Ουγγαρία:
Ένας νέος νόμος στην Ουγγαρία του Ορμπάν, επιτρέπει στους εργοδότες να απαιτούν 400 ώρες υπερωρίας ετησίως από τους εργαζομένους τους (ένα επιπλέον 8ωρο κάθε βδομάδα), ενώ η περίοδος «υπολογισμού των υπερωριακών πληρωμών» φτάνει στα 3 χρόνια! Οι σχετικές «συμφωνίες» θα μπορούν να γίνονται χωρίς διαπραγματεύσεις και συμφωνίες με τα συνδικάτα. Δίκαια ονομάστηκε «νόμος σκλαβιάς». Ο ακροδεξιός Ορμπάν, αφού σφράγισε τα σύνορα και κήρυξε τον πόλεμο στον Σόρος και την ΕΕ, στρέφεται τώρα στην επίθεση κατά των εργατικών δικαιωμάτων των ντόπιων εργατών. Αυτό εννοεί η ακροδεξιά δημαγωγία ενάντια στην «παγκοσμιοποίηση που φέρνει μετανάστες να κάνουν τους είλωτες και να στερούν δουλειές από τους ντόπιους». Ότι θα κάνουν πλέον τους είλωτες οι ντόπιοι εργάτες. Το καλό είναι ότι το μέτρο έχει προκαλέσει καθημερινές διαδηλώσεις (συνδικάτα μαζί με αριστερές ή φιλελεύθερες φοιτητικές ενώσεις) που ξεχωρίζουν για την μαχητικότητά τους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια στην Ουγγαρία του Ορμπάν…
Αλβανία
Η Αλβανία συγκλονίζεται εδώ και μέρες από ένα θηριώδες φοιτητικό κίνημα. Πυροδοτήθηκε από την πρόταση αύξησης στα δίδακτρα, εξαγριώθηκε όταν ο Ράμα μίλησε για «αποτυχημένους» που διαμαρτύρονται («αποτυγχάνω όντως, γιατί δουλεύω 12 ώρες για να πληρώσω δίδακτρα» όπως είπε χαρακτηριστικά ένας φοιτητής) και πλέον δεν υποχωρεί παρά τις μικροαλλαγές που υποχρεώθηκε να κάνει η κυβέρνηση. Το «Κίνημα για το Πανεπιστήμιο» που συντονίζει τις δράσεις φωνάζει εδώ και μέρες «Καμιά διαπραγμάτευση!» και διαδηλώνει καθημερινά. Βέβαια για αυτήν την αντίσταση στον Ράμα, δεν θα διαβάσετε πολλά στα ελληνικά αστικά ΜΜΕ. Ό, τι κινείται στα Βαλκάνια σε αντινεοφιλελεύθερη κατεύθυνση κι αμφισβητεί και τα «ευρωπαϊστικά» και τα εθνικιστικά πολιτικά σχέδια, δεν ταιριάζει στην κυρίαρχη εικόνα για την περιοχή κι άρα δεν αφορά τα κανάλια…
Σαουδική Αραβία
Με ψήφισμά της, η αμερικανική Γερουσία χαρακτηρίζει ως υπεύθυνο για τη δολοφονία Κασόγκι τον Πρίγκιπα του Στέμματος, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, και ζητά να λογοδοτήσει. Με δεύτερο ψήφισμα (και πιο σημαντικό ως είδηση) ζητά να σταματήσει η βοήθεια των ΗΠΑ προς τη Σαουδική Αραβία προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στην Υεμένη! Με τον ΟΗΕ να ανακοινώσει «εκεχειρίες» για να διευκολυνθεί η παροχή βοήθειας στην Υεμένη, μια παράπλευρη θετική συνέπεια της δολοφονίας Κασόγκι φαίνεται ότι είναι μια μικρή «ανάσα» για το λαό της Υεμένης, τον οποίο υποχρεώθηκαν να θυμηθούν στη Δύση, μετά από 3μιση χρόνια φρίκης…