Εξωδικαστικός συμβιβασμός με τη Siemens: Ένα μεγάλο σκάνδαλο, μια ακραία ταξική πρόκληση

Φωτογραφία

Πρόκειται για μια σκανδαλώδη συμφωνία που στόχο έχει να συγκαλύψει το τριακονταετές σκάνδαλο επωφελούς συναλλαγής της Siemens με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Πρόκειται για μια συμφωνία ακραία προκλητική, αφού το ελληνικό δημόσιο θα χάσει –τουλάχιστον– δύο δισ. ευρώ.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Ιωάννα Γαϊτάνη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης, Μαρία Μπόλαρη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Αθήνας

Την κατάπτυστη συμφωνία εξωδικαστικού συμβιβασμού του ελληνικού δημοσίου με τη Siemens έφερε στη βουλή με επίκαιρη επερώτηση η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Πρόκειται για μια σκανδαλώδη συμφωνία που στόχο έχει να συγκαλύψει το τριακονταετές σκάνδαλο επωφελούς συναλλαγής της Siemens με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Πρόκειται για μια συμφωνία ακραία προκλητική, αφού το ελληνικό δημόσιο θα χάσει –τουλάχιστον– δύο δισ. ευρώ.

Η συμφωνία διαμορφώθηκε από την κυβέρνηση Παπαδήμου και ψηφίστηκε από 164 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Όμως υπογράφηκε από τον τωρινό υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και μάλιστα στις 22/8, την παραμονή της συνάντησης Σαμαρά-Μέρκελ. Προφανώς η κυβέρνηση ήθελε να υπογραμμίσει την πιστή τήρηση των μνημονίων και το σεβασμό στους διεθνείς συμμάχους της, να δηλώσει την υπεράσπιση των κοινών συμφερόντων τους.

Με αυτή τη συμφωνία η Siemens ξεφορτώνεται όχι μόνο τις τωρινές οφειλές της, αλλά και αξιώσεις που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον, όταν εμφανιστούν νέα αποδεικτικά στοιχεία. Η διαπλοκή όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά και επιβραβεύεται. Έτσι ο Σαμαράς διόρισε νομικό σύμβουλό του τον Ι. Καρακώστα, ο οποίος στο παρελθόν κατείχε την ίδια θέση στη Siemens.

Ο Γ. Στουρνάρας και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Βορίδης και Χρυσοχοΐδης προσπάθησαν να δικαιολογήσουν το συμβιβασμό. Τα τεράστια ποσά που ζημιώθηκε το ελληνικό δημόσιο από τις ληστρικές συμβάσεις με τη Siemens, οι υπερκοστολογήσεις, τα άχρηστα Patriot και C4I, οι μίζες εκατομμυρίων ευρώ που πήγαν στα κομματικά ταμεία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και σε υπηρεσιακούς παράγοντες, μπορούσαν και έπρεπε να διεκδικηθούν, όχι να χαριστούν. Όμως ακόμα χειρότερα, τα 330 εκατ. ευρώ, «ωφελήματα» του «συμβιβασμού», δεν υπάρχουν. Τα 80 εκατ. ευρώ είναι ο συμψηφισμός με τις υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους προς τη Siemens. Με ποιες τιμές αλήθεια έγινε ο υπολογισμός;

Τα 90 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν μέσα σε μια πενταετία σε ερευνητικά προγράμματα και ιατρικά μηχανήματα, εκεί δηλαδή όπου έχει μπίζνες η Siemens. Και για να γελάσουμε, κάποια προγράμματα θα είναι για σεμινάρια καταπολέμησης της διαπλοκής!

Άλλα 100 εκατ. ευρώ θα «επενδυθούν» για μετεγκαταστάσεις των εργοστασίων της, ενώ άλλα 60 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την κατασκευή νέου εργοστασίου, για το οποίο όμως δεν υπάρχει η οποιαδήποτε δέσμευση.

Αυτά γιορτάστηκαν ως πηγή θέσεων εργασίας, όταν η Siemens το τελευταίο διάστημα έχει κλείσει πέντε εργοστάσια, αφήνοντας στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους. Όταν ακόμα και τώρα στο εργοστάσιο στην Εύβοια απαιτεί εκβιαστικά 30% μείωση των μισθών και έχει ήδη απολύσει 27 εργαζόμενους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία, ότι δεν θα την εφαρμόσει, όταν δημιουργηθεί κυβέρνηση της Αριστεράς. Ότι θα διεκδικήσει όλα όσα χρωστάει η Siemens στο ελληνικό δημόσιο. Στη συζήτηση στη βουλή αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι αυτοί που ζητούν θυσίες στο όνομα του «συμφέροντος της χώρας» εννοούν τα δικά τους ταξικά και πολιτικά συμφέροντα. Και το γεγονός αυτό συνδέεται με μια γενικότερη πραγματικότητα. Τα σκάνδαλα δεν είναι μια «κακή πλευρά του συστήματος», είναι οργανικό τμήμα της λειτουργίας του καπιταλισμού. Ούτε συμβαίνουν μόνο σε «καθυστερημένες χώρες», όπως πολλοί ισχυρίζονται για την Ελλάδα, με «ανοργάνωτο» κράτος, αλλά και σε ανεπτυγμένες με επαρκή οργάνωση, όπως αποδεικνύει η στενή σχέση της Siemens με το γερμανικό κράτος.

Οι καπιταλιστές σε όλο τον κόσμο, κυνηγώντας το μέγιστο κέρδος, χρησιμοποιούν κάθε είδους μέσο με τη στήριξη του πολιτικού προσωπικού τους. Δεν αντιμετωπίζονται με κάποιες δήθεν καθαρτικές παρεμβάσεις, όπως διδάσκει και η εμπειρία του 1989. Για την εξάλειψη των σκανδάλων προϋπόθεση είναι η σύγκρουση με την κυρίαρχη τάξη, η ανατροπή των πολιτικών που τα γεννά. Σε αυτό το καθήκον πρέπει να δώσει όλες τις δυνάμεις του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία