ΕΝΦΙΑ: ταξικά άδικος – κινηματικά μαχητός

Φωτογραφία

Να πληρώσουν οι πλούσιοι!

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Γιαννούλια

«Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη»! Το σοφό και βγαλμένο από τη ζωή αυτό σύνθημα εκφράζει τον ξεσηκωμό, από την πρώτη εμφάνιση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, των κατοίκων της Ζακύνθου. Αρχές Αυγούστου κατέλαβαν τράπεζες και ζητούσαν όχι αλλαγές, αλλά απόσυρση του νόμου.
Μεγάλος θυμός υπάρχει στην πλειοψηφία της κοινωνίας, εκτός φυσικά από τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές, τους βιομηχάνους και τους μεγαλοεργολάβους, οι οποίοι ακόμα μια φορά φορολογούνται ελαφρύτερα από τον υπόλοιπο λαό έως καθόλου.

Πρόκληση
Η αυτοτελής φορολόγηση κάθε περιουσιακού στοιχείου, χωρίς να συνυπολογίζεται το σύνολο του πλούτου, οι εκπτώσεις του φόρου όσο ανεβαίνει η ιδιοκτησία, η απαλλαγή της αμύθητης εκκλησιαστικής περιουσίας, η μειωμένη φορολογία των τουριστικών επιχειρήσεων, η φορολόγηση ήδη φορολογημένων εισοδημάτων που προήλθαν από την εργασία των φτωχών ανθρώπων, η κατάργηση του αφορολογήτου για την πρώτη κατοικία, οι πλασματικές αντικειμενικές αξίες, εξοργίζουν κάθε άνθρωπο που εδώ και 4 χρόνια πληρώνει και ξαναπληρώνει τις τράπεζες (έχουν ρουφήξει πάνω από 250 δισ. € τα τελευταία 2,5 χρόνια), ενώ χάνει σχολεία, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, κοινωνικές παροχές.

Η νέα φοροληστεία μέσω ΕΝΦΙΑ αφορά πάνω από 3,5 δισ. €. Το 2010 οι φόροι ακινήτων ήταν 0,487 δισ. €. Τώρα, απαιτούν από τους ανέργους, τους εξαθλιωμένους συνταξιούχους και τους χιλιάδες υπαλλήλους με τους πετσοκομμένους μισθούς πάνω από 700% αυξημένους φόρους επί των ακινήτων. 
Και αυτό που αναγγέλλεται είναι η αλλαγή προς το χειρότερο του ήδη ασθενικού «νόμου Κατσέλη», η ανάθεση είσπραξης των φόρων σε εισπρακτικές εταιρείες (με το χυδαίο παρελθόν και παρόν τους στις τραπεζικές οφειλές του κόσμου) και οι πλειστηριασμοί κατοικιών στο 1/3 της αντικειμενικής τους αξίας.
Η αδικία και η ξεκάθαρη ταξική φορολογική επιβάρυνση των ανθρώπων που ζουν από τη δουλειά τους δεν συνηθίζεται και δεν καταπίνεται. Γι’ αυτό, παρά την ύφεση των μεγάλων αγώνων και κινητοποιήσεων, ο κόσμος είναι έτοιμος και πάλι να αντιδράσει.

Τοπικά, διάφορες επιτροπές κατοίκων, συλλογικότητες, Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ, πρωτοβουλίες δικηγόρων και φοροτεχνικών, δημοτικές κινήσεις, όλον αυτόν τον καιρό έχουν δώσει σήματα οργάνωσης της αντίστασης στον ΕΝΦΙΑ. Ο συντονισμός συλλογικοτήτων Αττικής (που έχει μείνει από την εποχή του «Δεν χρωστάμε - Δεν πουλάμε - Δεν πληρώνουμε») έχει συζητήσει το θέμα και έχει ξεκινήσει σχεδιασμούς απάντησης.

Πρωτοβουλία
Η εξαγγελία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Τσίπρα, στη ΔΕΘ για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από την κυβέρνηση της Αριστεράς φούντωσε τη λαϊκή αγανάκτηση και έδωσε την απαραίτητη αυτοπεποίθηση για να μετατραπεί ο ψίθυρος «κάτι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον ΕΝΦΙΑ» σε φωνή που να καλεί σε συλλογικές πράξεις τώρα.
Φάνηκε για άλλη μια φορά ότι οι σαφείς δεσμεύσεις από τη μελλοντική κυβέρνηση της Αριστεράς για επαναφορά των κατακτήσεων της εργατικής τάξης είναι ικανές να εμπνεύσουν τον κόσμο και να σπάσουν την ανάθεση στ’ αλήθεια. Η αναγνώριση της ταξικής αδικίας και η ρητή αντιστροφή της, χωρίς ταλαντεύσεις και αμφισημίες, έχει ορατά αποτελέσματα και στο επίπεδο των αγώνων.
Έτσι, οι δήμοι που κέρδισε η Αριστερά πρόσφατα, εργατικά σωματεία, κινήσεις αλληλεγγύης, συσπειρώσεις νομικών, πρωτοβουλίες πολιτών κ.ά. κάλεσαν σε πετυχημένη παναττική σύσκεψη στο ΕΚΑ, το Σάββατο 20/9, για την ανάπτυξη κινήματος για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη και η συζήτηση πολύ ουσιαστική.
Νομικοί, φοροτεχνικοί, οικονομολόγοι τεκμηρίωσαν και ανέλυσαν τον άδικο, αντισυνταγματικό και ταξικά μεροληπτικό χαρακτήρα του νέου χαρατσιού. 
Όπως εύστοχα συνοψίστηκε για τη συνάντηση στο ΕΚΑ, «κύριο αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε ο συντονισμός της δράσης των συλλογικοτήτων για την ενεργοποίηση της κοινωνίας σε ένα μεγάλο κινηματικό κύμα, που θα σαρώσει όχι μόνο τον συγκεκριμένο άδικο νόμο, αλλά συνολικά τις ανάλγητες αντιλαϊκές πολιτικές με κεντρικό σύνθημα «Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ τώρα! Δίκαιη φορολόγηση - Να πληρώσουν οι πλούσιοι!»
Η τεράστια εμπειρία του κινήματος ενάντια στο «χαράτσι της ΔΕΗ» αποτελεί τη βασικότερη παρακαταθήκη και οδηγό για τη δράση μας: Πολυμορφία πρωτοβουλιών, Αυτονομία - Αυτοοργάνωση, Αλληλεγγύη αλλά και Συντονισμός Επεξεργασιών και Δράσεων».
Κίνημα
Η ενδικοφανής προσφυγή, η αίτηση αναστολής της βεβαιωμένης οφειλής εις βάρος μας και άλλες νομικές και λογιστικές ενέργειες θα γίνουν και θα στηριχτούν από συναγωνιστές και συντρόφους νομικούς, φοροτεχνικούς, την «Αλληλεγγύη για Όλους». Αλλά ακόμα και οι «ειδικοί» μάς διαβεβαίωσαν για την... αποτυχία τους. Η μόνη σίγουρη επιτυχία μπορεί να προκύψει από το συνδυασμό πολιτικής κάλυψης των αντιστάσεων και ανυπακοής εδώ και τώρα, από την Αριστερά και ιδίως τον ΣΥΡΙΖΑ (ως μεγαλύτερο κόμμα και πιθανή επόμενη κυβέρνηση) και από την οργάνωση της συλλογικής πάλης, σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο.
Η υποχώρηση από το ξεκάθαρο σύνθημα «Δεν χρωστάμε – Δεν πουλάμε – Δεν πληρώνουμε», που δήλωνε πολιτική θέση και αποφασιστική στάση, μπορεί να αντισταθμιστεί από την επανεμφάνιση πληθώρας τοπικών κινητοποιήσεων που να προωθούν την κατάργηση στην πράξη αυτού του φόρου.
Στη Φωκίδα, ενημέρωσαν οι συναγωνιστές ότι ξεκίνησαν να μαζεύουν υπογραφές και μετέφεραν την πρόταση του δήμου τους να γίνει σχετικό δημοψήφισμα με ευθύνη της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας).
Δράσεις
Τα σωματεία δεν έχουν μείνει αδιάφορα στο θέμα ΕΝΦΙΑ, ωστόσο, η ενεργή εμπλοκή τους και στήριξη των μελών τους, η πρακτική συμμετοχή σε κάθε συντονισμό για το θέμα, θα κινητοποιήσει κόσμο με μεγαλύτερη εμβέλεια και θα προσδώσει το αναγκαίο ταξικό πρόσημο. Γιατί ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι άδικος για όλους. Είναι για τους ανθρώπους που ζουν από τη δουλειά τους και όχι από τη δουλειά των άλλων, που δηλώνουν τα πάντα στην εφορία και δεν απολαμβάνουν κανενός είδους ανταπόδοση, ούτε στην υγεία, ούτε στην παιδεία, ούτε στη συγκοινωνία.
Η συνάντηση στο ΕΚΑ δεσμεύτηκε να μην κινηθεί ανταγωνιστικά ως προς τους άλλους συντονισμούς που ενεργοποιούνται, και μάλιστα θα επιχειρήσει «επισήμως» να βρεθούν κοινές δράσεις, να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες, σε ίδιες ημερομηνίες.
Στις γειτονιές, κάθε είδους συλλογικότητα, είτε πολιτική (του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΚΚΕ), είτε δημοτική της Αριστεράς, φορείς, σωματεία, επιτροπές κατοίκων, έχουν την ευκαιρία και την υποχρέωση να συνεννοηθούν για να συγκεντρώσουν και να οργανώσουν την απόλυτα δικαιολογημένη οργή του κόσμου δίνοντας έμπρακτη προοπτική ταξικής δικαιοσύνης και στο ζήτημα της φορολογίας.
Ιδέες για συντονισμένες δράσεις και ημερομηνίες εξορμήσεων που αποφασίστηκαν στο ΕΚΑ, προς το παρόν, είναι οι ακόλουθες:
-Διοργάνωση άμεσα εκδηλώσεων-συνελεύσεων στις γειτονιές της Αττικής για την ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών.
-Κάλεσμα σε Παναττική Μέρα Παρέμβασης στις ΔΟΥ, την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου.
-Πανελλαδικό Διήμερο Δράσεων στις τράπεζες, Δευτέρα 29 και Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου.
-Ανάληψη πρωτοβουλίας από τις αυτοδιοικητικές κινήσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ (πρόταση προς ΚΕΔΕ).
-Συγκρότηση επιστημονικής ομάδας (από νομικούς, φοροτεχνικούς, οικονομολόγους) που θα αναλάβει την ενημέρωση των πολιτών (μέσα από συλλογικές-κινηματικές διαδικασίες αλλά και διαδικτυακά) για τις όποιες νομικές δυνατότητες προστασίας των συμφερόντων τους.
Τα αιτήματα του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Αττικής «Διαγραφή των χρεών για τα χαράτσια», «Κανένα λαϊκό σπίτι στα χέρια κράτους-τραπεζών - Η στέγαση είναι δικαίωμα όλων» και «Όχι στις ηλεκτρονικές κατασχέσεις μισθών-συντάξεων, περιουσίας των φτωχών λαϊκών στρωμάτων» εκφράζουν τις ανάγκες της τάξης μας.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία