«Για τους καταπιεσμένους που δεν έμαθες να ακούς»*

*στίχος των Rationalistas

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Κατερίνα Καλλέργη

Το πρωί της 21η Φλεβάρη, μια έγκυος από το Αφγανιστάν και μητέρα άλλων δύο παιδιών αυτοπυρπολήθηκε στη σκηνή της στο Καρά Τεπέ. Η Αφγανή, η οποία είχε αναγνωριστεί από το ελληνικό κράτος ως προσφύγισσα, ετοιμαζόταν να αναχωρήσει μαζί με τα παιδιά της για τη Γερμανία όταν της έγινε γνωστό ότι θα αναγκαστεί να μείνει κι άλλο στον καταυλισμό, καθώς η αναχώρησή της αναβάλλεται λόγω της προχωρημένης εγκυμοσύνης της. Αυτό σημαίνει τόσο την επέκταση παραμονής της ίδιας και της οικογένειάς της στο κολαστήριο του Καρά Τεπέ όσο και ότι θα αναγκαζόταν να γεννήσει εκεί. Μετά τη νοσηλεία της λόγω των εγκαυμάτων της οδηγήθηκε στον εισαγγελέα με κακουργηματικές κατηγορίες εμπρησμού. Η ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε ότι τέτοιες ενέργειες δεν γίνεται να μένουν ατιμώρητες και ότι πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα. Το μήνυμα στάλθηκε. Ένα μήνυμα απόλυτης αναλγησίας και απανθρωπιάς απέναντι σε μια κατατρεγμένη απελπισμένη μητέρα. Οι πολιτικές της Ελλάδας και της ΕΕ είναι που την οδήγησαν σε αυτές τις συνθήκες (τόσο ως μεταναστευτικές πολιτικές όσο και ως πολιτικές παρεμβάσεις στη Μέση Ανατολή). Και τώρα, το ελληνικό κράτος, που την ανάγκασε να ζει μες στα λασπόνερα και της στέρησε το δικαίωμά της να φύγει, θα τη δικάσει ως εγκληματία γιατί έπραξε σε κατάσταση ύστατης απελπισίας. Να τον χαίρονται τον ευρωπαϊκό ανθρωπισμό τους.

***

Οι οργανώσεις νομικής βοήθειας Front-Lex και Legal Center Lesvos έστειλαν εξώδικο στη Frontex εξαιτίας της εμπλοκής της σε επαναπροωθήσεις, ώστε να σταματήσει ή να ανασταλεί η δράση της στα ελληνικά σύνορα. Το εξώδικο αυτό βασίζεται σε νόμο της ΕΕ που ορίζει ότι αν μία υπηρεσία διαπράττει αδικήματα εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρέπει να σταματήσει η δράση της. Την ίδια στιγμή, σε έκθεσή τους, έξι οργανώσεις που ασχολούνται με το προσφυγικό ζήτημα (μέσα σε αυτές το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η ΑΡΣΙΣ και η HumanRights360) καταγγέλλουν ότι παρά τις συνεχόμενες καταγραφές για επαναπροωθήσεις στα ελληνικά σύνορα δεν έχει γίνει καμία έρευνα από το ελληνικό κράτος. Και όλα αυτά ενώ κυκλοφόρησαν στοιχεία για άλλη μία επαναπροώθηση από τη Λέσβο προσφύγων οι οποίοι είχαν καταφύγει σε κρατική δομή, μεταξύ των οποίων και πέντε παιδιά (!). Διεθνώς έκθετη για ακόμα μία φορά η Ελλάδα. Το κρυφό μυστικό των επαναπροωθήσεων αποκαλύπτει τη συνολική στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα. Κρύψτε τους κάτω από το χαλί, διώξτε τους, κι αν χρειαστεί πνίξτε τους κιόλας. Και σε αυτό το πλαίσιο, αν χρειαστεί, επαναπροωθήστε στην Τουρκία μέχρι και ανήλικους. Η βαρβαρότητα δεν έχει κανένα όριο στα ελληνικά σύνορα. Όσοι τυχεροί γλιτώσουν τις βόμβες της «πολιτισμένης Δύσης», όσοι αντέξουν το ταξίδι, γλιτώσουν το trafficking, δεν πνιγούν στα σύνορα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, επαναπροωθούνται από την ανθρωπιστική Ελλάδα.

***

Ακόμα και από τα προσωρινά τους καταλύματα εκδιώκονται πλέον οι πρόσφυγες. Στη Σπάρτη, 50 πρόσφυγες και προσφύγισσες θα βρεθούν στο δρόμο, καθώς ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης κλείνει τη δομή στην οποία κατοικούσαν μέχρι τώρα. Πρόκειται για οικογένειες που έχουν αναγνωριστεί από το ελληνικό κράτος ως πρόσφυγες και έχουν λάβει άσυλο, χωρίς όμως όλα τα μέλη της κάθε οικογένειας να έχουν παραλάβει τα απαραίτητα έγγραφα. Η μοίρα τους μετά το κλείσιμο της δομής είναι άγνωστη, καθώς οι οικογένειες θα πρέπει να βρίσκονται στην περιοχή μέχρι όλα τα μέλη τους να λάβουν τα απαραίτητα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι είναι δικαιούχοι ασύλου. Το γεγονός αυτό είναι μία ακόμα απόδειξη της αδιαφορίας του κράτους απέναντι στους πρόσφυγες. Είναι πλέον πολιτική επιλογή να αφήνονται αυτοί οι άνθρωποι στη μοίρα τους και να εξαναγκάζονται οικογένειες ολόκληρες να ζήσουν στο δρόμο. Αυτή είναι η νέα πολιτική αποτροπής των μεταναστευτικών ροών και τιμωρίας όσων κατάφεραν να φτάσουν. Εν μέσω κορωνοϊού, 50 ακόμα πρόσφυγες οδηγούνται στην αστεγία, και αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας: μην έρθετε εδώ για να σωθείτε από το θάνατο, θα σας σκοτώσουμε και εμείς.

***

Ένα φιλί στη δημόσια τηλεόραση της Κύπρου στάθηκε αφορμή να ξεσηκωθούν όλοι οι συντηρητικοί. Η σημαντική λεπτομέρεια; Πρόκειται για φιλί μεταξύ δύο αντρών. Η σκηνή όπου ένα ομόφυλο ζευγάρι φιλιέται δημιούργησε έντονες αντιδράσεις, καθώς πρόκειται για το πρώτο τέτοιο φιλί στην ιστορία της κρατικής τηλεόρασης στην Κύπρο. Μάλιστα, η σειρά είχε προβληθεί ξανά στην Κύπρο το 2015 αλλά η συγκεκριμένη σκηνή είχε λογοκριθεί, όπως έγινε και όταν η σειρά προβλήθηκε στην Ελλάδα. Η προβολή της σκηνής για πρώτη φορά ανοίγει έναν θετικό δρόμο για την εκπροσώπηση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην τηλεόραση και για την αποδυνάμωση της ομοφοβίας. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως αυτό από μόνο του δεν θα φέρει την αλλαγή, αλλά αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την κανονικοποίηση της ομοφυλοφιλίας και την αλλαγή συνειδήσεων. Αν είναι να διαλέξουμε τι τηλεόραση θα υπάρχει, προτιμάμε μία με φιλιά γκέι ζευγαριών παρά την υπάρχουσα, που συνεχώς αναπαράγει αισχρές σεξιστικές και ομοφοβικές εικόνες.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία