Εκδηλώσεις για το προσφυγικό στο Μπιλμπάο

Φωτογραφία

80 χρόνια από το βομβαρδισμό της Γκερνίκα

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Σεργίδου

Η Χώρα των Βάσκων έχει αποδειχτεί ένας πραγματικός τόπος υποδοχής και αλληλεγγύης στους/στις πρόσφυγες που καταφεύγουν στην Ευρώπη για να γλιτώσουν από τον πόλεμο. Δεν πέρασαν άλλωστε πολλοί μήνες από τότε που η Μπέγο και ο Μικέλ προσπάθησαν να συνοδέψουν πρόσφυγες στη χώρα τους, κάνοντας μια σπουδαία πράξη ανυπακοής και αλληλεγγύης. Είχε προηγηθεί το καραβάνι αλληλεγγύης στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2016 με δεκάδες αλληλέγγυους Βάσκους, Καταλανούς και Βαλενθιάνους. Στο Μπιλμπάο, τη Χώρα των Βάσκων ή την Εουσκαλερία όπως ονομάζεται στα Βάσκικα, στην πόλη που στην πλειοψηφία των μπαλκονιών κυματίζει η κίτρινη σημαία με το σύνθημα «Καλωσορίσατε Πρόσφυγες», οργανώνεται ένα σπουδαίο γεγονός με αφορμή τα 80 χρόνια από τον βομβαρδισμό της Γκερνίκα, ένα χωριό που βρίσκεται στη Χώρα των Βάσκων.
Για το βάσκικο κίνημα λοιπόν ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων και να θυμηθούν την ιστορία τους είναι να μιλήσουν για τις Γκερνίκες της εποχής μας, για τους σύγχρονους πολέμους και τους πρόσφυγες.
Στις εκδηλώσεις τιμής, στη διαδήλωση που θα καταλήξει στην Γκερνίκα, αλλά και στις συζητήσεις και workshop που θα γίνουν με αφορμή την επέτειο, θα συμμετέχουμε ο Κώστας Παπαδόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Κόντρα στο Ρεύμα» της Νίκαιας-Ρέντη και η Κατερίνα Σεργίδου. Θα επιχειρήσουμε να μεταφέρουμε την εμπειρία του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού αγώνα που γίνεται στις πόλεις και τις γειτονιές, τις εμπειρίες αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης, τη μάχη που δίνουμε Έλληνες και Πρόσφυγες στην Ελλάδα των μνημονιών. Θα μοιραστούμε τραπέζια συζήτησης με αγωνίστριες και αγωνιστές από όλη την Ευρώπη και θα σχεδιάσουμε τους επόμενους σταθμούς της αντίστασης και αλληλεγγύης.
Στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχει και ο Αρκάντι Όλιβερς, ο γνωστός Καταλανός αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φυσικά μεταξύ πολλών άλλων ακτιβιστών/τριών και συλλογικοτήτων ο Μικέλ και η Μπέγο, οι γνωστοί σε όλες και όλους μας Βάσκοι ακτιβιστές. 

Ακολουθεί απόσπασμα από το κάλεσμα της πλατφόρμας Ongi Etorri Errefuxiatuak (Καλωσορίσατε Πρόσφυγες) που οργανώνει το διήμερο στο Μπιλμπάο, μια πλατφόρμα που συγκεντρώνει όλες και όλους τους αγωνιστές και συλλογικότητες στη Χώρα των Βάσκων. 

«To 1937, η Gernika βομβαρδίστηκε βάρβαρα από τον φασισμό. Από τότε που ο Picasso ζωγράφισε την “Guernica”, το χωριό αυτό έγινε ένα παγκόσμιο σύμβολο της ειρήνης. Το 2017, ογδόντα χρόνια μετά, είναι ανάγκη να διατηρήσουμε τη μνήμη αυτή ζωντανή, λέγοντας τέρμα στη βαρβαρότητα που  συνεχίζεται σε άλλες Guernicas, από τις οποίες εκδιώκονται εκατομμύρια άνθρωποι. Αυτό που συμβαίνει τώρα στα ευρωπαϊκά σύνορα είναι μια ακόμη μεγάλη εξόντωση στην ιστορία. Και δεν μπορούμε να σταθούμε απαθείς και αμέτοχοι.
Με την πεποίθηση ότι η πολιτική καταγγελία είναι βασικός παράγοντας αλλαγής για τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια για όλους τους ανθρώπους, εμείς, στην πλατφόρμα Refugees Welcome (Ongi Etorri Errefuxiatuak), θέλουμε να πάμε πέρα από την ανθρωπιστική βοήθεια. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τα σύνορά μας να γίνονται χώροι κράτησης, απανθρωποίησης και θανάτου για εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτός είναι ο λόγος που διοργανώνουμε ένα γεγονός στη Gernika, στις 29 και 30 Απρίλη του 2017. Το γεγονός αυτό θα συγκεντρώσει χιλιάδες ανθρώπους από τη χώρα των Βάσκων (Euskal Herria), την Ισπανία και άλλες χώρες, για να δείξουμε τη βαθιά μας αγανάκτηση και αποστροφή για την κατάσταση αυτή, ενάντια στην παθητικότητα και την αδιαφορία της κυβέρνησής μας, και να προτείνουμε την οικοδόμηση εναλλακτικών. Σ’ αυτή την επέτειο για τα ογδόντα χρόνια από τον βομβαρδισμό της Gernika, κάνουμε αυτό το κάλεσμα για μια μαζική κινητοποίηση, για να φωνάξουμε “όχι στον πόλεμο” και να πούμε σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες ότι είναι πολύ καλοδεχούμενοι. Αυτή είναι η πρότασή μας:
• Το Σάββατο 29 Απριλίου, θα γίνουν πορείες υπέρ των προσφύγων. Με αφετηρία διαφορετικά σημεία σε όλη τη χώρα των Βάσκων (Euskal Herria), οι πορείες αυτές θα φτάσουν στη Gernika, όπου θα λάβει χώρα μια συγκινητική εκδήλωση στη μνήμη των χθεσινών και των σημερινών Guernicas. Αναμένεται να παραστούν πρόσωπα γνωστά παγκοσμίους για τους αγώνες τους για την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
• Την Κυριακή 30 Απρίλη, θα οργανωθούν διάφορες θεματικές εργασίες και στρογγυλά τραπέζια εμπειρίας: δικαίωμα στο άσυλο και πρόσφυγες· αντιμιλιταρισμός· φεμινισμός· «όχι» στον φασισμό και τον ρατσισμό· αντικαπιταλισμός· εμπειρίες υποδοχής· σύνορα του νότου· πολιτική ανυπακοή. Ο σκοπός όλων αυτών των θεματικών είναι να καταγραφεί η μαρτυρία από τις διάφορες εμπειρίες, τη στράτευση και τους κοινωνικούς αγώνες και να συνεχιστεί η κατασκευή δικτύων ανάμεσα στα διάφορα κινήματα και τις κοινωνικές ομάδες που μας πλησιάζουν.
Θα υπάρχουν επίσης δραστηριότητες σχόλης και πολιτισμού. Στην αποχαιρετιστήρια εκδήλωση, θα απαιτήσουμε αποτελεσματικές και άμεσες λύσεις απέναντι σε αυτή την κατάσταση από την οποία υποφέρουν περισσότερα από 65 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο». 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία