Επίσκεψη Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ: Αναβαθμισμένη πολεμοκαπηλία

Φωτογραφία

Στις 21 Αυγούστου ο Δ. Αβραμόπουλος επισκέφθηκε τις ΗΠΑ για επίσημη συνάντηση με τον ομόλογό του υπουργό Άμυνας Τσακ Χέιγκελ.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Παρδάλη

Η επίσκεψή του, λίγες μέρες πριν παραιτηθεί από υπουργός για να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα, του επιτρόπου της ΕΕ, και τα όσα συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν εγκυμονούν νέους κινδύνους για τον ελληνικό λαό –και όχι μόνο, αφού γίνεται φανερή η προσπάθεια περαιτέρω εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την επίσκεψη η αμερικανική κυβέρνηση ευχαρίστησε γραπτώς και δημόσια την ελληνική κυβέρνηση για την στάση στις γεωπολιτικές εξελίξεις.
Η επίσκεψη προβλήθηκε από τα φιλικά στη μνημονιακή συγκυβέρνηση ΜΜΕ ως επιτυχία της Ελλάδας και προβάδισμά της στην περιοχή έναντι της Τουρκίας. Μάθαμε ότι συμφωνήθηκε και η κοινή περαιτέρω συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ στη σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα γίνει αρχές Σεπτέμβρη στην Ουαλία και για ανταλλάγματα που θα «έχουμε» λόγω της αναβαθμισμένης «συνεργασίας» μας με τις ΗΠΑ.
Όπως δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά τη συνάντηση, «σήμερα περισσότερο από ποτέ, η αμυντική συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα έχει στρατηγικό και ουσιαστικό χαρακτήρα». 
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, υποναύαρχος Τζον Κέρμπι, δήλωσε ότι «οι δύο υπουργοί συζήτησαν επί μακρόν για την αμυντική και στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων, την κοινή εκπαίδευση και τη δραστηριοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της παράνομης μετανάστευσης, του κυβερνοπολέμου και του οργανωμένου εγκλήματος». Ο ίδιος προσέθεσε ότι ο κ. Χέιγκελ ευχαρίστησε την Ελλάδα τόσο για τις πρωτοβουλίες της σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή όσο και για τη φιλοξενία που παρέχει στις αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στη Σούδα.
Επικίνδυνα παιχνίδια...
Όλα τα παραπάνω, αλλά και οι εξελίξεις του τελευταίου διμήνου, μόνο ανησυχία μπορούν να μας προκαλέσουν. Θυμίζουμε ενδεικτικά ότι ο Αβραμόπουλος τον περασμένο Μάρτη συνήψε «στρατηγική συνεργασία» Ελλάδας και Ισραήλ κατά την επίσκεψη του Λίμπερμαν (ΥΠΕΞ Ισραήλ) στην Αθήνα. Επίσης, δέχθηκε στις 7 Ιούλη τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού του Ισραήλ και έκανε κοινές ασκήσεις με το Ισραήλ, λίγο πριν το κράτος-τρομοκράτης κάνει τις αληθινές επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας.
Ακόμα, στις 31 Ιούλη εγκρίθηκε από τη μνημονιακή πλειοψηφία της Βουλής η πρόταση του Αβραμόπουλου να δοθούν άλλα 2 δισ. σε εξοπλισμούς (!), την ίδια στιγμή που νέα μέτρα φτώχειας και ανεργίας παίρνονταν ενάντια στη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού.
Η μερίδα του λέοντος από αυτά τα λεφτά θα πάει στις ΗΠΑ...
Τα «εκκρεμή θέματα», που δεν μας τα ξεκαθάρισε ο κύριος Αβραμόπουλος, είναι σχεδόν σίγουρο ότι αφορούν στην παραχώρηση της βάσης της Σούδας (ή του Καστελίου) για την εγκατάσταση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) που κατευθύνονται από το έδαφος και έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς οπλισμού και βομβαρδισμών, όπως το είδαμε να γίνεται ήδη στο Πακιστάν, στο Αφγανιστάν και στην Υεμένη.
Σήμερα που όλη η γύρω μας περιοχή βρομάει μπαρούτι, που εξελίσσονται επεμβάσεις και άλλες προετοιμάζονται, η σύσφιγξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ, που ψάχνουν για νέα «συμμαχία προθύμων» ώστε με το πρόσχημα της νέας «απειλής» των τζιχαντιστών να ξαναεπέμβουν στρατιωτικά στη Συρία και το Ιράκ, κανένα καλό δεν πρόκειται να φέρει. 
Η Αριστερά και ο λαός της χώρας μας πρέπει να καταγγείλουν αυτές τις «γεωπολιτικές» συνεργασίες, όπως και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή που κοστίζουν χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια ξεσπιτωμένους πρόσφυγες. 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία