Φύλλο Νο 423 (19 Δεκέμβρη 2018)

Και όμως γυρίζει

Ουγγαρία: Ένας νέος νόμος στην Ουγγαρία του Ορμπάν, επιτρέπει στους εργοδότες να απαιτούν 400 ώρες υπερωρίας ετησίως από τους εργαζομένους τους (ένα επιπλέον 8ωρο κάθε βδομάδα), ενώ η περίοδος «υπολογισμού των υπερωριακών πληρωμών» φτάνει στα 3 χρόνια! Οι σχετικές «συμφωνίες» θα μπορούν να γίνονται χωρίς διαπραγματεύσεις και συμφωνίες με τα συνδικάτα. Δίκαια ονομάστηκε «νόμος σκλαβιάς». Ο ακροδεξιός Ορμπάν, αφού σφράγισε τα σύνορα και κήρυξε τον πόλεμο στον Σόρος και την ΕΕ, στρέφεται τώρα στην επίθεση κατά των εργατικών δικαιωμάτων των ντόπιων εργατών. Αυτό εννοεί η ακροδεξιά δημαγωγία ενάντια στην «παγκοσμιοποίηση που φέρνει μετανάστες να κάνουν τους είλωτες και να στερούν δουλειές από τους ντόπιους». Ότι θα κάνουν πλέον τους είλωτες οι ντόπιοι εργάτες. Το καλό είναι ότι το μέτρο έχει προκαλέσει καθημερινές διαδηλώσεις (συνδικάτα μαζί με αριστερές ή φιλελεύθερες φοιτητικές ενώσεις) που ξεχωρίζουν για την μαχητικότητά τους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια στην Ουγγαρία του Ορμπάν…

Τα αδιέξοδα του βρετανικού αστισμού

Η  Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εδώ και καιρό αποτελεί την ηρωίδα του χρονικού ενός προαναγγελθέντος πολιτικού θανάτου, παρότι στα μέσα του Δεκέμβρη πήρε μία ακόμη αναβολή.

Το διάταγμα Σαλβίνι επιτίθεται στους φτωχούς

Εγγυήσεις στην εργοδοσία, επίθεση στους αιτούντες άσυλο, τους μετανάστες/τριες και στους εργάτες/τριες που αγωνίζονται

Η δολοφονία της Ελένης, η έμφυλη βία και η μάχη ενάντια στο σεξισμό

Στις 28 Νοεμβρίου βρέθηκε δολοφονημένη στη Ρόδο μια νεαρή γυναίκα. Και επειδή όλες μας έχουμε όνομα, στη Ρόδο δολοφονήθηκε η Ελένη.

μικρά αντιρατσιστικά

μικρά αντιρατσιστικά

Νέα από σχολές

Νέα από σχολές

Να μη χαθεί το πολιτικό νόημα του Δεκέμβρη

Σ το προηγούμενο φύλλο της ΕΑ προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τα γεγονότα και την πολιτική σημασία της εξέγερσης του 2008. Δέκα χρόνια μετά, αυτή η ζωντανή φλόγα των νεολαιίστικων αγώνων του Δεκέμβρη φαίνεται πως αργοσβήνει, παρότι κάποιοι νομίζουν πως θα την κρατήσουν ζωντανή ακόμη και …με φωτοβολίδες ευθείας βολής. Ο Δεκέμβρης δεν ήταν απλώς η αντιπαράθεση με τις μονάδες καταστολής. Ήταν ένα τεράστιο εξεγερσιακό κίνημα που αμφισβήτησε ένα ολόκληρο σύστημα κέρδους, βίας και καταπίεσης.

Βικτόρ Σερζ: Μαρτυρίες από τη γερμανική επανάσταση

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Red Marks

Στιγμιότυπα εξέγερσης

«Κάτω το χαβιάρι, ζήτω το κεμπάμπ!» σε έναν τοίχο. «Δεν έχει χριστούγεννα φέτος για την μπουρζουαζία» σε έναν άλλο.

Οι μαθητές στους δρόμους

Ρεπορτάζ και συμπεράσματα από το μεγάλο ξεσηκωμό στη Γαλλία

Η Αριστερά και τα Γιλέκα

Ρεπορτάζ και συμπεράσματα από το μεγάλο ξεσηκωμό στη Γαλλία

«Είναι μια αυθεντική εξέγερση»

Συνέντευξη του Ολιβιέ Μπεζανσενό στο Viento Sur

Τα κίτρινα γιλέκα κλονίζουν τον Μακρόν

Ρεπορτάζ και συμπεράσματα από το μεγάλο ξεσηκωμό στη Γαλλία

Η 5η Πράξη του κινήματος

Ρεπορτάζ και συμπεράσματα από το μεγάλο ξεσηκωμό στη Γαλλία

ΥΠΑΑΤ: Επιβάλλεται 24ωρη εργασία – ο ίδιος ο υπουργός θα καθορίζει τις βάρδιες των εργαζομένων

Σ τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έρχεται να προστεθεί η απόφαση που μεταβιβάζει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την αρμοδιότητα να ορίζει το: α) κατά ημέρα ωράριο εργασίας και την απασχόληση και κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας για το προσωπικό της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων και της Γενικής Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Δομών του ΥΠΑΑΤ, β) το κατά ημέρα ωράριο εργασίας και την απασχόληση και κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας για το Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ) (αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.70Α/25/33354,34398/19-10-2018 Απόφασης της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης - ΦΕΚ Β΄/2018/15-11-2018).

Το μνημόνιο προσπαθεί να κρυφτεί στις λεπτομέρειες

Πίσω από την κατάργηση του προληπτικού ελέγχου του Ελεγκτικού Σενεδρίου

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Εκδήλωση της ΛΑΕ Ηρακλείου Αττικής: «Να παλέψουμε για περισσότερο κοινωνικό κράτος»

Την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου η ΛΑΕ Ηρακλείου Αττικής διοργάνωσε εκδήλωση με τίτλο: «Ασφαλιστικά ταμεία, σχολεία, δήμοι, νοσοκομεία - ΤΟ «ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΡΑΤΟΣ» ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΟΛΩΝ». Η εκδήλωση είχε σα στόχο να αναδείξει όλες τις πτυχές της υποστελέχωσης του Δημοσίου, τις συνέπειες που έχει στην καθημερινότητα του απλού κόσμου, αλλά και να καταδείξει τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τόσο για τη συνολικότερη κατάσταση όσο και για την καταστολή. Αρκετός κόσμος της περιοχής ενδιαφέρθηκε ενώ μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε και διάλογος με το κοινό. Ομιλητές ήταν ο Γκιτάκος Βασίλης από ΠΟΕ-ΟΤΑ (αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας) και ο Αντώνης Καραβάς – γιατρός (Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, ΓΣ ΜΕΤΑ). Παρακάτω ακολουθεί απόσπασμα της ομιλίας του Αντώνη Καραβά από την εκδήλωση.

Λένε ότι... δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα

Στην πραγματικότητα ήταν το ίδιο το ελληνικό κράτος που αναγνώρισε την ύπαρξη της γλώσσας αυτής, της «σκοπιανής» και μάλιστα στην ίδια την επικράτειά του: Στην απογραφή του 1920 μάλιστα το ελληνικό κράτος ονομάζει τη γλώσσα αυτή με το όνομά της: μακεδονική.

Ο Τσίπρας υπονομεύει κάθε πιθανότητα αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου

Η Ελλάδα, αναπόσπαστο τμήμα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ

Εκδηλώσεις στον πολυχώρο «Κομμούνα»

Σ ε νέα τροχιά μπαίνει το Ινστιτούτο Κομμούνα, μετρώντας ήδη 2 χρόνια λειτουργίας. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, στην Κομμούνα έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες πολιτικές εκδηλώσεις, αλλά και βιβλιοπαρουσιάσεις, συναυλίες και γλέντια, ενώ φέτος για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν και δύο θεατρικές παραστάσεις.

Συνέδριο ΝΔ: Στα βήματα των φιλελεύθερων που έγιναν ακροδεξιοί στην Ευρώπη

Χιλιάρικα μόνο για Έλληνες», έταξε ο Μητσοτάκης σε μια ακραία, ρατσιστική και μισαλλόδοξη, ρουσφετολογική υπόσχεση, με πρόσχημα τη φαινομενική δημογραφική υποχώρηση και πραγματική αιτία, την προφανή απόπειρα της ΝΔ αφενός να μιμηθεί τη μεταμόρφωση των θεωρούμενων φιλελεύθερων και δεξιο-λαϊκών πολιτικών σχηματισμών στην Ευρώπη σε ακροδεξιά, πολιτικά και (συγ)κυβερνητικά σχήματα και αφετέρου να ψαρέψει ψήφους στα θολά και δολοφονικά νερά των υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής.

Της σύνταξης

Η  υποχώρηση του Μακρόν μπροστά στην έκρηξη των «κίτρινων γιλέκων» είναι η πρώτη ευχάριστη είδηση μετά από καιρό. Στην πραγματικότητα είναι η πρώτη σημαντική νίκη του κόσμου μας μετά το καλοκαίρι του 2015, όταν η συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε τις τάσεις απογοήτευσης διεθνώς.