ΥΠΑΑΤ: Επιβάλλεται 24ωρη εργασία – ο ίδιος ο υπουργός θα καθορίζει τις βάρδιες των εργαζομένων

Σ τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έρχεται να προστεθεί η απόφαση που μεταβιβάζει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την αρμοδιότητα να ορίζει το: α) κατά ημέρα ωράριο εργασίας και την απασχόληση και κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας για το προσωπικό της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων και της Γενικής Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Δομών του ΥΠΑΑΤ, β) το κατά ημέρα ωράριο εργασίας και την απασχόληση και κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας για το Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ) (αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.70Α/25/33354,34398/19-10-2018 Απόφασης της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης - ΦΕΚ Β΄/2018/15-11-2018).

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Γιαννούλια

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ επιχειρεί να αλλάξει μονομερώς το παγιωμένο ωράριο απασχόλησης των εργαζομένων στο ΥΠΑΑΤ καθιερώνοντας 24ωρη λειτουργία με βάρδιες, επικαλούμενη την ανάγκη πραγματοποίησης ελέγχων. 
Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση που εκλέχτηκε στο όνομα της Αριστεράς, με τις ελπίδες και ψήφους των εργαζομένων που είχαν στενάξει από τα μνημόνια, αλλά, αντιστρέφοντας πλήρως την πολιτική της, μετέφερε τη στήριξή της στο μεγάλο κεφάλαιο, εξυπηρετεί και στο ΥΠΑΑΤ τις ανάγκες των διάφορων μεγαλοεισαγωγέων, μεγαλοεμπόρων και άλλων επιχειρηματικών συμφερόντων και γι’ αυτό θέλει να ευθυγραμμιστούν οι υπηρεσίες μας σε αυτόν τον… «ιερό» σκοπό!
Έτσι φαίνεται ποιο είναι το σημείο που συμπίπτουν οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ: η «προσφορά» του Δημοσίου στις υπηρεσίες των μεγαλο-ιδιωτών!
Κενά
Αφού προηγήθηκε η «θυσία» των κοινωνικών και προσοδοφόρων δημοσίων δομών, προκειμένου να θησαυρίζουν οι επιχειρηματίες από τις λαϊκές ανάγκες (υγεία, παιδεία, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.), κατηγορώντας το «κακό Δημόσιο» και μικραίνοντάς το, με ρητορικές περί «επιτελικού κράτους», καλλιέργεια κοινωνικού αυτοματισμού και ουσιαστική διάλυση με υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση (στοιχεία υπάρχουν και στον φετινό, δήθεν αντιμνημονιακό, προϋπολογισμό του 2019), τώρα, υποχρεώνονται οι εναπομείναντες δημόσιοι υπάλληλοι να καλύψουν τα τεράστια κενά που συνειδητά δημιουργήθηκαν, με δουλειά σε βάρδιες, Κυριακές κι αργίες, που θα επιβάλλονται από τον εκάστοτε υπουργό και μάλιστα, χωρίς να προβλέπονται οι αντίστοιχες υπερωρίες και αποζημιώσεις.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΠΟΣΕΥΓ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπ. Γεωργίας), «στην πρόσφατη απόφαση χορήγησης υπερωριακής αποζημίωσης β΄εξαμήνου 2018 προβλέφθηκε για τη Γενική Διεύθυνση Αποκεντρωμένων Δομών, η χορήγηση υπερωριακής αποζημίωσης για 3 (!!!) μόλις άτομα».
Οι εργαζόμενοι, στο ΥΠΑΑΤ, όπως κι αλλού, καταλαβαίνουν τις αντεργατικές επιθέσεις που εξαπολύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε βάρος τους, με την ταξική μεροληψία που τη διακρίνει υπέρ των πλουσίων και αντιδρούν. Η αληθινή ζωή δεν είναι μονόλογοι στην τηλεόραση περί τάχα εργατικής ευαισθησίας, που απαγγέλουν υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης, ούτε ατάκες στη Βουλή, μεταξύ Τσίπρα-Μητσοτάκη, που δημιουργούν κλίμα ψεύτικης πόλωσης μεταξύ υποτιθέμενων αντιπαραθετικών πολιτικών επιλογών.
Η πρώτη αντίδραση όλων των εργαζομένων του ΥΠΑΑΤ και του ΕΦΕΤ είναι γεγονός, με στάση εργασίας την Τετάρτη 19/12 (από 12 το μεσημέρι, μέχρι το τέλος του ωραρίου), που προκηρύχθηκε από κοινού από τις ομοσπονδίες ΠΟΓΕΔΥ & ΠΟΣΕΥΓ, με το Σύλλογο Εργαζομένων του ΕΦΕΤ, εκφράζοντας την αντίθεση του συνόλου των εργαζομένων του ΥΠΑΑΤ σε αυτή τη μεθόδευση.
Η πρώτη διαμαρτυρία ενάντια στην υπουργική απόφαση, με την οποία η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ επιχειρεί να αλλάξει μονομερώς το παγιωμένο ωράριο απασχόλησης των εργαζομένων στο ΥΠΑΑΤ καθιερώνοντας 24ωρη λειτουργία με βάρδιες, θα χρειαστεί συνέχεια, οργανωμένη συλλογικά, ώστε να ανακοπεί ο στόχος και αυτής της μνημονιακής κυβέρνησης, που θέτει το Δημόσιο στις υπηρεσίες των ιδιωτών, την ώρα που περικόπτει δραματικά κάθε πρόσβαση του εργαζόμενου λαού σε δωρεάν και ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες.  

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία