Εκδηλώσεις στον πολυχώρο «Κομμούνα»

Φωτογραφία

Σ ε νέα τροχιά μπαίνει το Ινστιτούτο Κομμούνα, μετρώντας ήδη 2 χρόνια λειτουργίας. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, στην Κομμούνα έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες πολιτικές εκδηλώσεις, αλλά και βιβλιοπαρουσιάσεις, συναυλίες και γλέντια, ενώ φέτος για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν και δύο θεατρικές παραστάσεις.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Καλλέργη

Από την αρχή της λειτουργίας της, η Κομμούνα λειτούργησε ως ένας χώρος πολλαπλών δυνατοτήτων και λειτουργιών με «ανοιχτό» χαρακτήρα στις δυνάμεις του κινήματος και της μαχόμενης αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, της ριζοσπαστικής διανόησης και του πολιτισμού. Ένας χώρος συνεύρεσης και ώσμωσης, συζήτησης και αντιπαράθεσης, ενημέρωσης, θεωρητικής αναζήτησης και έρευνας, τέχνης και πολιτισμού, πάντα με το βλέμμα στραμμένο στη δράση. Κομμάτι και επέκταση του ανοιχτού χαρακτήρα της Κομμούνας ήταν και η ανοιχτή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Δεκέμβρη. Ο κόσμος που δύο χρόνια έχει συμμετάσχει ενεργά στις δράσεις της Κομμούνας κλήθηκε να προτείνει και να σχεδιάσει τις επόμενες δράσεις της. Ο στόχος είναι η Κομμούνα να ανοιχτεί σε ακόμα περισσότερο κόσμο, ώστε όλο και περισσότεροι/ες να συμμετέχουν στην διοργάνωση των δράσεων και των εκδηλώσεων, από συναυλίες και θεατρικά μέχρι παρουσιάσεις βιβλίων, σεμινάρια και πολιτικές συζητήσεις.
Πενθήμερο εκδηλώσεων 
και προσφορών
Μέχρι το τέλος Δεκέμβρη έχουν προγραμματιστεί στην Κομμούνα ποικίλες πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Από τις 19 έως τις 23 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί πενθήμερο εκδηλώσεων και καθημερινών προσφορών στο βιβλιοπωλείο. Την Τετάρτη 19/12 στις 7 μ.μ. θα γίνει η εκδήλωση με τίτλο «Γιατί ηττηθήκαμε τη δεκαετία του ’40: Πόλεμος, αντίσταση, Δεκέμβρης ’44 και οι θέσεις του ΚΚΕ» με ομιλητή τον Αντώνη Νταβανέλο. Σε αυτήν τη συζήτηση θα γίνει μια προσπάθεια να αναλυθούν οι αιτίες και τα πολιτικά λάθη που οδήγησαν στην ήττα του ’40 καθώς και να απαντηθεί το ερώτημα αν αυτή η ήττα ήταν προδιαγεγραμμένη. Εκείνη την μέρα θα υπάρχουν προσφορές στο βιβλιοπωλείο σε βιβλία που σχετίζονται με την αντίσταση και τον εμφύλιο.
Ήταν φυσική εξέλιξη της Οκτωβριανής Επανάστασης ο σταλινισμός; Αν όχι, πώς προέκυψε; Τι μαθήματα έχει να πάρει η Αριστερά από την εποχή εκείνη; Σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα απαντάει το βιβλίο του Χρήστου Κεφαλή «Από τον Οκτώβρη στον Στάλιν» το οποίο θα παρουσιάσουν στην Κομμούνα οι Αντώνης Νταβανέλος, Κώστας Σκορδούλης, Γιώργος Μανιάτης την Πέμπτη 20/12 στις 7 μ.μ., ενώ την ίδια μέρα στο βιβλιοπωλείο της Κομμούνας θα υπάρχει έκπτωση 40% σε όλα τα βιβλία των εκδόσεων Red Marks με θεματική την Οκτωβριανή επανάσταση.
Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 21/12, στις 7 μ.μ. συζητάμε για τις ρατσιστικές πολιτικές κυβέρνησης και ΕΕ, πώς αντιστεκόμαστε αλλά και πώς μπορούμε να σταθούμε αλληλέγγυοι/ες στους/στις πρόσφυγες, στην εκδήλωση με τίτλο «Ενάντια στη ρατσιστική πολιτική ΕΕ & κυβέρνησης - Ανάγκη οργάνωσης του Αντιρατσιστικού κινήματος - Διεκδίκηση-Ένταξη-Αλληλεγγύη» με ομιλητ(ρι)ές την Μάνια Μπαρσέφσκι (Επιτροπή Δικαιωμάτων ΛΑΕ) και τον Σπύρο Τσατσαρώνη (Εργαζόμενο σε ΜΚΟ). Στην συζήτηση θα παρέμβουν αγωνιστές και αγωνίστριες από εργατικά σωματεία, δημοτικές παρατάξεις, νεολαία κ.ά. για να αναδείξουν τις ποικίλες πλευρές της αντίστασης στις ρατσιστικές πολιτικές αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να δομήσουμε την αλληλεγγύη μας προς τους/τις μετανάστ(ρι)ες και πρόσφυγες. Το βράδυ στις 10 μ.μ. οι N’ Eirini με την Ειρήνη Πολυδώρου στο τραγούδι και τον Νίκο Αθανασάκη στην κλασική κιθάρα επιστρέφουν στην Κομμούνα μετά την επιτυχία της προηγούμενης συναυλίας με θέμα το πολιτικό τραγούδι. Ερμηνεύουν τραγούδια εμπνευσμένα από τους αγώνες και τις αγωνίες των λαών.
Το Σάββατο 22/12 στη 1 μ.μ. θα ακολουθήσει παρουσίαση του βιβλίου «Μεξικό 1968» του Κρίτωνα Ηλιόπουλου. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα, αν όχι το μόνο βιβλίο γραμμένο από έλληνα που ασχολείται με την ταραχώδη περίοδο του 1968 στο Μεξικό. Περιγράφοντας αναλυτικά τα γεγονότα, μεταφέρει το πνεύμα της εποχής με αποτέλεσμα ακόμα και ο λιγότερο ενημερωμένος αναγνώστης να μπορεί να παρακολουθήσει το βιβλίο και να αποχτήσει μια εικόνα για αυτήν την άγνωστη σε πολλούς/ες- πλευρά της ιστορίας. Η εκδήλωση θα συνοδευτεί από ένα μικρό ντοκιμαντέρ με σχετικό θέμα. Το πενθήμερο κλείνει την Κυριακή 23 Δεκέμβρη με ρεμπέτικο γλέντι. Από τις 11 π.μ. το βιβλιοπωλείο θα είναι ανοιχτό για τα ψώνια σας με πολλές προσφορές και εκπτώσεις ως και 40%.Σε όλη την διάρκεια του τριημέρου αλλά και στις ώρες λειτουργίες της Κομμούνας (12.00-20.00) συλλέγουμε πράγματα (καθαριστικά, είδη ατομικής υγιεινής, τρόφιμα, μαγειρικά σκεύη, είδη κουζίνας κουβέρτες σεντόνια, μαξιλάρια, σχολικά είδη) για το Κέντρο Προσφύγων Λαυρίου. Κάθε προσφορά είναι πολύτιμη καθώς οι ανάγκες είναι επείγουσες.
Λίγες μέρες μετά, την Πέμπτη 27/12 θα ακολουθήσει συζήτηση για τα «Κίτρινα Γιλέκα» με τον Μανώλη Κοζαδίνο ο οποίος μένει στην Γαλλία και έχει συμμετάσχει και παρακολουθήσει από κοντά το κίνημα των κίτρινων γιλέκων, τον Άλκη Αντωνιάδη από την Λαϊκή Ενότητα και την Κατερίνα Γιαννούλια, ενώ στις 28/12 θα υπάρχει εκδήλωση για τα ελληνοτουρκικά με τον Πέτρο Γιαννούλη από την κυπριακή οργάνωση Γρανάζι και τον Πέτρο Τσάγκαρη. Η Κομμούνα θα είναι ανοιχτή και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, για ένα συντροφικό ρεβεγιόν με μεζέδες, ποτό και κέφι.
Ανάγκη στήριξης
Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς την συμβολή των φίλων και υποστηρικτών της Κομμούνας. Ο χώρος και οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε αυτόν έχουν ένα μεγάλο οικονομικό κόστος. Για να καλυφθεί μέρος αυτού του κόστους δημιουργήθηκε η ατζέντα της Κομμούνας την οποία μπορείτε να βρείτε στο βιβλιοπωλείο του πολυχώρου. Ο στόχος της ατζέντας, εκτός από το να καλύψει βασικές οικονομικές ανάγκες του χώρου, είναι και να προσφέρει ένα όμορφο αναμνηστικό του χώρου σε όσους την προμηθευτούν. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουν οι φίλοι/ες της Κομμούνας να την στηρίζουν (και) οικονομικά για να συνεχιστούν οι πολύμορφες και πολύχρωμες δράσεις.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία