Φύλλο Νο 318 (27 Αυγούστου 2014)

Μαζικός αντιφασιστικός Σεπτέμβρης

Ένας χρόνος από τη δολοφονία του Π. Φύσσα

Η σύγκρουση για το Φιλοξενείο στη Θεσσαλονίκη

Ναι στους πολιτικούς πρόσφυγες, όχι στους φασίστες

Στα σύντομα...

Τα περί τάφου του Μ. Αλεξάνδρου είναι αριστερή παρέκκλιση της ΝΔ. Η γνήσια θέση του σκοταδιστικού κόμματος είναι ότι ο Μ. Αλέξανδρος ζει, όπως εξάλλου και η γοργόνα η αδελφή του, και ο μεν πρώτος θα κάνει επενδύσεις σε ακίνητα με τα λεφτά που συσσώρευσε εκπολιτίζοντας τους Ινδούς, η δε αδελφή του θα φέρει κρουαζιερόπλοια με τουρίστες. Πράγματα βεβαίως πιο πιστευτά από όλες τις εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Επίσκεψη Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ: Αναβαθμισμένη πολεμοκαπηλία

Στις 21 Αυγούστου ο Δ. Αβραμόπουλος επισκέφθηκε τις ΗΠΑ για επίσημη συνάντηση με τον ομόλογό του υπουργό Άμυνας Τσακ Χέιγκελ.

Νέος Ποινικός Κώδικας: Προστατεύουν τους καταχραστές, διώκουν το πολιτικό φρόνημα

Μέσω διαρροών στην εφημερίδα «Το Βήμα», η κυβέρνηση γνωστοποίησε μέρος του νέου Ποινικού Κώδικα, που σχεδιάζει η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης και αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή τον ερχόμενο Οκτώβριο-Νοέμβριο.

Να ενώσουμε τις αντιστάσεις, να κλιμακώσουμε τον αγώνα

Η οικονομική κρίση στην ευρωζώνη συνεχίζεται και ακόμα και η «ατμομηχανή» Γερμανία πέρασε σε ύφεση, ενώ η Γαλλία βυθίζεται σε πολιτική κρίση. Πάνω σε αυτό το υπόβαθρο, οι αντιπαραθέσεις διαφόρων καπιταλιστικών κέντρων απογειώνονται και η διεθνής συγκυρία «μυρίζει» όλο και περισσότερο αίμα αθώων.

Διαρκής φοροληστεία και αγωνιώδης αναζήτηση Προέδρου

Ο  Ολάντ «παραίτησε» την κυβέρνησή του στη Γαλλία γιατί κάποιοι υπουργοί δεν συμφωνούν με την καταστροφική οικονομική πολιτική της λιτότητας. Τι αντιλαμβάνονταν ως καταστροφικό; Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το γαλλικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε κατά 2,86% μεταξύ 2008 και 2013. Η ανεργία έκανε ρεκόρ τον Ιούλιο με 3,4 εκατ. ανέργους αλλά ως ποσοστό είναι 10%. Οι μισθοί έχουν απλώς παγώσει.

Διαλύουν το δημόσιο σχολείο

Συγχωνεύσεις, διαθεσιμότητες και κενά εκπαιδευτικών, υποχρηματοδότηση

Επίσχεση εργασίας

Επίσχεση εργασίας ξεκίνησαν από τις 19 Αυγούστου οι εργαζόμενοι του πλοίου «LARKS» της εταιρείας Egnatia Seaways που εκτελεί δρομολόγια στη γραμμή Ηγουμενίτσα - Μπάρι, Μπρίντιζι, με απόφαση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ).

ΚΤΕΛ

Μία ακόμη υπογραφή καταδίκης εργαζομένων στα μνημονιακά πρότυπα υπέγραψε η κυβέρνηση Σαμαρά.

Αεροδρόμιο Αθηνών

Μπροστά σε νέα μείωση των μισθών τους βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών Ελ. Βενιζέλος, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων του Αεροδρομίου (ΣΕΕ-ΔΑΑ) σε επιστολή του προς τον ΟΑΣΑ και το υπουργείο Μεταφορών.

Απολύσεις και περικοπές

Η κυβέρνηση πέρυσι και φέτος πανηγυρίζει για την άνοδο του αριθμού των τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα.

ΔΕΘ: Συλλαλητήριο οργής ενάντια στην εξαθλίωση

Η συνεχής κινητοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων ενάντια στην ψευτοαξιολόγηση, η εξαθλίωση των εργαζομένων όπως εκφράστηκε από τις κινητοποιήσεις στην COSCO, από τις κινητοποιήσεις των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών και του Δρομοκαΐτειου, το κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων και η συνεχής υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας, η παρατεταμένη ανεργία που αγγίζει ή και ξεπερνάει τα 2 εκατομμύρια κόσμο αν συνυπολογίσουμε και την ανασφάλιστη εργασία, το 30% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που δουλεύει απλήρωτο ή με μεγάλες καθυστερήσεις στη μισθοδοσία, οι περικοπές στις συντάξεις, η προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης, έχουν συσσωρεύσει σε όλο τον κόσμο μια οργή, που πρέπει να εκφραστεί στο συλλαλητήριο στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο 6 Σεπτέμβρη.

Οι προγραμματικοί «κόμποι» που έχει να λύσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η κρίση της ΝΔ του Σαμαρά κάνει την πλειοψηφία των πολιτικών αναλυτών να θεωρεί ως δεδομένη την πολιτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν.

Για την περιπέτεια του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου

Τι είναι ο αντιρατσιστικός νόμος που προωθεί η κυβέρνηση; Είναι μια προσπάθεια τροποποίησης (εκσυγχρονισμού) της αντιρατσιστικής νομοθεσίας του 1979, αλλά και εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Ταυτόχρονα είναι μια απόπειρα να μπει υπό έλεγχο η εντελώς ανεξέλεγκτη ρατσιστική, συμμορίτικη και κρατική βία, που έχει βλάψει πολύ σοβαρά το διεθνές κύρος της χώρας.

Η εξέγερση στο Φέργκιουσον φέρνει στο φως τη φτώχεια, το ρατσισμό και τον αυταρχισμό

Ο Μάικλ Μπράουν ήταν το τελευταίο θύμα ενός ακήρυχτου πολέμου του αμερικανικού κράτους ενάντια στον φτωχό μαύρο πληθυσμό. Η τοπική κοινωνία, με την εξέγερσή της ενάντια στην αστυνομική βία, έφερε στο επίκεντρο τη ζοφερή πραγματικότητα πίσω από τη «μεταφυλετική» βιτρίνα της «χώρας με μαύρο πρόεδρο» και πυροδότησε πανεθνικές αντιδράσεις. Απέναντι σε αυτήν την εξέγερση, το αμερικανικό κράτος έδειξε τα δόντια του. Το Φέργκιουσον βρέθηκε υπό κατοχή.

Το Ενιαίο Μέτωπο, η κυβέρνηση της Αριστεράς και η κομουνιστική παράδοσ

Ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου προλογίζοντας ένα πρόσφατο βιβλίο του Βασίλη Λιόση (Τα κοινωνικοπολιτικά μέτωπα στην Τρίτη Κομουνιστική Διεθνή, εκδόσεις ΚΨΜ 2014) αναφέρεται σε «μια αξιοπρόσεκτη άνοδο του ενδιαφέροντος για ιστορικά θέματα, τα οποία όχι σπάνια τροφοδοτούν παθιασμένες πολιτικές συζητήσεις». Ερμηνεύει μάλιστα αυτήν τη στροφή του ενδιαφέροντος προς το ιστορικό παρελθόν μέσω του «κεντρίσματος» από «τα δυσεπίλυτα ερωτήματα ενός σκληρού παρόντος». Έτσι είναι.

Ουκρανία: Χιλιάδες τα θύματα, εκατοντάδες χιλιάδες οι πρόσφυγες

Οι ιμπεριαλιστές άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου

Τα αμερικανικά αεροπορικά χτυπήματα δεν προστατεύουν κανέναν

Αναδημοσιεύουμε -σε περιληπτική εκδοχή- άρθρο του Alan Maass, που δημοσιεύτηκε στο socialistworker.org στις 11 Αυγούστου.

Ο Έμπολα, η φτώχεια και το κλίμα υστερίας

Το πρόσφατο ξέσπασμα του Έμπολα, με 2.000 κρούσματα και 1.000 θύματα στη Δυτική Αφρική, είναι το πιο φονικό από τότε που εμφανίστηκε ο ιός το 1976.

Χάος στη Λιβύη

Η Λιβύη προστίθεται στις εστίες έντασης στην περιοχή με δραματικό τρόπο.

Προς το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας

Καθώς το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας πλησιάζει, πάνω από 100 επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων τοποθετήθηκαν δημόσια εναντίον της.

Ανυπακοή - Κανένας φοιτητής δεν θα διαγραφεί!

Η κυβέρνηση προωθεί τη συρρίκνωση του δημόσιου πανεπιστημίου

8η Αντιρατσιστική Γιορτή

Μια μεγάλη συνάντηση αντίστασης, αλληλεγγύης και κοινού αγώνα

Μικρά Αντιρατσιστικά

Σε διάστημα περίπου ενός μηνός είχαμε ομοφοβικές επιθέσεις: κατά γκέι ζευγαριού στην Αθήνα (από αστυνομικούς μάλιστα), κατά ζευγαριού λεσβιών (στη Θεσσαλονίκη), και κατά μίας τρανς στη Θεσσαλονίκη. Επίσης στο Παγκράτι ακόμη μία. Η μόνη που απαντήθηκε είναι αυτή στο Παγκράτι. Όπως έλεγε και το κείμενο που μοιράστηκε στο Παγκράτι, «όσοι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι μπορούν να επιβάλλουν τις ρατσιστικές/ομοφοβικές απόψεις και πρακτικές στην καθημερινότητά μας, να μετατρέψουν τους δημόσιους χώρους σε ελεγχόμενες/αποστειρωμένες ζώνες και να γεννήσουν λογικές apartheid στις γειτονιές μας, είναι γελασμένοι και θα μας βρουν μπροστά τους».