Φύλλο Νο 382 (26 Απρίλη 2017)

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ολοκληρώνει τη μνημονιακή καταστροφή σε βάρος των εργαζόμενων τάξεων με τα νέα πακέτα μέτρων που ετοιμάζεται να ψηφίσει.

ΥΠΟΓΕΙΑ ΕΝΤΑΣΗ:
Η δημοσκοπική ευφορία και η αναμονή ανάληψης της κυβερνητικής εξουσίας από τη ΝΔ έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να κρύψουν την αντιπαράθεση που υπάρχει στο εσωτερικό της Δεξιάς, από την πρώτη μέρα εκλογής του Μητσοτάκη. Διάφορα επεισόδια, όμως, υπενθυμίζουν ότι η στρατηγική της μετωπικής σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ (χωρίς παράθυρο συναινέσεων μαζί του μπροστά στα σοβαρά αδιέξοδα του ελληνικού καπιταλισμού) δεν μπορεί να γίνει εύκολα αποδεκτή από εκπροσώπους της «καραμανλικής» πτέρυγας. Η καρατόμηση της Κατερίνας Παπακώστα από τη θέση της αναπληρώτριας τομεάρχη Υγείας, που ζήτησε δημόσια την παραίτηση του Άδωνι από τη θέση του αντιπροέδρου, μέχρι να ολοκληρωθεί η εξεταστική της βουλής για την Υγεία, ήταν ένα μήνυμα πυγμής του Μητσοτάκη προς όσους αμφισβητούν τις επιλογές του. Η ίδια βουλευτής είχε προκαλέσει ξανά αναταραχή στη ΝΔ, όταν είχαν δημοσιευθεί δηλώσεις της με τις οποίες υποστήριζε πως η ΝΔ πρέπει να υπερψηφίσει τα αντίμετρα της συμφωνίας με τους δανειστές και να μην επιμείνει στο αίτημα για εκλογές, εάν κλείσει η αξιολόγηση. Ανάλογες σκέψεις είχε εκφράσει μάλιστα και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μιλώντας για «τζάμπα μαγκιές». Η συμμαχία νεοφιλελεύθερων και ακροδεξιών που έχει την πρωτοκαθεδρία στο κόμμα και απορρίπτει κάθε σενάριο «εθνικής συνεννόησης» με τον Τσίπρα, δημιουργεί μια «ασφυκτική» συνθήκη για τη λεγόμενη «λαϊκή Δεξιά» εντός ΝΔ. Με όλη αυτή την υπόγεια ένταση να «σιγοκαίει» μόνιμα, η ηγεσία Μητοστάκη φαντάζει όλο και λιγότερο πειστική και αδιατάρακτη.

Το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ ενέκρινε ομόφωνα τις Θέσεις της ΚΕ του κόμματος. Νωρίτερα οι Οργανώσεις Βάσης τις είχαν εγκρίνει με ποσοστό 99,3% και οι περιφερειακές προσυνεδριακές συνδιασκέψεις με ποσοστό 99,9%(!).

Βρισκόμαστε λίγο πριν τις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων για το 18ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ, οι οποίες θα διεξαχθούν μέσα στον Μάιο για τις περισσότερες ΕΛΜΕ της χώρας. Το συνέδριο θα γίνει την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου και οι αντιπρόσωποι των εκπαιδευτικών θα εκλέξουν, τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας όσο και συνέδρους για το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ. Η σημασία που έχουν οι εκλογές για την ανάδειξη της ηγεσίας μιας από τις μεγαλύτερες ομοσπονδίες του δημόσιου τομέα δεν μπορεί να υποτιμηθεί.

Την ώρα που ο κόσμος της εργασίας «στενάζει» υπό το βάρος επτά συναπτών ετών μνημονιακής λιτότητας και σκληρής ταξικής επίθεσης από την πλευρά του κεφαλαίου, η επικείμενη νοεφιλελεύθερη επίθεση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, που είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει η Κυβέρνηση, έρχεται να συνθλίψει κατακτήσεις δεκαετιών, τα «τελευταία οχυρά» που διατήρησε η τάξη μας στη διάρκεια των τελευταίων μνημονιακών ετών.

Η  Ισπανία μετά την επανάσταση ενάντια στο πραξικόπημα του στρατηγού Φράνκο τον Ιούλιο του 1936 δεν ήταν μια απλή χώρα. Ήταν ένα αντιφασιστικό ηφαίστειο που αμφισβητούσε τόσο τον στρατό του Φράνκο, όσο και την ίδια την αστική εξουσία. Η συμπλήρωση 80 χρόνων από τα γεγονότα της Βαρκελώνης τον Μάη του ’37 δίνει την αφορμή να θυμηθούμε στις πολύμορφες συγκρούσεις και τις διαμάχες της εποχής.

Μεγάλη αντιφασιστική πορεία με τη συμμετοχή 1.000 περίπου διαδηλωτών πραγματοποιήθηκε προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, με αφορμή την επίθεση των νεοναζί στον 24χρονο φοιτητή της Σχολής Καλών Τεχνών, Αλέξη Λάζαρη, την Παρασκευή 31 Μαρτίου. Για την υπόθεση αυτή έχει προφυλακιστεί το στέλεχος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Ζέρβας. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα κατά των φασιστών, υπέρ των προσφύγων και μεταναστών, αλλά και κατά της φτώχειας και εξαθλίωσης από τις μνημονιακές πολιτικές. Η δράση απέναντι στους νεοναζί χρειάζεται να έχει διάρκεια και στόχευση στο λαϊκό κόσμο και στις γειτονιές, τα σχολεία και τους χώρους δουλειάς.

Ηνωμένο Βασίλειο:
Και ξαφνικά φαστ-τρακ εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πρωτοβουλία της Τερέζα Μέι και πρόσχημα την αναζήτηση «λαϊκής νομιμοποίησης-ισχυρής κυβέρνησης» για την υλοποίηση του Brexit. Οι Συντηρητικοί εκτιμούν ότι έχουν τώρα την ευκαιρία να λεηλατήσουν τη βάση του UKIP (που ως «μονοθεματικό» κόμμα έχει μπει σε κρίση μετά την υλοποίηση του Brexit και μάλιστα υπό την ηγεσία των Συντηρητικών) και να συντρίψουν τους Εργατικούς (που δημοσκοπικά βρίσκονται ως και 20 μονάδες πίσω). Η Μέι βιάζεται να αξιοποιήσει το «μήνα του μέλιτος» που ζει λόγω Brexit, γιατί ξέρει καλά ότι η συγκεκριμενοποίησή του θα αποδειχτεί μια τεράστια περιπέτεια για το κόμμα της… Και οι μπλερικοί βιάζονται για το σενάριο συντριβής του κόμματός τους, για να ζητήσουν το κεφάλι του Κόρμπιν…

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία έγινε κούρσα τεσσάρων διαφορετικών υποψηφίων –σε απόσταση «βολής» ο ένας από τον άλλον– η οποία κρίθηκε στο φώτο φίνις. Ο δεύτερος γύρος θα γίνει με απόντες τους υποψήφιους και των δύο παραδοσιακών μεγάλων(;) κομμάτων. Αυτή η εικόνα είναι η απόλυτη αποτύπωση της κρίσης και του κατακερματισμού στην πολιτική σκηνή της χώρας. Αν μη τί άλλο, η Γαλλία «δεν πλήττει».