Εργατικές κινητοποιήσεις σε "ανατολή" και "δύση"

Μπαίνοντας το φθινόπωρο, ξαναπαίρνει σταδιακά μπρος το κίνημα αντίστασης στην Ευρώπη.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Στο Παρίσι, στην απεργιακή συγκέντρωση ενάντια στην προωθούμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Ολάντ, διαδήλωσαν πάνω από 350.000 εργαζόμενοι.

Αν και εμφανίζεται ως μεταρρύθμιση-«λάιτ» και έχει την αποδοχή από κάποιες συνομοσπονδίες που έχουν συνθηκολογήσει με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (όπως η CFDT), οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειοψηφία συμφωνεί με τις απεργίες που στηρίζουν κυρίως η CGT, τα SUD και το συνδικάτο των εκπαιδευτικών.
Η μάχη θα είναι δύσκολη (τα συνδικάτα δεν έχουν ανακοινώσει επόμενο βήμα), αλλά το συνταξιοδοτικό αποτέλεσε πάντοτε το «ιερό και όσιο» του γαλλικού εργατικού κινήματος, ενώ όπως υπενθύμισε ο Ολιβιέ Μπεζανσενό απαντώντας σε δημοσιογράφο, «το συνδικαλιστικό μέτωπο ήταν διασπασμένο και στην τελευταία μεγάλη νίκη το 1995».

Σε κίνηση μπαίνει και το εργατικό κίνημα στην ανατολική Ευρώπη. Στην Πολωνία, στην κοινή διαδήλωση των τριών μεγάλων συνδικαλιστικών ομοσπονδιών –Αλληλεγγύη, OPZZ και FZZ– συμμετείχαν 200.000 εργαζόμενοι ενάντια στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και την περεταίρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις εδώ και πολλά χρόνια στην Πολωνία και άνοιξε την προοπτική μιας γενικής απεργίας…

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία