Γήπεδα σε όλους από το Μαξίμου

Το κερδοσκοπικό πάρτι συνεχίζεται…

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Σπύρος Αντωνίου

Μ ε «πασχαλινές» τροπολογίες και συσκέψεις επιτάχυνσης των καταστροφικών σχεδίων για τους ελεύθερους χώρους και το περιβάλλον, η κυβέρνηση Τσίπρα συνεχίζει τα προκλητικά «δώρα» προς τους βαρόνους των ΠΑΕ και τους μεγαλοεργολάβους. 
Η άλλοτε «αριστερά των κινημάτων και της οικολογίας», στο πρόσφατο νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες, ενέταξε την τροπολογία που περίμενε εναγωνίως η Δικέφαλος ΑΕ, ώστε να παρακαμφθεί ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και να μπουν οι μπουλντόζες στο Άλσος της πόλης. Έτσι, τη Μεγάλη Τρίτη, όλα τα κόμματα (πλην ΚΚΕ) υπερψήφισαν τη «φωτογραφική» διάταξη που μεταβιβάζει την αρμοδιότητα για έγκριση των υψομετρικών μελετών και έκδοσης άδειας, σε έργα αθλητικών εγκαταστάσεων άνω των 15χιλιάδων θέσεων, από τις Περιφέρειες και τους Δήμους στο υπουργείο Υποδομών. 
Με αυτή τη νομοθετική διευκόλυνση στον Μελισσανίδη, το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας των Σαμαροβενιζέλων μετασχηματίζεται σε ακόμα πιο φιλική για το κεφάλαιο κατεύθυνση, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεται από την κυβέρνηση το κλίμα βίας και τρομοκρατίας κατά αιρετών, κατοίκων και συλλογικοτήτων της περιοχής, που εδώ και καιρό ασκεί η περιφερόμενη ομάδα «οπαδών».  
Για να μη μείνει όμως κανείς καπιταλιστής παραπονεμένος, προχωρούν και τα σχέδια για την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού στο πάρκο Γουδή. Την περασμένη εβδομάδα, αποφασίστηκε η επίσπευση των ενεργειών για εκπόνηση των σχετικών μελετών βάσει των οποίων θα καθοριστούν οι τροποποιήσεις στη σχετική νομοθεσία. Θυμίζουμε ότι το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή συμπεριλαμβάνεται στην ευρύτερη έκταση του Υμηττού (που τελεί υπό προστασία σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα του 2011, αλλά και με βάση το ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας Ν. 4277/2014), παρότι δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί, όπως υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ πριν μεταλλαχθεί ολοκληρωτικά. Στον πυρήνα αυτής της έκτασης (ζώνη Δ1), βρίσκεται και το τμήμα που προορίζεται για την ανέγερση του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού.
Μάλιστα, αυτές τις μέρες θα συγκροτηθεί επιτελική ομάδα από εκπροσώπους των συναρμόδιων υπουργείων, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων και του Παναθηναϊκού που θα συντονίζει και θα παρακολουθεί την εκτέλεση του έργου. Το σχέδιο «Νέα Αθήνα» περιλαμβάνει πέντε αναπλάσεις, ανάμεσά τους και τη χωροθέτηση και κατασκευή του νέου γηπέδου του Αλαφούζου και των συνεταίρων του. 
Όσο για τη χρηματοδότηση των φαραωνικών έργων… Ας είναι καλά το ταμείο της Περιφέρειας Αττικής, που χαρίζει απλόχερα εκατομμύρια ευρώ δημόσιου χρήματος στους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ. Η πλειοψηφία Δούρου, μετά την αύξηση των κονδυλίων Σγουρού για το γήπεδο της Δικέφαλος ΑΕ, ενέκρινε επιπλέον 46 εκατ. ευρώ για «ανάπλαση των Προσφυγικών και του περιβάλλοντα χώρου» στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, που μεταξύ άλλων αφορούν και τη μετεγκατάσταση της ιστορικής έδρας της αθηναϊκής ομάδας. Όπως είναι φυσικό, η εξέλιξη αυτή έχει ανοίξει την όρεξη και σε διάφορους άλλους ιδιώτες, που θέλουν επίσης να επωφεληθούν από το «γαλαντόμο» κράτος. 
Πίσω από την «αναπτυξιολαγνεία» του Μαξίμου δύσκολα κρύβονται οι εξυπηρετήσεις σε κάθε λογής μεγαλοεπιχειρηματίες, με γνώμονα την παράταση του κυβερνητικού βίου. Το «κλείσιμο του ματιού» στους οπαδικούς στρατούς-ψηφοφόρους και η «χείρα βοηθείας» στη «συμπαθή» τάξη των κατασκευαστών (ειδικά τώρα που ολοκληρώνονται οι μεγάλοι οδικοί άξονες και οι «εθνικοί» εργολάβοι αναζητούν νέο γύρο συσσώρευσης κερδών) αντικαθιστά τη διάρρηξη των δεσμών με τα εργατικά-λαϊκά στρώματα και τις υποσχέσεις για κατάργηση των μνημονίων. 
Την ίδια ώρα, περιβαλλοντικά κινήματα, δημοτικές παρατάξεις και συλλογικότητες κατοίκων (Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, Διαδημοτική Επιτροπή για την Προστασία του Υμηττού, Πρωτοβουλία Αγώνα Ζωγράφου κ.ά.) βρίσκονται ήδη σε διάταξη μάχης. Συζητούν και συντονίζονται για την πραγματοποίηση δυναμικών κινητοποιήσεων, με στόχο τη διάσωση και την προστασία του πάρκου Γουδή και του Υμηττού. Τα διλλήματα για τις δημοτικές αρχές των γύρω περιοχών, κάποιες από τις οποίες «ορκίζονταν» στη θεσμοθέτηση του Μητροπολιτικού Πάρκου, είναι αμείλικτα. 
Στο Ελληνικό, τη Νέα Φιλαδέλφεια, το Γουδή, τον Βοτανικό, η υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων και των δημοκρατικών ελευθεριών δεν είναι ένας τυπικός αγώνας. Αφορά τη μαζική και ενωτική αντίσταση στην προοπτική να ζούμε σε μια κοινωνία όπου υπέρτατος νόμος θα είναι το αδηφάγο «επενδυτικό πάρτι», η αρπαγή του δημόσιου πλούτου και οι πρακτικές μαφίας, σε βάρος των όρων ζωής και εργασίας των «από κάτω». Γι’ αυτό και οι δυνάμεις της Αριστεράς έχουν χρέος να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία