Φύλλο Νο 320 (24 Σεπτέμβρη 2014)

Ακόμα πιο δεξιά ο Σαμαράς

Τα κυβερνητικά παπαγαλάκια στα ΜΜΕ άρχισαν ένα καινούργιο επικίνδυνο παιχνίδι: ανάμεσα στους χιλιάδες εξαθλιωμένους μετανάστες που φεύγουν κατά κύματα από τη ρημαγμένη από τον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό Ανατολή κρύβονται, λέει, επικίνδυνοι «τζιχαντιστές»!

Αφιέρωμα: Κινήματα ανεξαρτησίας και Αριστερά στην Ευρώπη

Το θρίλερ του δημοψηφίσματος στη Σκοτία και η αναταραχή που προκάλεσε, μαζί με την πορεία της Καταλονίας προς ένα δικό της δημοψήφισμα θεωρούνται συμπτώματα μιας συνολικότερης αναβίωσης τοπικών εθνικισμών και αποσχιστικών τάσεων στα ευρωπαϊκά κράτη.

Πύρρειος νίκη του Κάμερον και του «Όχι»

Τελικά η μεγάλη ανατροπή δεν ολοκληρώθηκε στη Σκοτία. Προς το τέλος οι αναποφάσιστοι έγειραν προς το «Όχι» και το αποτέλεσμα ήταν η επικράτησή του με 55%.

11 Σεπτέμβρη και 9 Νοέμβρη: H στιγμή της αλήθειας

Η 11η Σεπτέμβρη, «Εθνική Μέρα της Καταλονίας», τα τελευταία χρόνια έχει πάρει το χαρακτήρα «Μέρας Ανεξαρτησίας», με μαζικές διαδηλώσεις. Φέτος η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Δύο εκατομμύρια Καταλανοί (σε πληθυσμό περίπου 7 εκατομμυρίων) απαίτησαν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους, σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ευρωπαϊκή ιστορία. Για τη σημασία του καταλανικού «εθνικού ζητήματος» στις συνθήκες γενικής καθεστωτικής κρίσης και την καλύτερη παρέμβαση και στρατηγική της Αριστεράς σε αυτό, γράφει ο Γιοζέπ Μαρία Αντέντας, μέλος της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και του Podemos. Παραθέτουμε συντομευμένη εκδοχή του κειμένου.

Μπροστά στην άνοδο των αυτονομιστικών κινημάτων

Το θρίλερ του δημοψηφίσματος στη Σκοτία και η αναταραχή που προκάλεσε, μαζί με την πορεία της Καταλονίας προς ένα δικό της δημοψήφισμα θεωρούνται συμπτώματα μιας συνολικότερης αναβίωσης τοπικών εθνικισμών και αποσχιστικών τάσεων στα ευρωπαϊκά κράτη.

Στα σύντομα...

«Ημέρα χαράς για όλους τους Έλληνες είναι η σημερινή», είπε ο Σαμαράς. Δεν ήταν για τη συνάντηση με τη Μέρκελ, αλλά για ένα άλλο κοσμοϊστορικό γεγονός που συνέβη λίγες ημέρες πριν: Ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσίασε ο ίδιος έναν βυζαντινό περγαμηνό κώδικα του 12ου αιώνα που δώρισε μουσείο των ΗΠΑ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Είναι αλήθεια ότι ακόμη πανηγυρίζει ο κόσμος στην πλατεία Ομονοίας...

Θέλουν κόμματα εξαρτημένα από τα αφεντικά

Η  κυβέρνηση, στο όνομα της δήθεν διαφάνειας, με το σχέδιο νόμου «Έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων» επιχειρεί να νομιμοποιήσει τη χρηματοδότηση κομμάτων από εταιρείες και επιχειρηματίες, επισημοποιώντας τις σχέσεις εξάρτησης ισχυρών οικονομικών συμφερόντων με τα αστικά κόμματα.

Τα πρώτα μέτρα της Αριστεράς στην τοπική αυτοδιοίκηση: Αντίσταση σε κυβέρνηση και τρόικα

Είναι γνωστό ότι η «αυτοδιοίκηση» σήμερα είναι μάλλον ειρωνικός όρος, αφού ο «Καλλικράτης» αποτελεί ένα μόνιμο «μνημόνιο» περικοπών, λιτότητας, ιδιωτικοποιήσεων και απολύσεων, δένοντας χειροπόδαρα τις δημοτικές αρχές.

Ετοιμάζουν εικονική έξοδο από τα μνημόνια

Ενώ η «Ε.Α.» όδευε προς το τυπογραφείο, διεξαγόταν η συνάντηση-ασπιρίνη του Σαμαρά με τη Μέρκελ.

Αγώνας ενάντια στο κλείσιμο των δημόσιων ψυχιατρείων

Συνέντευξη με τον Γιάννη Κουρμουλάκη, γενικό γραμματέα Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων στο Δαφνί

Η κυβέρνηση φοβάται τις 595 καθαρίστριες

Η κυβέρνηση τρέμει στην ιδέα να νικήσει ο αγώνας των 595 καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών. Τρέμει στην ιδέα να συντονίζονται οι αγώνες των εργαζομένων στο Δημόσιο και όχι μόνο.

Αξιολόγηση ώρα μηδέν: Αναγκαία η απεργιακή κλιμάκωση για την ανατροπή της κυβέρνησης

Στις 18 Σεπτέμβρη το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών (μετά από προσφυγή του Ελληνικού Δημοσίου) έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία-αποχή, που είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, από τις διαδικασίες εφαρμογής του νόμου για την προσχηματική αξιολόγηση και από τον επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Τρίτη εβδομάδα

Την τρίτη βδομάδα διανύει η απεργία των 270 εργατών στις εταιρείες «ΙΜΑΣ» και «ΣΥΡΜΑ» στο Βόλο.

Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

Σε κινητοποίηση διαρκείας βρίσκονται οι γιατροί του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Φειδάς ΑΕ

Νέα 24ωρη απεργία πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της υποδηματοποιίας «Φειδάς ΑΕ».

Έξω οι νεοναζί

Στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) αναμένεται να λάβει μέρος χρυσαυγίτικος συνδυασμός με την ονομασία «Ιατροί του Ελληνισμού».

Κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους της Coca-Cola 3E

Δεν φτάνει που τους απολύσανε, προσπαθούν να σταματήσουν με κάθε μέσο τον αγώνα τους.

Το Ποτάμι στην… κοίτη του συστήματος

Νεοφιλελευθερισμός και αντιδραστικά ιδεολογήματα

ΚΚΕ: Ως πού η περιχαράκωση;

Η άποψη του ΚΚΕ για τη συγκυρία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως απαισιόδοξη, ακόμα και ηττοπαθής.

Οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και η τακτική για την υλοποίησή τους

Οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε στη ΔΕΘ, δημιούργησαν κύμα ελπίδας για μια συνολική αλλαγή της οικονομικής-κοινωνικής πολιτικής που στα «μνημονιακά» χρόνια της κρίσης τσάκισε κόκαλα μέσα στον εργατικό-λαϊκό κόσμο.

Η δύναμη του σκίτσου στον αντιφασιστικό αγώνα

Συνέντευξη με τους σκιτσογράφους Δημήτρη Γεωργοπάλη, Soloup, Πέτρο Ζερβό

Ο Παύλος ζει... ο αγώνας ενάντια στους νεοναζί και την κυβέρνηση συνεχίζεται

Πολλές δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έδωσαν δυναμικό «παρών» στις 18 Σεπτέμβρη σε πάνω από 40 πόλεις της χώρας και σε πολλές χώρες της Ευρώπης στις κινητοποιήσεις για τον έναν χρόνο από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Συνέντευξη με τον Δ. Ψαρρά για τη Χρυσή Αυγή: «Το πόρισμα των ανακριτριών είναι καταπέλτης»

Μιλήσαμε με τον Δημήτρη Ψαρρά, δημοσιογράφο, ερευνητή και συγγραφέα (κυρίως αντιφασιστικών βιβλίων), που θα είναι από τους βασικούς εισηγητές στη συζήτηση ΜΜΕ και φασισμός στην 8η Αντιρατσιστική Γιορτή.

Επικίνδυνη κλιμάκωση σε Ιράκ-Συρία

Με την έγκριση από το Κογκρέσο των προτάσεων Ομπάμα για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, οι ΗΠΑ κλιμακώνουν την εμπλοκή τους στη Μέση Ανατολή

Αλληλεγγύη στους απεργούς πείνας στην Αίγυπτο

Aπεργία πείνας πραγματοποιούν κρατούμενοι στις φυλακές της Αιγύπτου αλλά και ακτιβιστές υποστηρικτές τους έξω από τις φυλακές, με αίτημα την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και την κατάργηση του δρακόντειου «Νόμου για τις Διαδηλώσεις».

Εκλογές σε Σαξονία, Θουριγγία και Βρανδεμβούργο

Αμηχανία και κίνηση προς τα δεξιά

Απεργία ενάντια στον Ρέντσι

Στις 8 Νοέμβρη, οι τρεις ιταλικές εργατικές συνομοσπονδίες (CGIL, CISL, UiL) οργανώνουν απεργιακή κινητοποίηση.

Η κρίση στην Υεμένη

Στη δίνη της μεγάλης κρίσης του αραβομουσουλμανικού κόσμου βουτάει και η Υεμένη.

Ουκρανία: Πρώτος απολογισμός του πολέμου

Η εκεχειρία διατηρήθηκε στην Α. Ουκρανία και εν πολλοίς τηρούνται και τα συμφωνηθέντα: Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε ένα νομοσχέδιο που παραχωρεί «ειδικό καθεστώς» στις ανατολικές επαρχίες της χώρας, στο οποίο περιλαμβάνεται η σύσταση προσωρινής -τριετούς θητείας- τοπικής κυβέρνησης, ενώ ένα δεύτερο νομοσχέδιο προβλέπει τη χορήγηση αμνηστίας στους αυτονομιστές μαχητές.

3ο Φεστιβάλ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

«Στους δρόμους της ανατροπής, σμιλεύουμε το μέλλον»

Φιλοξενείο προσφύγων στην Κ. Τούμπα: Η πάλη Αριστεράς-ακροδεξιάς

Ο  Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Άρσις» αποφάσισε από το καλοκαίρι να δημιουργήσει ξενώνα για έξι μονογονεϊκές οικογένειες πολιτικών προσφύγων (σύνολο 28 άτομα, επί το πλείστον παιδιά) στις εγκαταστάσεις των παλιών στάβλων της Κ. Τούμπας, χρησιμοποιώντας κονδύλια της ΕΕ.

Διώξεις ενάντια σε φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές

Τον Ιανουάριο του 2014, ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, Yair Lapid, προειδοποιεί πως το Ισραήλ έχει φθάσει σε ένα «σημείο καμπής», αναγνωρίζοντας πως η διεθνής καμπάνια BDS όχι μόνο έχει επιφέρει σημαντικές ζημιές στην ισραηλινή οικονομία, αλλά κυρίως πως το κράτος του Ισραήλ φθάνει με ταχείς ρυθμούς στη «δική του στιγμή αντιπαράθεσης με τον υπόλοιπο κόσμο, όπως συνέβη τις τελευταίες μέρες του απαρτχάιντ της Ν. Αφρικής», σε «ένα σημείο που δεν υπάρχει γυρισμός».

Μικρά Αντιρατσιστικά

Μπορεί η Χρυσή Αυγή επισήμως να καταγγέλλει τους προνομιακούς όρους δανειοδότησης των βουλευτών, αλλά έξι αντισυστημικά πρωτοπαλίκαρα του Νίκου Μιχαλολιάκου έβαλαν το «δάχτυλο στο μέλι» και πήραν άτοκα δάνεια 10.000-15.000 ευρώ από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας της Βουλής. Τι να περιμένει κανείς από αυτούς που αποδεδειγμένα καθοδηγούνται από τον κολλητό του Σαμαρά, το Μπαλτάκο, στις ψηφοφορίες της Βουλής;