Φύλλο Νο 297 (25 Σεπτέμβρη 2013)

Τ ο Σαββατοκύριακο, 5-6 Οκτώβρη, πραγματοποιήθηκε η 7η Γιορτή του «Κυριακάτικου σχολείου» και της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό». Παρά το κρύο –που κάποιες ώρες ήταν αποτρεπτικό– εκατοντάδες (χιλιάδες;) άντρες, γυναίκες και παιδιά (όλων των ηλικιών) μετανάστες και Έλληνες, τίμησαν και στήριξαν τη γιορτή, που έχει πια καταξιωθεί σαν γιορτή των μεταναστών, σαν γιορτή ενάντια στο ρατσισμό, το σεξισμό, τις διακρίσεις και το φασισμό.

Η κυβέρνηση συνεχίζει το πρόγραμμα ανθρωπιστικής καταστροφής καθώς όχι μόνον αποδέχεται τις περικοπές που απαιτεί η τρόικα, αλλά, όπως κομπάζει ο τηλεπωλητής-υπουργός Υγείας, πάει και πιο πέρα από τις απαιτήσεις των δανειστών.

Οι διαθεσιμότητες-απολύσεις στους ΟΤΑ είναι πλέον πραγματικότητα. Ήδη από το τέλος Ιουλίου έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 2.200 σχολικοί φύλακες, ενώ τη Δευτέρα 23/09/2013 θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και 3.500 δημοτικοί αστυνομικοί.

Στις 16 Σεπτέμβρη ξεκίνησαν να κατατίθενται στο ΤΑΙΠΕΔ προσφορές για την εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Με την άγρια καταστολή δείχνει ότι θέλει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τους εργαζόμενους των κλάδων που κινητοποιούνται, ώστε να μη γίνει πραγματικότητα ο μαζικός ξεσηκωμός των εργαζομένων.

«Όχι» στον εργασιακό μεσαίωνα που εφαρμόζει η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) και οι εταιρείες που της δανείζουν εργαζόμενους, βροντοφώναξαν οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι της ΕΤΕ με τη μαζική συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του Συλλόγου Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥΔΑΠΤΤ) το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Με μαζική συγκέντρωση και διαδήλωση στους δρόμους γύρω από τη λαϊκή αγορά της Πανόρμου το περασμένο Σάββατο (21/9) συνέχισε τις κινητοποιήσεις της η Επιτροπή Αγώνα σωματείων και φορέων Αμπελοκήπων-Γκύζη-Πολυγώνου-Εξαρχείων.

Το αίμα ενός ανθρώπου από μαχαίρι φασίστα συμψηφίζεται με την οικονομική «αιμορραγία» ενός εργοστασιάρχη του οποίου οι εργάτες απεργούν.

Το κοινό μέτωπο διοικητικών-εκπαιδευτικών-φοιτητών έχει μπλοκάρει την «κινητικότητα» των απολύσεων περίπου 1.500 υπαλλήλων σε πανεπιστήμια της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Κρήτης, «κλείνοντας» τα ιδρύματα τώρα, για να μην κλείσουν μόνιμα αργότερα, αν υλοποιηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης.

Η Άγκελα Μέρκελ κατέκτησε με άνεση την πρωτιά στις γερμανικές εκλογές, όπως αναμενόταν με δεδομένη την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται εδώ και καιρό η γερμανική σοσιαλδημοκρατία.

Στην Ελβετία προωθείται σε δήμους μια νέα ακραία ρατσιστική νομοθεσία που στοχοποιεί τους πρόσφυγες που ζητούν πολιτικό άσυλο.

Όντας σε μια περίοδο κοινωνικοπολιτικής σύγχυσης, μια εβδομάδα γεμάτη από συνελεύσεις και κινητοποιήσεις καθηγητών δείχνει να ταρακούνησε την τύρβη της κοινωνίας μας.

Δεν είναι τυχαίο που σε Ναύπλιο, Κόρινθο και Καλαμάτα έγιναν μαζικότατες πορείες καταδίκης της Χρυσής Αυγής τις επόμενες μέρες της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, με τη συμμετοχή πολλών κοινωνικών και πολιτικών φορέων.

Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο κόσμος του κινήματος και της Αριστεράς ξεχύθηκε σε διαδηλώσεις σε γειτονιές, πόλεις και χωριά, για να απομονώσει τους νεοναζί.

Ο φωτογράφος του Associated Press Δ.Μεσσήνης τράβηξε φωτογραφία μια γυναίκα να κλωτσάει ένα μικρό κοριτσάκι που παίζει ακορντεόν στον πεζόδρομο της Ακρόπολης, κοντά στον παρακείμενο σταθμό του Μετρό, μπροστά στα μάτια τουριστών. Γιατί; Επειδή ήταν Ρομά. Ο φασισμός και ο ρατσισμός καλλιεργούνται ασύστολα από κυβερνήσεις, κράτος και ΜΜΕ εδώ και πολλά χρόνια. Καιρός να τον ξεριζώσουμε!