντάγματος.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Έφη Γαρίδη

Πόλεμος
Ο Πάνος Χαρίτος μίλησε για τις αιτίες που οδηγούν σε τόσο τρομακτική αύξηση των προσφυγικών ροών και επισήμανε ότι το θέμα δεν είναι σημερινό, αν και τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ιδιαίτερη έξαρση. Τοποθέτησε την αρχή της μεγάλης αύξησης του κύματος μετανάστευσης προς την Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή στο 2003, με την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ. Οι Αμερικανοί, επιζητώντας την αποκαθήλωση ενός καθεστώτος που δεν ήταν πια της αρεσκείας τους, έκαναν την επέμβαση στο Ιράκ χωρίς καν να έχουν σχέδιο εξόδου και διάδοχης κατάστασης, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν αφήνοντας πίσω τους απόλυτο χάος.
Τη σημερινή κατάσταση στη Συρία επίσης τη χαρακτήρισε ως απόλυτο χάος και την περιέγραψε ως εξής: Οι σουνίτες είναι εντελώς διασπασμένοι, οι σιίτες διχασμένοι ανάμεσα σε Τεχεράνη και Βαγδάτη, Παλαιστίνιοι πρόσφυγες που ζούσαν στους καταυλισμούς έξω από τη Δαμασκό δέχονται πιέσεις να συμμαχήσουν τόσο με το καθεστώς του Άσαντ όσο και με τους αντιπολιτευόμενους. Ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά του Άσαντ και του ISIS, ο λαός της Συρίας δεν μπορεί να αντιδράσει και να αντισταθεί και απλά υφίσταται τις συνέπειες του πολέμου. 
Πρόσφυγες
Ο Θανάσης Κούρκουλας τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έδειξε την παραμικρή διάθεση να διαπραγματευτεί με την ΕΕ προκειμένου να πιέσει για ίση κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες. Το μόνο που η Ελλάδα διεκδικεί όλα αυτά τα χρόνια είναι κονδύλια για τη Frontex και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όχι αναθεώρηση του Δουβλίνου ΙΙΙ ή κονδύλια για σίτιση και στέγαση των προσφύγων. 
Είναι σαφές ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι ευρωπαϊκές δεν έχουν καμία πρόθεση να αντιμετωπίσουν το θέμα των προσφύγων, αλλά θέλουν να το κρύψουν κάτω από το χαλί. Οι πρόσφυγες όμως δεν είναι αριθμοί. Οι άνθρωποι αυτοί που βρίσκονται άστεγοι και χωρίς πόρους, εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα των 1.500.000 ανέργων, με μηδενικές πιθανότητες να βρουν δουλειά, ξέφυγαν από μια φρικτή κατάσταση όπου η ζωή τους απειλούνταν κάθε στιγμή για να έρθουν στην ουσία να πεθάνουν στο Σύνταγμα ή όπου αλλού βρίσκεται ο καθένας. 
Η Κάνσα Κούζα μας διηγήθηκε ότι έφυγε από τη Συρία αφήνοντας πίσω τα παιδιά της, δούλεψε στην Τουρκία για 8 μήνες αλλά τα χρήματα που έπαιρνε δεν ήταν αρκετά για να στέλνει στην οικογένειά της όσα χρειάζονταν, με αποτέλεσμα να καταφύγει στους διακινητές –1300 δολάρια για μία θέση σε μια μικρή βάρκα ασφυκτικά γεμάτη με 48 άτομα που τους έφερε στις ακτές της Ελλάδας. Ύστερα από μεγάλη ταλαιπωρία έφτασε στην Αθήνα, όπου βρίσκεται εδώ και δύο μήνες. Είναι άστεγη, δίνει τον αγώνα μαζί με τους υπόλοιπους στο Σύνταγμα, και δηλώνει ότι δεν θα φύγει από εκεί αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα για ελεύθερη μετακίνηση –μόνο έτσι θα μπορέσει να εγκατασταθεί σε κάποια χώρα και να φέρει και τα παιδιά της.
Ισλαμοφοβία
«Να μείνουν στην πατρίδα τους να πολεμήσουν». «Ανάμεσά τους είναι και τζιχαντιστές τρομοκράτες». Αυτά είναι κυρίως τα επιχειρήματα τα οποία προωθούνται από την κυρίαρχη προπαγάνδα για να δικαιολογηθεί η ανάλγητη στάση απέναντι στους πρόσφυγες. Ο Θανάσης Κούρκουλας ανέλυσε στην εκδήλωση τη σαθρότητα αυτών των επιχειρημάτων. Να πολεμήσουν στο πλευρό ποιου και με τι μέσα, όταν οι αντιμαχόμενες πλευρές είναι και οι δύο εχθρικές προς το λαό της Συρίας; Η υστερία περί τζιχαντιστών που αναμειγνύονται με τον απλό κόσμο στις βάρκες και έρχονται στην Ευρώπη είναι πέρα για πέρα αβάσιμη, αφού δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη για κάτι τέτοιο, μόνο παραληρηματικά άρθρα σε φασιστικά και συνωμοσιολογικά μέσα. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία