Φύλλο Νο 320 (24 Σεπτέμβρη 2014)

Το θρίλερ του δημοψηφίσματος στη Σκοτία και η αναταραχή που προκάλεσε, μαζί με την πορεία της Καταλονίας προς ένα δικό της δημοψήφισμα θεωρούνται συμπτώματα μιας συνολικότερης αναβίωσης τοπικών εθνικισμών και αποσχιστικών τάσεων στα ευρωπαϊκά κράτη.

Η 11η Σεπτέμβρη, «Εθνική Μέρα της Καταλονίας», τα τελευταία χρόνια έχει πάρει το χαρακτήρα «Μέρας Ανεξαρτησίας», με μαζικές διαδηλώσεις. Φέτος η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Δύο εκατομμύρια Καταλανοί (σε πληθυσμό περίπου 7 εκατομμυρίων) απαίτησαν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους, σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ευρωπαϊκή ιστορία. Για τη σημασία του καταλανικού «εθνικού ζητήματος» στις συνθήκες γενικής καθεστωτικής κρίσης και την καλύτερη παρέμβαση και στρατηγική της Αριστεράς σε αυτό, γράφει ο Γιοζέπ Μαρία Αντέντας, μέλος της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και του Podemos. Παραθέτουμε συντομευμένη εκδοχή του κειμένου.

Το θρίλερ του δημοψηφίσματος στη Σκοτία και η αναταραχή που προκάλεσε, μαζί με την πορεία της Καταλονίας προς ένα δικό της δημοψήφισμα θεωρούνται συμπτώματα μιας συνολικότερης αναβίωσης τοπικών εθνικισμών και αποσχιστικών τάσεων στα ευρωπαϊκά κράτη.

«Ημέρα χαράς για όλους τους Έλληνες είναι η σημερινή», είπε ο Σαμαράς. Δεν ήταν για τη συνάντηση με τη Μέρκελ, αλλά για ένα άλλο κοσμοϊστορικό γεγονός που συνέβη λίγες ημέρες πριν: Ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσίασε ο ίδιος έναν βυζαντινό περγαμηνό κώδικα του 12ου αιώνα που δώρισε μουσείο των ΗΠΑ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Είναι αλήθεια ότι ακόμη πανηγυρίζει ο κόσμος στην πλατεία Ομονοίας...

Η  κυβέρνηση, στο όνομα της δήθεν διαφάνειας, με το σχέδιο νόμου «Έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων» επιχειρεί να νομιμοποιήσει τη χρηματοδότηση κομμάτων από εταιρείες και επιχειρηματίες, επισημοποιώντας τις σχέσεις εξάρτησης ισχυρών οικονομικών συμφερόντων με τα αστικά κόμματα.

Είναι γνωστό ότι η «αυτοδιοίκηση» σήμερα είναι μάλλον ειρωνικός όρος, αφού ο «Καλλικράτης» αποτελεί ένα μόνιμο «μνημόνιο» περικοπών, λιτότητας, ιδιωτικοποιήσεων και απολύσεων, δένοντας χειροπόδαρα τις δημοτικές αρχές.

Τα κυβερνητικά παπαγαλάκια στα ΜΜΕ άρχισαν ένα καινούργιο επικίνδυνο παιχνίδι: ανάμεσα στους χιλιάδες εξαθλιωμένους μετανάστες που φεύγουν κατά κύματα από τη ρημαγμένη από τον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό Ανατολή κρύβονται, λέει, επικίνδυνοι «τζιχαντιστές»!

Η κυβέρνηση τρέμει στην ιδέα να νικήσει ο αγώνας των 595 καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών. Τρέμει στην ιδέα να συντονίζονται οι αγώνες των εργαζομένων στο Δημόσιο και όχι μόνο.

Στις 18 Σεπτέμβρη το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών (μετά από προσφυγή του Ελληνικού Δημοσίου) έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία-αποχή, που είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, από τις διαδικασίες εφαρμογής του νόμου για την προσχηματική αξιολόγηση και από τον επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Την τρίτη βδομάδα διανύει η απεργία των 270 εργατών στις εταιρείες «ΙΜΑΣ» και «ΣΥΡΜΑ» στο Βόλο.

Νέα 24ωρη απεργία πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της υποδηματοποιίας «Φειδάς ΑΕ».

Στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) αναμένεται να λάβει μέρος χρυσαυγίτικος συνδυασμός με την ονομασία «Ιατροί του Ελληνισμού».

Οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε στη ΔΕΘ, δημιούργησαν κύμα ελπίδας για μια συνολική αλλαγή της οικονομικής-κοινωνικής πολιτικής που στα «μνημονιακά» χρόνια της κρίσης τσάκισε κόκαλα μέσα στον εργατικό-λαϊκό κόσμο.

Πολλές δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έδωσαν δυναμικό «παρών» στις 18 Σεπτέμβρη σε πάνω από 40 πόλεις της χώρας και σε πολλές χώρες της Ευρώπης στις κινητοποιήσεις για τον έναν χρόνο από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Μιλήσαμε με τον Δημήτρη Ψαρρά, δημοσιογράφο, ερευνητή και συγγραφέα (κυρίως αντιφασιστικών βιβλίων), που θα είναι από τους βασικούς εισηγητές στη συζήτηση ΜΜΕ και φασισμός στην 8η Αντιρατσιστική Γιορτή.

Με την έγκριση από το Κογκρέσο των προτάσεων Ομπάμα για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, οι ΗΠΑ κλιμακώνουν την εμπλοκή τους στη Μέση Ανατολή

Aπεργία πείνας πραγματοποιούν κρατούμενοι στις φυλακές της Αιγύπτου αλλά και ακτιβιστές υποστηρικτές τους έξω από τις φυλακές, με αίτημα την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και την κατάργηση του δρακόντειου «Νόμου για τις Διαδηλώσεις».

Στη δίνη της μεγάλης κρίσης του αραβομουσουλμανικού κόσμου βουτάει και η Υεμένη.

Η εκεχειρία διατηρήθηκε στην Α. Ουκρανία και εν πολλοίς τηρούνται και τα συμφωνηθέντα: Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε ένα νομοσχέδιο που παραχωρεί «ειδικό καθεστώς» στις ανατολικές επαρχίες της χώρας, στο οποίο περιλαμβάνεται η σύσταση προσωρινής -τριετούς θητείας- τοπικής κυβέρνησης, ενώ ένα δεύτερο νομοσχέδιο προβλέπει τη χορήγηση αμνηστίας στους αυτονομιστές μαχητές.