Μεροληπτικά...

ΥΠΟΓΕΙΑ ΕΝΤΑΣΗ:
Η δημοσκοπική ευφορία και η αναμονή ανάληψης της κυβερνητικής εξουσίας από τη ΝΔ έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να κρύψουν την αντιπαράθεση που υπάρχει στο εσωτερικό της Δεξιάς, από την πρώτη μέρα εκλογής του Μητσοτάκη. Διάφορα επεισόδια, όμως, υπενθυμίζουν ότι η στρατηγική της μετωπικής σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ (χωρίς παράθυρο συναινέσεων μαζί του μπροστά στα σοβαρά αδιέξοδα του ελληνικού καπιταλισμού) δεν μπορεί να γίνει εύκολα αποδεκτή από εκπροσώπους της «καραμανλικής» πτέρυγας. Η καρατόμηση της Κατερίνας Παπακώστα από τη θέση της αναπληρώτριας τομεάρχη Υγείας, που ζήτησε δημόσια την παραίτηση του Άδωνι από τη θέση του αντιπροέδρου, μέχρι να ολοκληρωθεί η εξεταστική της βουλής για την Υγεία, ήταν ένα μήνυμα πυγμής του Μητσοτάκη προς όσους αμφισβητούν τις επιλογές του. Η ίδια βουλευτής είχε προκαλέσει ξανά αναταραχή στη ΝΔ, όταν είχαν δημοσιευθεί δηλώσεις της με τις οποίες υποστήριζε πως η ΝΔ πρέπει να υπερψηφίσει τα αντίμετρα της συμφωνίας με τους δανειστές και να μην επιμείνει στο αίτημα για εκλογές, εάν κλείσει η αξιολόγηση. Ανάλογες σκέψεις είχε εκφράσει μάλιστα και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μιλώντας για «τζάμπα μαγκιές». Η συμμαχία νεοφιλελεύθερων και ακροδεξιών που έχει την πρωτοκαθεδρία στο κόμμα και απορρίπτει κάθε σενάριο «εθνικής συνεννόησης» με τον Τσίπρα, δημιουργεί μια «ασφυκτική» συνθήκη για τη λεγόμενη «λαϊκή Δεξιά» εντός ΝΔ. Με όλη αυτή την υπόγεια ένταση να «σιγοκαίει» μόνιμα, η ηγεσία Μητοστάκη φαντάζει όλο και λιγότερο πειστική και αδιατάρακτη.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

 

ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Διπλό χτύπημα –στις ήδη ψαλιδισμένες συντάξεις– έρχεται τόσο από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, όσο και από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από το 2019, όπως συμφώνησαν κυβέρνηση και δανειστές. Μαζί με τη μείωση του αφορολογήτου, το νέο «μαχαίρι» θα επιφέρει μείωση ακόμη και 65% στα εισοδήματα των συνταξιούχων! Στο κάδρο των περικοπών (που κατά μέσο όρο αγγίζουν το 20%) μπαίνουν και περίπου 900.000 παλαιοί συνταξιούχοι, των οποίων οι συντάξεις θα επανυπολογιστούν και θα κοπούν, ενώ πριν ένα χρόνο ο Κατρούγκαλος τους έταζε… αυξήσεις. Οι μεγάλοι χαμένοι των περικοπών βέβαια θα είναι οι νέοι συνταξιούχοι, δηλαδή όσοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μάη του 2016, καθώς το νέο Ασφαλιστικό προβλέπει σημαντικές διαφοροποιήσεις στον τρόπο υπολογισμού των νέων κύριων συντάξεων. Προκειμένου να βγουν τα ματωμένα πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ (800 εκατομμύρια ευρώ ήταν η «προσφορά» συνταξιούχων και ασφαλισμένων στο πλεόνασμα φορολεηλασίας και συντριβής κοινωνικών δαπανών του 2016) και από το 2019 η συνταξιοδοτική δαπάνη για το σύνολο των παροχών να μειωθεί κατά 1,8 δισ. ευρώ, δεν αποκλείεται να υπάρξουν μειώσεις και στις επικουρικές. Οδυνηρές απώλειες προβλέπονται επίσης για τις αναπηρικές και τις συντάξεις χηρείας. Να μη μείνουν «αδικαίωτα» και τα νεοφιλελεύθερα αιτήματα του Δ. Βερύκιου και του Δ. Καμμένου, που καλούν τις χήρες να βγουν στην αγορά εργασίας και το 100ευρώ, που θα αρπάξουν από τις συντάξεις, να μετατραπεί σε εργοδοτική εισφορά!

«ΣΥΜΜΑΧΟΣ-ΚΛΕΙΔΙ»
Ευγνώμονες δηλώνουν οι Αμερικανοί για τη βάση της Σούδας, η οποία θεωρούν ότι διαδραματίζει κεντρικό ρόλο για τις αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, όπως δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ στην εκπομπή των ενόπλων δυνάμεων «Με Αρετή και Τόλμη» στην ΕΡΤ. «Η Ελλάδα αποτελεί σύμμαχο-κλειδί στο ΝΑΤΟ και στρατηγικά κρίσιμο παράγοντα. Ένας ισχυρός συνεργάτης στην ανατολική Μεσόγειο την περίοδο μάλιστα που πρωταρχικός στόχος των ΗΠΑ είναι η αντιμετώπιση του ISIS στη Συρία (…). Η παρουσία του ΝΑΤΟ βοήθησε στη μείωση των συνεπειών που προκλήθηκαν από το προσφυγικό κύμα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός διπλωμάτης. Ο Πάιατ απλά υπενθύμισε ανοιχτά –για όσους κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν– τη σημαντική συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία και τη συνεργασία της με το ΝΑΤΟ στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο και τη Β. Αφρική, υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Οι στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ και η εμπλοκή στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς της φλεγόμενης γειτονιάς μας, μέσω της οικοδόμησης του άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Αιγύπτου, το μόνο που καταφέρνει είναι να ενισχύει τις πιθανότητες ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο. Για το κίνημα και την Αριστερά, η πάλη για τη διαφύλαξη της ειρήνης πάση θυσία, οφείλει να γίνει προτεραιότητα. Καμία ανοχή, καμία «εθνική ενότητα» με τους πολεμοκάπηλους τυχοδιώκτες Κοτζιά και Καμμένο.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία